luni, 31 octombrie 2011

Steaua ia un pumn în gură!

Fosta super-campioană la fotbal, Steaua Bucureşti, a ajuns ciuca bătăilor şi la propriu şi la figurat! Pe teren, este bătută în campionat, în Cupa României şi în Cupa UEFA. Tot pe teren, îi sunt bătuţi fotbaliştii! Galamaz a luat ieri un pumn în figură (de la un suporter ploieştean) de s-a trezit săracul abia în spital! Tătărăşunau, în loc să pareze şuturi, a parat cu pieptul o “bombă” fumigenă şi i-a ţinut companie lui Galamaz printre frumoasele asistente medicale. Cam în halul ăsta a ajuns Steaua lui Becali...
E regretabil că noi, ca suporteri, trăim doar din amintiri, rememorând performanţele trecutului. Prezentul nu ne dă decât satisfacţia unor victorii împotriva Luxemburgului (la Naţională) sau speranţa că Steaua va învinge Petrolul (la nivel de club). Milioanele de suporteri pe care i-a avut Steaua în România s-au reorientat în preferinţele lor. Modul batjocoritor în care tratează fotbalul patronul Gigi Becali, sărăcimea performanţelor, au îndepărtat publicul de marea echipă care a câştigat Cupa Campionilor în 1986.
Becali nu face decât să prostească lumea. El nu vrea cu adevărat performanţă. Dacă ar fi vrut, ar fi păstrat în echipă valorile pe care le-a avut. Vă mai amintiţi de Carlos, Ogăraru, Ghionea, Goian, Neşu, F. Dumitru, Nicoliţă, Opriţa, Paraschiv, Lovin, Dică, Boştină, A. Cristea, Iacob??? Şi n-am enumerat decât câţiva din fotbaliştii de care Becali s-a descotorosit pentru 30 de arginţi. Pe Rădoi nu l-am pomenit pentru că vreau să-l amintesc în alt context.
Spuneam că Becali prosteşte lumea. El ne aruncă praf în ochi “cumpărând” fotbalişti de la echipe retrogradate şi spunând că dă pe ei milioane de euro! Pe trupa adusă de la Unirea Urziceni spunea parcă de 7 milioane euro pe care i-ar fi plătit. Minciună! Toţi ăia la un loc nu valorează cât Rădoi, ori pe Rădoi se spune că Becali a încasat 6 milioane euro! Cum vine asta? Dai ce-l mai bun fotbalist DIN ROMÂNIA cu 6 milioane şi iei cei mai slabi fotbalişti cu 7 milioane? Da proşti ne mai crede Becali ăsta!...
În fine, vroiam să spun că Steaua de azi e echipa nimănui. Vorba fostului principal, neregretatul evreu Levy, Steaua are un lot de locul 10. Numa în mintea inconştientului Becali Steaua se mai luptă pentru titlu! Şi – printre altele – se mai luptă şi cu suporterii!
Am văzut la TV cum au sărit toţi fotbaliştii stelişti să-i care picioare în cap suporterului care a intrat pe teren să-l lovească pe Galamaz. Părerea mea că fotbaliştii ăia care au lovit cu picioarele ar trebui excluşi pe viaţă din orice competiţie sportivă! Acolo şi atunci s-a arătat adevăratul lor caracter de vagabonzi, caracter cultivat insistent prin localurile de noapte şi prin anturajele interlope pe care le frecventează mai des decât terenul de antrenament. Uitaţi-vă în campionatele europene să vedeţi cum reacţionează jucătorii atunci când un suporter intră pe teren! Este un fel de “lege” în Europa cu privire la modalitatea de a reacţiona în asemenea situaţii. Când un suporter intră pe teren toţi fotbaliştii împietresc la locurile lor! Nimeni nu mai mişcă! Fie Messi, Cristiano Ronaldo sau oricare altă mare vedetă, când un suporter “sparge” meciul ei se opresc şi stau nemişcaţi lăsând forţelor de ordine sarcina de a intra şi a face “curăţenie”. Sigur, dacă eşti atacat ai dreptul să te aperi, dar ieri, la Ploieşti, doar Galamaz a fost atacat. Galamaz însă se uita după ciori! El nu l-a văzut venind pe suporterul care am înţeles că era drogat. Ceilalţi, chiar dacă au văzut actul de violenţă, trebuiau să stea împietriţi la locurile lor deoarece după consumarea loviturii suporterul fugea să iasă din teren, iar oamenii de ordine îl urmăreau! Te pui însă cu steliştii? dacă nu pot demonstra fotbal de calitate de ce să nu demonstreze că sunt golani cu acte în regulă? Aşa că au sărit toţi cu picioarele pe suporter! Din păcate, arbitrul nu a eliminat decât doi stelişti de pe teren.
Ce nu înţeleg aceşti huligani ai fotbalului e următorul lucru. În toată lumea există oameni dezechilibraţi. Există oricând riscul de a fi atacat de câte un suporter mai “înfocat”. Tu însă, trebuie să fi mereu SPORTIV! Pentru că asta eşti: SPORTIV! La o adică, poţi răspunde cu o încercare timidă de a te apăra atunci când eşti atacat, dar nicidecum să porneşti tu la atac şi să calci o persoană, un alt om. Dacă vrei să faci de astea, apoi există sporturi axate doar pe lovituri. De ce nu mergeţi acolo, domnilor??? Vai de capul vostru, golani-fotbalişti care ştiţi de toate, mai puţin fotbal!
Cred că evenimentul de la Ploieşti este "răspunsul" portivit pentru stilul de viaţă pe care îl au majoritatea fotbaliştilor români de azi. Bişniţari, afemeiaţi, alcoolişti, bătăuşi, ei primesc ceea ce au oferit în loc de performanţă sportivă: un pumn în gură!

Cornel SABOU

Niciun comentariu: