luni, 20 august 2012

Ministrul Agriculturii o protejează pe funcţionara penală de la Direcţia Agricolă Maramureş

Am publicat deja pe acest blog două articole care demascau ilegalitatea comisă de un funcţionar public angajat la Direcţia Agricolă Maramureş, Viorica Manta. Aceasta era angajată pe post de conducere şi a candidat pentru funcţia de primar al oraşului Vişeu de Jos, Maramureş. 
Conform Legii 188/1999, art. 34, alin. 3 "Înalţii funcţionari publici şi funcţionarii publici de conducere pot candida pentru funcţii de demnitate publică numai după încetarea, în condiţiile legii, a raporturilor de serviciu", doamna Manta ar fi trebuit să demisioneze din postul de şef serviciu din cadrul Direcţiei Agricole înainte de a-şi înregistra candidatura. Nu a făcut-o! 

Prin adresa nr. 18 din 25.05.2012, trimisă Direcţiei Agricole Maramureş, preşedintele Biroului Electoral 76 Vişeu de Jos, Vancea Ilie, confirmă faptul că Manta Viorica şi-a depus candidatura pentru funcţia de primar şi că această candidatură a rămas definitivă, nu a fost retrasă, contestată sau invalidată. 

Avem deci toate elementele infracţiunii. Avem situaţia contractuală a Vioricăi Manta, angajată pe post de şef la această Direcţie Agricolă, avem prevederile clare ale legii 188/1999 care îi impunea acesteia să demisioneze înainte de a-şi înregistra candidatura în alegerile locale şi avem confirmarea de la Biroul Electoral de circumscripţie că Manta Viorica este candidat la funcţia de primar. Funcţionara, însă, nu demisionează şi nici nu este demisă. Directorul executiv al Direcţiei Agricole Maramureş, Virgil Ţânţaş, face - dimpotrivă - tot ce-i stă în puteri pentru a proteja statutul penal al domnei Manta. El a făcut deja toate demersurile necesare pentru a-i asigura acesteia un "transfer" pe un alt post, ca să scape de urmările penale ale faptului că a candidat fără să demisioneze sau să fie demisă. Pentru a o proteja pe Manta, Ţânţaş a apelat la... ministrul Agriculturii, Daniel Constantin!
După mai multe drumuri şi telefoane pe direcţia Baia Mare-Bucureşti, iată ce adresă vine de la Ministerul Agriculturii pe data de 1 august 2012: 

  ORDIN nr. 1651 din 01.08.2012 
Art. 1 
Începând cu data de 01.08.2012, doamna Viorica Manta, şef serviciu gradul I clasa de salarizare 72 în cadrul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Maramureş, se transferă în interesul serviciului la Direcţia generală Dezvoltare Rurală - Autoritatea de Management Pentru PNDR - Compartimentul judeţean de Dezvoltare Rurală Maramureş, pe funcţia publică vacantă de execuţie de consilier superior clasa de salarizare 80 gradaţia 5, beneficiind de un salariu de bază de 2866 lei şi un spor pentru condiţii vătămătoare de 229 lei. 
 Ministru DANIEL CONSTANTIN 

Aşadar, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prin semnătura sa, legitimează abuzul săvârşit de funcţionara Viorica Manta! Dincolo de asta, acest ordin al Ministrului este o dovadă în plus asupra faptului că Manta Viorica nu a demisionat din funcţia de şef serviciu deşi a candidat în alegeri şi deşi Legea prevede la modul imperativ că funcţionarii publici cu funcţii de conducere sunt obligaţi să demisioneze dacă vor să candideze. 

Pentru un procuror acesta ar fi un dosar extrem de uşor. Şi pentru că văd că nici o autoritate publică nu se implică pentru a rezolva acest caz îmi propun ca zilele acestea să fac eu sesizări directe, la instituţiile abilitate ale statului, pentru a le solicita să impună Legea şi să o tragă la răspundere pe funcţionara Viorica Manta, o femeie care crede că poate să-şi dezvolte "relaţii" suficient de puternice încât o încălcare de lege să-i treacă neobservată, fără să lase urmări. 

Cornel SABOU

Niciun comentariu: