sâmbătă, 9 februarie 2013

Misterul morţii lui Japo Mic

Am promis într-un comentariu la o altă postare că voi reveni la subiectul sinuciderii deţinutului cunoscut sub numele "Japo Mic" din penitenciarul Gherla, sinucidere care a avut loc în data de 6 ianuarie 2013. 
Japo Mic (pe numele său adevărat Adrian Pop) era fiul unui celebru interlop din Baia Mare, Dan Dragoş, zis "Japonezul" (acesta fiind şi el arestat în occident) şi executa la Gherla o pedeapsă de 7 ani închisoare pentru un scandal desfăşurat într-un local din Baia Mare unde a tăiat cu o sabie un rival. Întrucât regimul său de detenţie era mai sever decât al altor deţinuţi cu pedepse mai mici, acesta a fost mutat de la Baia Mare la penitenciarul Gherla. 
În data de 6 ianuarie 2013, Japo Mic a fost găsit spânzurat în celula sa de izolare. Echipajul SMURD chemat la faţa locului nu a putut decât să constate decesul...

Imediat după moartea acestuia au început să apară tot felul de speculaţii cu privire la condiţiile în care acesta s-a sinucis sau ar fi fost ucis. M-am abţinut să dau drumul pe blogul meu la toate aceste speculaţii pentru că eu ştiu foarte bine cum se exagerează nişte situaţii sau cum se modifică realitatea atunci când interesele unora sau altora o cer. Am aşteptat să pot lua legătura cu persoanele private de libertate sau cu lucrători din sistem în care ştiu că pot avea încredere cât de cât şi care nu îmi vor furniza informaţii false. Şi m-am abţinut chiar dacă pe diverse alte siteuri apăreau tot felul de articole sau comentarii care spuneau că ştiu "din surse absolut sigure" că Japo Mic ar fi fost omorât, strangulat, înjunghiat bătut ba de rivalii săi interlopi, ba de gardieni. 
Adevărul este că gardienii de la Gherla sunt responsanili cel puţin moral (dacă nu chiar şi penal!) de moartea lui Japo Mic! Spun acest lucru în baza informaţiilor pe care le-am primit şi care au un grad mai mare de credibilitate... deşi nici acestea nu pot spune că sunt sigure 100%...

Se pare că starea psihică a tânărului Adrian Pop se înrăutăţise foarte mult în ultima vreme din două motive principale: arestarea tatălui său în Franţa şi faptul că iubita (soţia) sa îl înşela! Împofida unor informaţii "oficiale" care spuneau că totul între ei este bine şi frumos, Japo Mic era tot mai nervos. El o suspecta pe iubita sa că umblă cu alţi interlopi şi că îl neglijează. S-ar părea că avuseseră loc multe discuţii telefonice foarte dure între el şi femeie. Asta deşi de o bună bucată de vreme femeia îi "rezolvase" o filieră prin care Japo Mic putea primii în penitenciarul Gherla telefoane mobile şi alte lucruri interzise (alcool etc). 

Ei bine, pe tema aceasta, a telefoanelor mobile (probabil şi sub influenţa alcoolului) Japo Mic a avut un conflict în celula sa cu un alt coleg de detenţie, poreclit "Maimuţică", originar din Sighetul Marmaţiei. N-am reuşit să aflu foarte clar felul cum s-a desfăşurat conflictul între ei. Este însă probabil că Maimuţică l-a înjunghiat pe Japo Mic cu o sulă (obiect ascuţit), fapt care a provocat reacţia furioasă a tânărului interlop băimărean. Adrian Pop l-a bătut pe Maimuţică până l-a lăsat lat, pe jos! Gardienii au intervenit şi l-au izolat pe Japo Mic, iar pe Maimuţică l-au dus la spital. Ei bine, aici apar gardienii "criminali"! Pentru că a doua zi de la acest scandal, cel puţin un gardian a venit la Adrian Pop în celulă (acesta fiind acolo singur) şi i-a spus aşa: "Maimuţică tocmai a murit la spital. Te aşteaptă încă un mandat de vreo 15 ani închisoare. N-o să mai ieşi de aici cât vei trăi!"... Nepunând la îndoială informaţia, Adrian Pop a avut o cădere psihică. S-a sinucis pe bune, spânzurându-se... Lipsit de părintele său ocrotitor (care până atunci "rezolva tot"), simţindu-se înşelat şi abandonat de iubita sa şi fiind acum pus în faţa unui alt mandat de închisoare pentru uciderea lui Maimuţică, Japo Mic şi-a pus capăt vieţii. 

Problema e legată de faptul că Maimuţică nu murise! Gardianul care i-a furnizat informaţia eronată nu vroia decât să-i facă rău în plan psihic lui Adrian Pop! Presupunea că o astfel de ştire îl va "ucide" la figurat, dar iată că minciuna gardianului l-a ucis şi la propriu! Adevărul e că în Penitenciare sunt mulţi asemenea gardieni care simt o plăcere macabră să facă rău deţinuţilor, mai ales acum când legea nu le mai permite să bată, să lovească şi nici măcar să jignească persoanele închise. În situaţii de izolare însă, când nu sunt martori, unii îşi permit să treacă dincolo de lege şi să provoace - iată! - adevărate tragedii!

Precizez că aceste informaţii sunt primite pe o "filieră" a cadrelor de penitenciar şi deţinuţilor care au relaţii solide la Gherla şi care au putut lua de acolo amănuntele morţii lui Adrian Pop fără să creeze suspiciuni. Nu cred însă că în ancheta oficială a acestei sinucideri se va menţiona undeva faptul că Japo Mic a fost împins la sinucidere de cel puţin un gardian inconştient care îi furnizase deţinutului o informaţie falsă cu privire la primirea unui nou mandat de 15 ani închisoare pentru o crimă ce nu avusese de fapt loc! Ştiu însă că se va întâmpla altceva... Într-o zi, adevăratul "JAPO" (tatăl lui Adrian Pop) va libera din puşcăria franceză sau va obţine aprobare pentru a se transfera într-un penitenciar românesc (are acest drept). Lui Japonezul îi va fi floare la ureche să afle cine l-a împins la sinucidere pe fiul său, iar urmarea.... nu e de povestit! În libertate, Japonezul avea în Baia Mare o "trupă" de câţiva zeci de bătăuşi cu care asigura "protecţie" în oraş în mai toate localurile de lux sau importante. Chiar şi acum, Japonezul are oameni în libertate care ar executa oricând un ordin de-al său. Pentru genul acesta de interlopi ameninţarea închisorii nu există. Ei sfidează închisoarea aşa cum eroii pe front sfidează moartea! Şi nu sunt cuvinte mari. Eu i-am cunoscut personal pe oamenii ăştia... 

Acestea au fost informaţiile pe care am putut să le culeg despre sinuciderea lui Adrian Pop, zis "Japo Mic". Sursele sunt relativ sigure, relativitatea lor fiind dată totuşi de faptul că le-am primit dintr-un sistem care, iată, foloseşte minciuna şi pentru a comite o... sinucidere! Strict tehnic vorbind însă, este foarte posibil ca aceste informaţii să ascundă totuşi o realitate mult mai dramatică cu privire la condiţiile morţii lui Adrian Pop. Eu voi continua să mă informez şi dacă voi mai afla ceva voi reveni aici cu precizări. 
S-auzim de bine!

Cornel SABOU

15 comentarii:

marian spunea...

salut cornel.

interesante afirmatii. crezi ca se va lasa cu razbunare?

cum adica avea baiatul bautaura si telefon la maxima siguranta? vorbesc oamenii astia asa nestingheriti din celula?


Cornel Sabou spunea...

salut marian,
da, cred că se va lăsa cu răzbunare! Sunt chiar absolut convins de asta!

În rest, da, au avut băieţii de toate, telefoane, băutură etc... Nu e de mirare. Eu, în urmă cu doi-trei ani, am descris în amănunt cum se introduc în Penitenciarul Baia Mare telefoanele şi am dat chiar nume de cadre implicate, dar nu s-a întâmplat nimic. La fel e şi la Gherla, deşi la un nivel mai mic decât în Baia Mare. Sunt şi acolo cadre care aduc deţinuţilor mai "vestiţi" băutură şi telefoane. Culmea este faptul că în penitenciarele româneşti sunt confiscate mii de telefoane mobile, dar (cu foarte mici şi neînsemnate excepţii) niciun cadru important nu este descoperit, prins sau acuzat de introducerea acestora în unităţile de detenţie! Şi asta se întâmplă pentru că telefoanele şi băutura sunt o afacere foarte profitabilă pentru ofiţerii de la conducere care încasează de pe urma derulării acesteia mii de euro lunar! Povestea este însă veche, complexă şi complicată ... :)

Anonim spunea...

Salut...sper sa cauti cat mai repede de la mai mult detinuti...oare de ce a fost mutat o pers de la bucatarie de acolo ??? se zicea k ii otraveste mancarea...si era la izolare si trebuie sa fie o camera de luat vederi...acolo sar putea vedea totul

Cornel Sabou spunea...

am auzit si eu bârfele astea cu otrăvitul mâncării, dar nu prea cred în veridicitatea lor. De unde să aibă deţinutul otravă? Apoi, omorârea cuiva prin otrăvire... lasă urme! Se descoperă rapid! Nu exclud însă din TEORIE nicio variantă... Spun doar că unele sunt mai puţin credibile.
Trebuie să ştii că imaginile surprinse de camere dacă nu sunt salvate de cineva imediat se şterg automat la 24 sau 48 de ore (nu mai ţin minte exact)! Despre cazul concret al lui Japo Mic nu ştiu dacă s-au salvat ceva imagini din momentul care a precedat sinuciderea...

Anonim spunea...

buna te rog frumos,sa te mai interesezi si sa intrebi un sef de sectie ceva,ca daca el a fost in refuz de hrana de ce lau pus pe izolare si nu intr-o camera de refuz de hrana cum se face normal si cum e procedura si de ce zice domnul director batinas ca ia fost dusa masa la camera inainte cu 15-20 min.si de ce confirma tot domnul batinas ca el a vb personal ultima data cu adi pop in 26 decembrie si nu avea probleme cum poate un detinut sa stea in refuz de hrana si sa nu aive probleme??? si te rog foarte mult daca poti sa ceri toate rapoartele lui de pedepsire pe ce baza sau facut si decand iau fost taiate toate drepturile telefon,vizita,pachet,tot presupun ca si scrisorile lui erau oprite si citite de ei. de aceia cred ca el nu a trimis nici-o scrisoare spunand cuiva din familie ce se intampla cu el,pentru ca era sigur ca sunt oprite si citite si pe urma asi face mai rau singur..d-zeu sal odihneasca in pace ca suparat a putut fi si suparat a murit baiatu asta.

marian spunea...

cred ca daca s-ar afla adevarul, multe capete ar cadea si o parte din cei din sistem ar trece de cealalta baricada a lui. adica de la supraveghetor la supravegheat.din ce scrii tu pe aici si ce ai mai scris in trecut rezulta ca acest sistem este unul dintre cele mai corupte si mai putrede.

Cornel Sabou spunea...

Anonim, va fi foarte greu sa aflu toate detaliile pe care mi le ceri. Pentru ca toate cadrele din puscarii, atunci cand se petrece un abuz se protejează reciproc în toate formele posibile! Foarte multe anchete au fost muşamalizate după ce deţinuţii au fost bătuţi, maltrataţi, aproape omorâţi în bătaie! Deci a afla din gura lor ceva care să-i incrimineze pe ei e cam imposibil!
Pe de altăparte, în jurul unor evenimente mai deosebite se ţes foarte multe legende false. În primul rând pentru a distrage atenţia de la adevăratele cauze ale incidentului. Nemaifiind acolo mi-e cam greu să discern de aici ce este diversiune şi ce este real. Promit însă că în măsura modestelor posibilităţi de informare pe care le am voi încerca să aflu mai multe...
Tehnic vorbind însă, trebuie să ştii că izolarea ca pedeapsă şi izolarea pentru greva foamei sunt cam acelaşi lucru în privinţa condiţiilor de detenţie. Nu mai e ca pe vremuri când deţinutul pedepsit cu izolare era dus pe o cameră mică, cu apă pe jos şi sare pe pereţi! Acum, toate formele de izolare se execută pe camere normale, mici, dar mobilate cu cele necesare vieţii omul fiind lipsit doar de colectivitate, de aproape nimic altceva însă (cei în refuz de hrană nu au voie să fumeze, de exemplu!)!

Marian, da, sistemul penitenciar e poate cea mai coruptă instituţie din România şi asta pentru că aici nimeni nu-şi bagă nasul ca să combată fenomenul. Chiar pregătesc un material în care să vorbesc strict de acest subiect, corupţia din sistem, cu exemple concrete. Sper să îl public săptămâna asta...

Anonim spunea...

eu ziceam ca era vorba despere o persoana care era ajutor de bucatar...de el se zicea ca ii pune otrava in mancare

Anonim spunea...

greu de spus dar eu cred ca vinovati sunt niste detinuti si gardianul aflat pe acea tura atuncea...nu po-ti sa-mi zici mai precis de unde a luat obiectul acela cu,care sa spazurat??

Anonim spunea...

si pe langa toate astea ancheta despre moartea lui inca nu a fost terminata

Cornel Sabou spunea...

Cum am putea crede că Japo Mic a fost otrăvit dacă el nu a murit de otravă? Când vorbim de consumarea unei substanţe otrăvitoare moartea este instantanee, iar dacă această otravă i-ar fi fost administrată prin intermediul mâncării servite de unitate ar fi trebuit să moară atunci, în timpul servirii mesei, când secţia e plină de gardieni, bucătari, deţinuţi care fac curăţenie etc... Deci, dacă nu a murit de otravă înseamnă că... nu a fost otrăvit! Iar dacă NU a fost otrăvit atunci orice suspiciune asupra bucătarului sau ajutorului de bucătar este neîntemeiată!
În rest, nu ştiu încă detalii cu privire la amănuntele spânzurării. Pot să spun însă că avea dreptul la haine proprii, la lenjerie de pat şi putea să-şi creeze o funie din toate astea. Spânzurarea e una din cele mai "ieftine" forme de sinucidere. Poţi improviza o funie în zeci de feluri din orice lucru textil pe care îl ai la îndemână.

Anonim spunea...

Adrian Pop a suferit un preinfarct dupa o mancare servita in puscaria acea.A fost dus de urgenta la Dej la spital.De atuncea el zicea ca o persoana de la bucatarie ii pune otrava

Cornel Sabou spunea...

Explicaţiile medicale pentru un preinfarct pot fi numeroase. Cum spuneam, când consumi otravă mori, nu suferi preinfarct sau alte consecinţe care să te lase în viaţă. Poţi însă avea diverse suferinţe din cauza consumării unor mâncăruri stricate sau faţă de care ai alergie, greaţă etc (vezi hepatita!). Adrian Pop nu era medic ca să înţeleagă bine toate simptomele. Cu siguranţă el putea specula pe diverse scenarii, mai mult sau mai puţin paranoice, dar nu putea emite certitudini în privinţa aspectelor medicale.
Deocamdată nu avem concluzia unei anchete oficiale. Noi, aici, speculăm. Eu am publicat informaţiilepe care le-am primit. Ele nu exprimă OPINIA mea sau convingerea mea ci sunt doar ceea ce sunt, adică informaţii. Poate timpul ne va dovedi că au fost informaţii corecte sau eronate. Acum nu putem şti... Vom vedea...

Anonim spunea...

dumnezeu sal ierte cu mare respect Andrei Mosu. pacat de el a fost un baiat de nota 10 si un prieten de gasca, din pacate nu am fost in oras cind a fost inmorintat.

Anonim spunea...

din ce stiu eu PATRU a comandat moarte lui JAPO mic iar din ce stiu eu daca nu ma insel a fost difuzat la tv moarte lui JAPO pe protv