miercuri, 23 mai 2012

Mircea Man şi destinul Maramureşului


Bătălia pentru Consiliul Judeţean Maramureş este în plină desfăşurare. Iată şi candidaţii înscrişi oficial în această cursă: 

Babici Ioan (PRM) 
Gyongyike Bondi (UDMR) 
Mircea Man (PDL+UNPR) - actualul preşedinte (foto stânga) 
Gheorghe Zoicaş (independent) 
Pamfil Cristea (PP-DD) 
Chira Augustin (Partidul Popular şi al Protecţiei Sociale) 
Vasile Coman (Partidul Verde) 
Zamfir Ciceu (USL) 

O să-mi permit acum să fac câteva aprecieri asupra acestei bătălii pentru postul care gestionează banii judeţului... 

Există, după părerea mea, cel puţin trei candidaţi care vor face doar figuraţie şi nu vor conta în mod real în lupta pentru câştigarea funcţiei. Este vorba de Ioan Babici (PRM), Augustin Chira (PPPS) şi Pamfil Cristea (PP-DD). Din păcate, partidul lui Dan Diaconescu a reacţionat exact aşa cum mă aşteptam, punând un candidat complet anonim şi aşteptând să obţină ceva pe baza imaginii promovate de liderul de la Bucureşti. Nu aşa se face politică serioasă! Nu cu marionete şi cu slugi incompetente! Nu cu voturi "cerşite" de la liderul naţional! În fine, e treaba lor... Eu sper mai departe că PP-DD se va putea afirma serios pe scena politică pentru că în mod real este nevoie de o nouă mişcare politică naţională care să mai tulbure puţin apele, că prea s-au obişnuit feseniştii să conducă doar ei. Dar mai sper ca PP-DD să găsească oameni competenţi, cunoscuţi şi respectaţi în zonele lor, nu doar figuranţi... 
PRM merge pe acelaşi principiu, cu un candidat fantomă şi cu speranţa că pe prestaţia idioată a lui Vadim Tudor va lua voturi. 
Augustin Chira este un alt candidat etern. El candidează de câteva secole încoace şi încă nu s-a săturat. Să-i fie de bine! 

Gyongyike Bondi (UDMR) este un candidat care va rămâne pe dinafară pentru că va prelua doar voturile maghiarilor, asta deşi femeia chiar are calităţi de politician competent! Rămâne însă cu acest "defect" de a reprezenta exclusiv UDMR-ul. Dacă dna Bondi ar fi activat într-un partid românesc n-aş fi avut rezerve în a o susţine pe faţă! Cel puţin, faţă de alţi politicieni pe care îi cunosc bine de tot, are bun simţ, respect şi chiar ştie "meserie"! 

Ajungem la zona în care luptă cei din categoria "grea"... Zamfir Ciceu (USL) este cel mai slab cotat! Asta împofida valului de simpatie de care beneficiază mişcarea social-liberală pe plan naţional. Pentru că în mod real, Zamfir Ciceu nu este susţinut de nici o filială componentă a USL. Nu ştiu cum a reuşit el să prostească conducerea centrală a USL ca să obţină nominalizarea pe acest post, cert însă este faptul că Ciceu va fi un mare eşec pentru alianţă. Dincolo de faptul că pentru maramureşeni este complet necunoscut, pentru cei cunoscuţi Ciceu nu este decât un individ arţăgos, nesimţit şi de evitat. Nu are în mod real prieteni! Încearcă să-şi cumpere anumite prietenii, dar asta nu înseamnă voturi. Ciceu este, dacă vreţi, o PROBĂ că în USL ceva nu funcţionează cum trebuie, că alianţa asta încearcă să introducă în funcţii cheie oameni nereprezentativi, corupţi şi incompetenţi. De ce face asta? Vom afla, cândva... 

Vasile Coman (Partidul Verde) este un om serios, neimplicat în scandaluri şi "evenimente" negative pe plan local, dar prea puţin cunoscut pentru a se putea impune. În alte condiţii, ar fi un candidat bun. Cred totuşi că astfel de oameni ar trebui să activeze politic tot timpul, nu doar în condiţii de campanie electorală! Politica trebuie să fie o meserie, nu un hobby! Poate pentru Coman acum este începutul, poate vom mai auzi de el în viitor. Sau poate ne va şoca acum cu un scor interesant. Vom vedea... 

Gheorghe Zoicaş (deputat, candidat independent) este un competitor cu şanse la câştigarea postului. Şansele sale sunt însă mici, prin comparaţie cu Mircea Man. Omul şi-a cultivat multe relaţii prin judeţ de când activează în Parlament şi este un politician activ, mereu pe drum(uri). Ar fi fost cu adevărat periculos dacă ar fi fost susţinut de un partid puternic. Veţi vedea de ce spun asta... 

Mircea Man (PD-L) are paradoxal cele mai mari şanse de câştig! Spun paradoxal pentru că în mod normal ar fi trebuit să poată fi detronat uşor. Norocul său a fost însă faptul că celelalte partide au desemnat candidaţi extrem de slabi! Drept urmare, dacă analizez problema strict prin comparaţie între candidaţii oficiali, Man va câştiga cu siguranţă. Prezenţa la vot nu va fi foarte mare. Vor conta foarte mult voturile membrilor de partid care vin la urne în mod organizat şi care prin votul lor ridică procentul. USL nu-l susţine pe Ciceu, Zoicaş nu are susţinerea unui partid, Coman este abia la începutul carierei de politician. În aceste condiţii, raportat la concurenţa pe care o are, Mircea Man va câştiga cu siguranţă! 

Să vă fie clar. Eu nu sunt un susţinător al lui Mircea Man. Găsiţi pe blogul meu numeroase materiale în care l-am acuzat de tot felul, inclusiv de corupţie. Nu am avut niciodată, nu am nici acum, vreun contract de publicitate cu Mircea Man. Nu am luat niciodată bani de la el, nici legal nici "la negru". Nu ne-am potrivit "manierele". El caută ziarişti linguşitori, eu nu sunt genul... Dar eu sunt jurnalist pur-sânge. "Văd" lucrurile aşa cum sunt. Şi vi le prezint cum le văd. 
Mircea Man poate să însemne stagnare, nu evoluţie. Poate fi o continuare a imbecialităţilor pedeliste din trecutul apropiat. Dar ce avem de ales împotriva lui??? Nu prea avem... Un Zoicaş izolat şi un Coman nou-născut politic. Dacă vă dă mâna să "riscaţi", atunci votaţi-i! Ca simplii oameni, ca politicieni, îşi merită şansa. EU însă aşteptam mai mult, vă spun sincer! Aşteptam o bătălie adevărată! Asta la care asistăm însă este o distracţie, nu o bătălie. Man va mătura pe jos cu toţi... Acesta este destinul Maramureşului! 

Cornel SABOU

10 comentarii:

Anonim spunea...

Omule "Cornel Sabou", eu cred ca tu chiar nu stii ce scrii, habar nu ai de nimic!!! Vreau doar sa iti aduc la cunostinta faptul ca Augustin Chira cel batran a fost consilier judetean de 2 ori, iar cel tanar care candideaza acuma sub acelas nume nu a mai candidat vreodata, este pentru prima oara cand candideaza, asadar nu este un candidat etern care sa se fi saturat!!! Iar pe de alta parte gandeste-te la faptul ca poate un om care chiar daca nu este arhi cunoscut, are ganduri serioase pe care vrea sa le puna in practica pe plan judetean!!! Toata lumea are dreptul de a incepe de undeva, iar tu daca nici macar nu ii cunosti nu ai dreptul sa ii judeci!

Cornel Sabou spunea...

OK, dacă e alt Augustin Chira ai dreptate, nu e candidatul etern la care mă refeream. E un alt viitor candidat etern, "întâmplător" cu acelaşi nume.
Pe de altă parte, "gândurile serioase" pe plan politic se manifestă TOT TIMPUL, dacă sunt serioase! Altfel e doar gargară de campanie şi nu mai prosteşti pe nimeni astăzi cu planuri şi de idei valabile 30 de zile! Clar nenea?
În legătură cu "nu ai dreptul să îi judeci" bagă-ţi în cap că s-a dus epoca ta de aur în care doar privilegiaţii aveaţi dreptul să îi judecaţi pe alţii! Află că meseria mea e să îi "judec" pe cei ca tine, care vor să prostească poporul! Deci, ţine-te bine...

Anonim spunea...

Profesionistule, de unde stii tu ca sunt un nene? Daca judeci profesionist atunci sa te si informezi profesionist, nu vinde inventii prostesti!!!Tu prostesti poporul, nu eu! Spre informarea ta tin sa te anunt ca fostul consilier judetean Augustin Chira a decedat in februarie, iar tu ca ziarist profesionist nici maca atat nu ai fost in stare sa afli, si in continuare judeci mortii! Iar el a fost un om extraordinar care a luptat pentru dreptate din rasputeri si a ajutat foarte multi oameni, in 76 de ani ai vietii lui nu a furat nici macar un ac. Despre Chira Augustin care candideaza acuma am deasemenea doar vorbe de lauda, el mostenindu-si tatal, acel candidat etern la care tu te refereai. Tu nu ai stofa de ziarist, esti unul dintre acei oameni care fac un lucru doar sa fie facut, munca ta nu are o baza, scrii doar ce iti trece prin minte si pe deasupra esti si nerusinat. Cu asa un stil nu vei fii niciodata un ziarist profesionist, iar oamenii pot fii judecati doar de catre Dumnezeu nu de catre un muritor ca tine.

Cornel Sabou spunea...

Ce să-ţi povestesc, Augustin Chira a fost atât de "celebru" încât putea să moară şi de două ori că oricum nu aveam cum să aflu! Şi de altfel nici nu mă interesa s-o fac! Nu-mi pierd timpul ca să mă documentez despre politicieni de duzină! Iar dacă tu eşti extaziat de alde-Chira n-ai decât să-i ridici monument, nu să mă plictiseşti pe mine aici cu textele tale răsuflate! Ca şi Chira ăsta sunt o grămadă de "politicieni" băgători în seamă care sunt înjuraţi şi scuipaţi de popor. Eşti şi tu unul dintre ei? După cum vorbeşti ai toate şansele să fii! Dacă vrei, încep eu să te "scuip" de pe acum, ca să te obişnuieşti şi să fii asemeni mentorului tău, imun la blestemele poporului! Numai că, vezi tu, Dumnezeul acela de care vorbeşti nu doarme!

Anonim spunea...

Nu trebuie sa fii celebru ca sa fii OM!!! Esti un ipocrit si nu am sa ma cobor la nivelul tau. Te ingroapa nesimtirea si rautatea, iar nivelul tau de inteligenta se denota din vocabularul tau suburban. In loc sa scrii ceva constructiv TU blamezi oameni care nu ti-au facut nimic si care chiar te-au compatimit pe tine si pe familia ta cand tu te aflai intr-o situatie dificila. Nu am sa te mai plictisesc cu textele mele rasuflate, acesta e IQ-ul tau.
Cu stima si respect,
un anonim

Anonim spunea...

Domnule Sabou,ati mai facut dumneavoastra preziceri care s-au dovedit a fi complet false.Anul trecut ati spus ca domnul C.Chereches nu va castiga primaria Baia Mare,iar acum stim cu totii rezultatul.Tot anul trecut ati spus ca F.Tataru nu are nicio sansa la castigarea Colegiului 2 Baia Mare,iar de asemenea rezultatul il stim foarte bine astazi.Acum vad ca nu-i dati sanse la castigarea CJ-ului lui Z.Ciceu.Daca dumneavoastra spuneti ca n-are sanse inseamna ca domnul Ciceu va fi cu siguranta noul presedinte al CJ-Maramures.

Cornel Sabou spunea...

Anonim ai fost, anonim rămâi! Eu ştiu cine şi ce sunt, nu de caracterizarea ta am nevoie şi puţin îmi pasă ce părere ai tu atâta vreme cât TU nu eşti de fapt nimic, decât anonim! Te temi de numele tău, te temi să te afişezi, asta deşi îţi asumi "păreri". Nu am nevoie de compătimirea ta sau a altui "politician" de duzină. EU mi-am ales destinul pe care l-am avut în timp ce voi, gunoaie politice ale prezentului, i-aţi alungat pe români din ţara lor cu milioanele. Am să vă înjur cât timp am să trăiesc şi am s-o fac aşa, fără perdea, ca să mă înţelegeţi bine! Împotriva voastră singura chestie "constructivă" pe care am s-o fac va fi să dau cu voi de toţi pereţii! Şi dacă mai văd pe aici, pe blogul meu, că mai vine vreun idiot ca să se LAUDE că a fost nu ştiu câte mandate consilier judeţean, local sau vreo altă funcţie politică las la o parte şi firava "perdea" pe care o mai pun acum şi trec direct într-un film porno în cel mai pur stil românesc!

Anonim spunea...

Domnule Sabou,nu trebuie sa va suparati pe faptul ca eu am spus un adevar.Eu nu v-am jignit,nu v-am atacat parerile.Eu doar am constatat ca ati dat gres in precedentele previziuni politice pe care le-ati facut.De unde stiti dumneavoastra ca Z.Ciceu nu are sanse?El are de fapt cele mai mari sanse fiindca vine pe valul de simpatie al USL.Marea majoritate a celor care sustin USL vor pune stampila pe domnul Ciceu,ori in aceste conditii se cam stie cine va fi pe primul loc la sefia CJ.

Cristi

Cornel Sabou spunea...

Nu dumitale îţi răspunsesem în comentariul precedent ci celuilalt anonim...
Privitor la previziunile politice. Arată-mi şi mie unde am spus că Cherecheş sau Tătaru nu vor câştiga! Am spus altceva şi nu sunt eu vinovat pentru ceea ce înţelegi dumneata sau altcineva. Am CRITICAT prestaţia acelor oameni politici, mi-am dorit să nu câştige! Asta a fost "previziunea" de care vorbeşti!
Acum din nou spun eu ceva şi dta înţelegi altceva. Ideea materialului meu e alta. Ciceu nu e susţinut de filialele locale ale PSD şi PNL! Ca individ e un mare ZERO. Ca profesionist (avocat) nu e decât un manipulator de dosare în interese obscure. Ciceu este un eşec al USL! Asta pun eu de fapt. Pt că altfel puţin îmi pasă MIE cine şi ce o să câştige în alegeri! Nu sunt partizanul vreunei grupări politice şi nici "afiliat" alteia. Nu reprezint pe nimeni aici decât conştiiţa mea şi simbolul de jurnalism pur, nealterat de influenţe malefice. Atât! În plus, mai mult ca sigur în vara acestui an voi pleca şi eu definitiv din ţară. Am avut ocazia să "gust" câteva luni de viaţă normală în Franţa şi îţi mărturisesc că mi-e dor! Să trăiesc cu adevărat normal, să mă bucur de viaţă fără să mă mai confrunt cu mizeriile şi mizerabilii made in România. Aşa că, puţinul timp care mi-a mai rămas de stat aici îl voi folosi, printre altele, pentru a spune exact ce gândesc despre gunoaiele astea din politică!

Anonim spunea...

Treaba cu nesustinerea lui Z.Ciceu de catre PNL si PSD e una relativa.Tin minte ca nici Chereches si nici Tataru nu au fost sustinuti cu toata forta de cele 2 partide si cu toate acestea au castigat.La ora actuala pedelistii sunt atat de compromisi incat mai nimeni nu vrea sa mai puna stampila pe ei,iar acest lucru s-a vazut clar anul trecut in Maramures. Eu sper ca Z.Ciceu sa castige fiindca este singurul dintre candidatii importanti care poate sa scoata acest judet din fundatura in care a intrat.Mircea Man si-a dovedit clar limitele,iar Zoicas nu e decat un tradator care a contribuit prin votul sau la mentinerea pedelistilor la putere.Z.Ciceu nu si-a tradat niciodata partidul.Mai degraba partidul l-a tradat pe el,in vara lui 2012 cand a fost executat intr-un mod profund nedrept (din fericire acea gresala a fost reparata).
PS:Nu cred ca fuga din tara e cea mai buna solutie.Si eu aveam acest gand,doar ca venirea celor de la USL la guvernare mi-a renascut speranta.In aceste zile orice roman cu scaun la cap ar trebui sa participe la reconstruirea tarii si la eliminarea pedelistilor din toate posturile administrative.

Cristi