duminică, 26 ianuarie 2014

Ce nu înţelege Victor Ponta din accidentul aviatic

Vreau să vă supun atenţiei o problemă legată de evenimentul tragic din Apuseni. De fapt, e vorba de o “cheie” în care trebuie privit evenimentul pentru a înţelege exact de ce opinia publică din România este atât de furioasă pe incompetenţa autorităţilor. O înţelegere care, din păcate, lipseşte premierului Victor Ponta...
Plecăm de la această întrebare: ce s-ar fi întâmplat dacă toţi cei prăbuşiţi ar fi fost atât de răniţi încât nu ar fi putut folosi deloc telefoanele mobile? 
Cum ar fi fost identificat locul prăbuşirii? Cât timp ar fi luat autorităţilor să găsească victimele? Probabil câteva zile... Dar ar mai fi supravieţuit careva?
În această ipoteză, singurele informaţii pe care s-ar fi putut baza Statul ar fi fost cele furnizate de ROMATSA, instituţie care trebuia să localizeze aeronava pe baza tehnologiei aflate la bordul acesteia. Ori am văzut deja, ROMATSA era incapabilă să localizeze locul prăbuşirii! Deci???
Într-un asemenea caz, o anumită întârziere a autorităţilor ar fi fost de înţeles. Până la un punct însă! Nu ar fi avut nimeni informaţii precise, toată lumea ar fi orbecăit pe un spaţiu întins, de multe sute de kilometri pătraţi. STS nu avea ce telefon să intercepteze, iar sătenii din satele din Apuseni nu ar fi avut de unde să ştie că epava se află în zona lor.
Aici apare revolta justificată! Dacă în cazul prezentat mai sus nimeni nu s-ar fi revoltat pe o întârziere a autorităţilor pentru că toată lumea ar fi acceptat ideea că “nu sunt informaţii”, ceea ce s-a întâmplat în realitate depăşeşte orice închipuire. Pentru că doctorul Zamfir, foarte puţin afectat fizic de prăbuşire, a luat IMEDIAT legătura cu TOATE autorităţile şi a furnizat absolut toate datele pentru localizare. A făcut şi descriere vizuală, a povestit şi ce s-a întâmplat în aer, a făcut şi estimări geografice şi a dat inclusiv localizare precisă conform cu datele afişate pe bordul avionului şi în telefonul său mobil. A vorbit ore întregi la telefon, fiind ţinut în adevărate şedinţe de autorităţi, inclusiv de “comisia” de zeci de funcţionari de la 112! Cu toate acestea, autorităţile nu au fost capabile să îl găsească! ACEST lucru este revoltător şi inacceptabil! Acest lucru nu poate fi înţeles de premierul Victor Ponta!
Primul-Ministru spune ceva de genul “am salvat o sută de oameni, deci mai putem pierde din când în când câte unul”! Da, dle Ponta, puteţi pierde pe câte unul pe care NU PUTEŢI să-l salvaţi, dar nu aveţi voie să pierdeţi nici un om pe care ÎL PUTEŢI salva! NICIODATĂ! Indiferent câţi oameni aţi salvat înainte! N-ai dreptul să-l laşi pe Iovan să moară (sau pe Aura Ion) doar pentru că anterior ai salvat alte sute de persoane. Dacă poţi să-l salvezi, dar nu o faci şi omul moare, asta se numeşte... CRIMĂ!
În aceste condiţii în care s-a desfăşurat cu adevărat accidentul nici măcar nu mai era nevoie de STS pentru identificarea locului. Luaţi orice adolescent care s-a “specializat” din pasiune pe detaliile tehnice care compun programele sau aplicaţiile telefoanelor mobile moderne, daţi acestui adolescent datele comunicate de dl doctor Zamfir şi veţi vedea că localizarea se poate face imediat! V-ar fi trebuit doar puţină voinţă, domnule prim-ministru, doar puţină inteligenţă! Dumneavoastră eraţi la un restaurant în timp ce Aura şi Adrian mureau. Era suficient să strigaţi în sală “care ştii, bă, să citeşti nişte coordonate pe mobil?” şi se găsea cineva care putea s-o facă! Şi cei doi ar fi fost salvaţi! DOVADA (dacă pot spune aşa) e informaţia pe baza căreia cei trei localnici au găsit epava. “Cât de groasă e zăpada?” “Atât...”; “Aha, ştiu unde sunteţi, vin acum!”... Înţelegeţi, domnule Ponta, sau pun pe cineva să-mi plagieze textul ca să-l puteţi digera la nivelul materiei cenuşii?

Dacă statul nu ar fi avut deloc informaţii atunci nu am fi ştiut poate niciodată cât de incompetenţi pot fi cei de la conducerea statului! Le-am fi scuzat incompetenţa cu un “asta e” şi viaţa ar fi mers înainte... fără toţi cei şapte! Pentru că Statul nu i-ar fi găsit în timp util astfel încât măcar cinci dintre ei să supravieţuiască. Având, însă, TOATE informaţiile necesare, primind mură-n gură localizarea exactă, Statul şi-a arătat adevărata faţă. Nepăsare, indolenţă, neprofesionalism, prostie, răutate...
Această atitudine criminală NU POATE FI IERTATĂ! Pentru această atitudine criminală trebuie să plătească mai mulţi decât au făcut-o deja şi mult mai drastic. Problema rămâne deschisă...

Cornel SABOU

Niciun comentariu: