sâmbătă, 25 august 2012

Cvorumul sărăciei

Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii nişte date care relevă starea sărăciei din România comparativ cu starea sărăciei din Europa. Aşa cum ne-am fi putut aştepta, România este pe locul doi în Europa la gradul de sărăcie! Circa 9 milioane oameni trăiesc în ţara noastră cu venituri sub 130 euro pe lună!

Prima oară când am auzit la TV ştirea asta mi i-am amintit pe toţi idioţii care în pragul sărbătorilor de iarnă afirmau că în România nu este deloc sărăcie, "dovadă" în acest sens fiind faptul că toate Supermarketurile sunt arhipline de cumpărători. N-aveau de unde să ştie handicapaţii că românul, în toate vremurile sale, şi-a cinstit Crăciunul ca pe cea mai importantă sărbătoare de peste an! Oricât de sărac este el, românul nu lasă să treacă Crăciunul fără să fie masa plină şi cât de cât bucurie în casă!
Chiar şi pe timpul comunismului... mi-amintesc de o "legendă" care spunea că se organizase o şedinţă de partid în ajun de Crăciun având ca temă tocmai combaterea sărbătoririi Crăciunului. S-au adunat la acea şedinţă cei mai importanţi lideri comunişti din judeţ, dar şedinţa a fost foarte scurtă pentru că la un moment dat prim-secretarul s-a ridicat şi a spus că el se grăbeşte pentru că i se ard cozonacii în cuptor!
După două mii de ani de creştinism românesc, după ce generaţii întregi au fost educate în acest spirit al sărbătorilor creştine, românul nu poate ignora asta doar pentru că are venituri lunare mici! Va răbda foame dacă trebuie înainte şi după sărbători, dar Crăciunul va fi întotdeauna o sărbătoare plină de bunătăţi de tot felul!

Statisticile însă nu mint. În România este mare sărăcie. Oamenii muncesc, nu-i asta problema, dar banii cu care sunt plătiţi sunt de tot rahatul. Asta afectează şi calitatea muncii. Românul, forţat de aceste împrejurări, învaţă să se descurce. Fură de la patron, fură de la stat, iar furtul ăsta a devenit un fel de calitate reprezentativă. Dacă nu te "descurci" aşa, atunci vei muri de foame...

Păcat! Chiar avem o ţară frumoasă! Chiar avem toate condiţiile ca să dezvoltăm aici o economie rentabilă, capabilă să asigure condiţii de trai cu adevărat decente oamenilor. Nu se întâmplă asta pentru că şi generaţia de politicieni se consideră prost plătită! Şi ei fură de la stat! Şi dacă toată lumea fură cum naiba să figurăm în statistici că trăim bine???

În fine, suntem pe locul doi la sărăcie. Mi se pare că Bulgaria este pe locul unu. Bravo nouă, dar... putem mai mult! Cu siguranţă putem fi şi pe locul unu! Ponta, Crin, Traian... străduiţi-vă! Dacă avem 9 milioane de săraci în statisticile oficiale, atunci cu siguranţă numărul REAL de săraci e mult mai mare. Avem deci cvorumul sărăciei întrunit! Bogăţia, traiul frumos şi liniştit, fericirea noastră ca naţie, toate astea sunt suspendate! Se opune cineva? Nu? Nimeni?

Cornel SABOU

Niciun comentariu: