vineri, 8 aprilie 2011

Femeile au "evadat" din bucatarie!

Baia Sprie, Maramures, 7 aprilie 2011 - Compania de consultanta Depro Inovatie in parteneriat cu Fondul Roman de Dezvoltare Sociala, cu Centrul pentru Educatie Economica si Dezvoltare din Romania (CEED) si cu Asociatia Amfar Galitia implementeaza proiectul "Un viitor mai bun pentru femei". In judetul Maramures proiectul a demarat cu pregatirea persoanelor resursa prin cursurile de Formare Formatori. In lunile ianuarie si martie, anul curent, au fost sustinute cursurile de specializare in Managementul Afacerilor la care au participat aproximativ 60 de beneficiare. Proiectul "Un viitor mai bun pentru femei" va continua prin serviciile de consultanta specifica si prin sustinerea cursurilor de managementul Proiectelor pana in toamna acestui an. La finalul proiectului vor fi angrenate urmatoarele localitati ale judetului Maramures: Baia Sprie, Cavnic, Cicarlau, Coltau, Dumbravita, Sacalaseni, Somcuta Mare, Remetea Chioarului, Satulung, Tautii Magheraus.

La Casa de Cultura din Baia Sprie s-au adunat ieri vreo zece femei incluse in acest proiect, ca sa sustina o conferinta de presa. Trebuie sa recunosc faptul ca am fost impresionat placut de prestatia doamnelor! Am putut vedea cu ochii mei cum s-a produs "transformarea" unor femei care statusera pana atunci doar "la cratita", si care acum vorbau de proiecte europene, bani europeni si idei, afaceri cu impact local. Persoane care avusesera mari "probleme" de comunicare inainte de a fi incluse in acest proiect, debordau acum de optimism, incredere si speranta. Am vazut o tanara extrem de mobilizata sa-si construiasca un atelier de arta traditionala, o alta femeie, matura, care se gandea sa "inventeze" o parcare de tiruri, cu restaurant si spatii de cazare pentru soferii de tir, si multe alte idei originale, frumoase, sanatoase! Chiar si cele care afirmau ca nu vor putea spune multe din cauza emotiilor (nefiind obisnuite sa vorbeasca cu presa), odata pornite nu mai puteau fi oprite! Toate acumularile, nazuintele, zbaterile interioare sanatoase din anii di-nainte rabufneau in noua conceptie de viata care le permitea sa vada lumea cu alti ochi.

Ma bucur ca un asemenea proiect se implementeaza si pe plaiurile noastre, si ma mai bucur sa vad ca da rezultate! Felicitari domnisoarei Oana Seichea, persoana care s-a ocupat efectiv de implementarea acestuia! Si care a jutat astfel la "evadarea" unor femei din bucatarie, la depasirea unor blocaje de mentalitate, blocaje impuse de "cultura" noastra falimentara, veche si misogina. O sa inchei cu o fraza rostita de una din femeile care au participat la aceasta intalnire: "Vad, in viitor, o lume condusa de femei, in care barbatii stau la bucatarie!". Ups...

Cornel SABOU

Niciun comentariu: