vineri, 15 martie 2013

Mizeria din Justiţie iese la iveală: două judecătoare arestate

Ştirea este faptul că două judecătoare de la Tribunalul Bucureşti au fost arestate pentru infracţiuni de corupţie! Vă prezint mai jos această ştire preluată de pe siteul Hotnews (cu prezentarea exactă a sursei) după care, la sfârşit, vin şi eu cu un mic comentariu...

Sursă ştire: 
http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-14420917-judecatoarele-antonela-costache-viorica-dinu-acuzate-trafic-influenta-luare-mita-fost-arestate-preventiv.htm


Ştirea:

Antonela Costache si Viorica Dinu, judecatoare la Tribunalul Bucuresti, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, ele fiind acuzate de trafic de influenta si luare de mita pentru a interveni in cateva dosare, printre care si cel al lui Dinel Nutu, fost Staicu. Alaturi de judecatoare, au mai fost arestati preventiv alti patru inculpati - Ileana Raducan - avocat in Baroul Dolj, Marian Vasile Tudor, Angela Cirlan, Leon - Marius Neagu, iar fata de o persoana, Marian Catrin, instanta a decis cercetarea in stare de libertate. Decizia Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, anunta Agerpres.

Procurorii anticoruptie efectueaza cercetari penale fata de alti noua inculpati, pusi sub acuzare alaturi de cele doua judecatoare retinute, printre acestia si fratele lui Dinel Nutu, fost Staicu, mai multi avocati si un grefier arhivar la Tribunalul Bucuresti.
Potrivit unui comunicat al DNA remis joi, judecatoarea Viorica Dinu este acuzata de patru infractiuni de trafic de influenta, din care una in forma continuata si luare de mita, Antonela Costache, de complicitate la trafic de influenta, luare de mita si trafic de influenta, Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucuresti, de luare de mita, complicitate la luare de mita si trafic de influenta, Costel Petre, avocat in Baroul Bucuresti, de complicitate la luare de mita si cumparare a influentei, dare de mita, sotia lui Daniela Petre, de complicitate la luare de mita, cumparare a influentei, si Marian Staicu, fratele lui Dinel Nutu, fost Staicu, de dare de mita.
In acelasi dosar, mai sunt acuzati pentru fapte similare Ileana Raducan, avocat in Baroul Dolj, Angela Cirlan, Leon - Marius Neagu, Marian Catrin, Marian Vasile Tudor.
Procurorii au dispus joi retinerea celor doua judecatoare, precum si a inculpatilor Raducan, Tudor, Catrin, Cirlan si Neagu, iar fata de Vasilescu si sotii Petre, au luat masura obligarii de a nu parasi tara pentru 30 de zile.
Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca, in ianuarie, inculpatul Vasilescu a primit suma totala de 5.000 de euro de la inculpatii Raducan (3.500 de euro) si Petre (1.500 euro), pentru a-si incalca atributiile de serviciu si pentru a manipula sistemul informatic de inregistrare a cauzelor penale, astfel incat cauza penala privind recursul declarat de Dinel Nutu (fost Staicu) impotriva unei incheieri de mentinere a starii de arest preventiv sa fie repartizata la un complet din care faceau parte si inculpatele Dinu si Costache, arata DNA.
In acelasi context, inculpatul Vasilescu, in baza unei intelegeri cu Antonela Costache, a pretins de la inculpata Raducan suma totala de 150.000 de euro, din care 50.000 de euro pentru sine, iar 100.000 de euro pentru judecatoare, care, la randul sau, urma sa imparta acesti bani cu ceilalti membri ai completului.
La randul sau, Viorica Dinu, prin intermediul inculpatilor Costache si Vasilescu, a acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de catre Ileana Raducan. Totodata, pentru a determina pe judecatori sa dispuna punerea in libertate a fratelui sau, invinuitul Staicu a remis inculpatului Petre suma de aproximativ 60.000 euro: "Din acesti bani, aproximativ 10.000 euro i-a oprit pentru sine, iar aproximativ 45.000 euro i-a remis inculpatei Viorica Dinu prin intermediul sotiei sale. In plus, Daniela Petre a mai remis inculpatei Dinu aproximativ 10.000 de euro, in schimbul carora aceasta a lasat sa se creada ca isi va trafica influenta pe langa un alt judecator care facea parte din completul ce urma sa judece acest recurs. Pentru ca demersurile de punere in libertate a lui Dinel Nutu (fost Staicu) au esuat, Viorica Dinu a restituit lui Costel Petre sumele de bani primite, respectiv totalul de aproximativ 55.000 euro", sustin anchetatorii.
Sursa citata mentioneaza ca demersurile de punere in libertate a lui Dinel Nutu, esuate initial, au continuat si in cursul lunii februarie, cu prilejul judecarii unui nou recurs aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti, la un alt complet: "Astfel, Antonela Costache si Viorica Dinu, prin intermediul lui Sorin Vasilescu, au acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de catre o persoana, lasand sa se creada ca au influenta asupra judecatorilor investiti cu judecarea acestui nou recurs", se arata in comunicat.
In cursul lunii decembrie 2012, Viorica Dinu, cu ajutorul celeilalte judecatoare, a primit de la mai multe persoane suma de 32.500 euro si, totodata, a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a inca 15.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti, pentru a-i determina sa pronunte hotarari favorabile in trei cauze penale.
In noiembrie anul trecut, inculpatii Cirlan si Neagu, cu ajutorul inculpatului Tudor, au pretins si primit de la mai multe persoane aproximativ 60.000 euro, prevalandu-se de influenta pe care Viorica Dinu sustinea ca o are asupra colegilor sai judecatori de la Tribunalul Bucuresti, precum si asupra magistratilor de la Curtea de Apel Bucuresti, pentru a-i determina sa pronunte hotarari favorabile in mai multe cauze penale.
"Din banii primiti, inculpatii Cirlan si Neagu au remis inculpatei Dinu suma de aproximativ 11.500 de euro in scopul mentionat. La randul sau, Viorica Dinu a acceptat promisiunea oferirii a inca 20.000 de euro din totalul de 60.000 de euro", a mai precizat DNA.
In februarie anul curent, Angela Cirlan, cu ajutorul inculpatului Neagu, a pretins si primit de la o persoana denuntatoare suma de 11.000 euro si de la inculpatul Catrin suma de 15.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra judecatorilor din cadrul Tribunalului Bucuresti, pentru a-i determina sa dispuna punerea in libertate a unei persoane arestate preventiv, insa, avand in vedere ca demersurile au esuat, aceasta a restituit suma.
Sectia pentru judecatori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat, miercuri, perchezitia corporala, domiciliara si informatica, precum si retinerea si arestarea preventiva a celor doua judecatoare, iar ulterior a decis suspendarea acestora din magistratura ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale.


Comentariu:

Eu scriu aici, pe blogul acesta, de câţiva ani că principala problemă a României este calitatea slabă, coruptă a Justiţiei! Atâta vreme cât avem o justiţie percepută pe bună dreptate ca fiind coruptă şi/sau incompetentă nu mai putem sub nicio formă să discernem corect valorile societăţii.Vom avea infractori adevăraţi care scapă şi conduc apoi instituţii importante ale statului impunând legea lor mafiotă la nivel statal şi vom avea oameni nevinovaţi (sau luptători pentru dreptate) transformaţi în mod abuziv în infractori pentru ca destinele mafioţilor scăpaţi să nu fie deranjate.
Neavând o justiţie dreaptă, nu vom avea dreptate socială şi neavând această dreptate vom permite dezvoltarea celor mai întunecate specimene omeneşti în detrimentul celor mai curate şi competente. 
Pentru ca justiţia să devină ceea ce este acum doar prin definiţie este necesară o operaţie "chirurgicală" care să extragă din sistem partea infectată. DNA încearcă să facă acest lucru, iar cazul celor două judecătoare arestate acum este un pas important, însă nu este pasul decisiv! Pentru că şi în cazul acesta JUSTIŢIA se va face de fapt prin... judecători! Cei care vor judeca destinul judecătoarelor arestate vor fi tot judecători corupţi sau vor fi judecători drepţi, corecţi, cinstiţi? probabil, pentru că acest caz a explodat public la un nivel fără precedent, nu va îndrăzni nimeni să se mai murdărească pentru a intervenii pe căi necinstite în favoarea lor. Vă rog însă să remarcaţi din conţinutul ştirii faptul că pe lângă cele două judecătoare au fost implicate în activitatea infracţională şi alte persoane, respectiv avocaţi şi grefieri! Fapt care demonstrează alt lucru pe care eu l-am reclamat ani la rând şi anume că în acest spaţiu justiţiar corupt funcţionează în cârdăşie fiecare element component: judecător, avocat, procuror, grefier etc... 
Exemplele sunt bune pentru spaţiul public şi DNA merită încă o dată felicitat şi încurajat să extindă lupta asta pe cuprinsul întregii ţări, căci elemente corupte în sânul justiţiei există peste tot în ţară, inclusiv în Baia Mare sau Maramureş!
Ascultând ceea ce vorbeau judecătoarele în înregistrările făcute de DNA îmi dau seama încă o dată de ce Dan Voiculescu (ca un exemplu ales la întâmplare) şi-a dorit atât de mult să fie judecat la Tribunalul Bucureşti şi nu la ÎCCJ! Judecătoarea Viorica Dinu , arestată azi, este cea care se ocupa de dosarul lui Dan Voiculescu, ea urmând să dea o sentinţă în această cauză pe data de 20 martie! De asemenea, îmi amintesc că Gigi Becali, care a fost condamnat la închisoare cu suspendare de ICCJ, fusese anterior achitat de instanţa Tribunalului Bucureşti care l-a considerat nevinovat! Şi exemplele ciudate ar putea continua... Să sperăm însă că în mod real va continua ancheta DNA şi că din cercetările care vor fi făcute vor fi documentate mai multe cazuri de corupţie petrecute în trecut!

Cornel SABOU

2 comentarii:

Anonim spunea...

Nu stiu daca esti un om informat sau doar un om normal :) , dar m-a suprins placut articolul tau.

Toata ziua am 'batuit' internetul si am citit numai 'teorii ale conspiratiei' : "E mana lui Basescu!' , " e dosar fabricat!" etc. Am zambit... amar, desigur.

Nu este nicio facatura. Acest grup, organizat in scopul de a comite infractiuni, a putut fi destructurat de catre DNA, cu ajutorul unui simplu cetatean.
Interesul cetateanului, a fost acela de a demasca aceasta grupare infractionala. Atat. Imi doresc, si sper sa mai existe astfel de oameni.

Cornel Sabou spunea...

Îţi mulţumesc pentru comentariu şi apreciere. Nu e greu să fii realist şi obiectiv sau - altfel spus - să fii subiectiv, situat de partea realităţii, adevărului şi logicii. Trebuie doar să vrei asta şi - evident - să plăteşti preţul corect :) Adică, să nu faci parte din grupuri de interese, politice sau de afaceri. Nu-i aşa că e simplu? :)