luni, 30 iulie 2012

Emaramures.ro, ruşinea presei locale

Colegul meu din presa băimăreană, Ioan Romeo Roşiianu, a deschis recent o campanie de presă în care cerea intervenţia autorităţilor pentru reglementarea situaţiei bişniţarilor din localitate care invadează locurile publice creând nu doar disconfort trecătorilor, dar şi provocând, se pare, daune importante bugetului local prin comerţul ilicit consumat în locaţiile ocupate de ei. În urma articolelor sale publicate pe siteul www.ne-cenzurat.ro Poliţia Baia Mare a organizat o razie în urma căreia mai mulţi valutişti au fost săltaţi şi duşi la sediu pentru interogatoriu. 

În acest moment ştirea a fost preluată şi de alte mijloace de informare în masă locale, cum ar fi siteul http://www.emaramures.ro. Aici apar problemele! Mai întâi cele de natură strict profesională. "Colegii" de la emaramures.ro nu mai catadicsesc să menţioneze sursa evenimentului relatat. Adică, ei omit cu bună ştiinţă din informarea publicului tocmai elementul principal şi definitoriu al acţiunii poliţiei şi anume faptul că toată razia de prindere a bişniţarilor din Baia Mare s-a pornit la iniţiativa jurnalistului Roşiianu!  Să trecem însă peste acest aspect. În urma articolelor publicate pe http://www.emaramures.ro au apărut online diverse comentarii despre evenimentul relatat. Printre acestea, câteva care îl înjură de-a dreptul pe Roşiianu. Clar ca lumina zilei că mediul interlop se declară astfel revoltat pe jurnalistul care le-a stricat "afacerile"! Treaba interesantă e faptul că http://www.emaramures.ro nu mai moderează comentariile injurioase la adresa lui Roşiianu, în timp ce pe alte subiecte, cu alte comentarii (mai ales când sunt vizate persoane publice foarte dragi Trustului http://www.emaramures.ro) aceştia se arată foarte drastici în activitatea de moderare. De această dată însă, comentariile injurioase împotriva lui Roşiianu au fost încurajate! Tristă atitudine, condamnabilă pentru nişte oameni de presă care îşi spun jurnalişti!

Eu cunosc de mult timp diletantismul jurnaliştilor de la http://www.emaramures.ro! Şi-au dat nu o dată proba incompetenţei şi slugărniciei. Profesional vorbind, nu au "produs" niciodată vreun subiect mai de Doamne-ajută, nu au spart gura târgului cu nimic care să conteze cu adevărat. Se remarcă în schimb prin publicarea a zeci de comunicate de tot felul, începând de la starea vremii până la starea sufletească a sponsorilor lor. Marele avantaj al jurnaliştilor de acest tip este faptul că nu trăiesc prin autofinanţare, deci nu trebuie să fie rentabili în munca lor. Ei au în spate un puternic mafiot local, "om de afaceri", individ băgat mai prin toate partidele şi care emite pretenţia de a învârti tot pe plan judeţean. Pornind de la acest obscur şi insipid individ, de la ordinele şi pretenţiile sale, jurnaliştii de la emaramures actionează în consecinţă. 

Părerea mea este doar o părere subiectivă, dar e a unui jurnalist care face de 18 ani această meserie. În mediul jurnalistic nu ar trebui permise astfel de atitudini mizerabile, necolegiale! Dar dacă acestea există şi se manifestă în toată mizeria lor, atunci trebuie arătate cu degetul! Colegii de la emaramureş.ro trebuie puşi la colţul ruşinii presei locale din Maramureş! Prin toate murdăriile pe care le aruncă, direct sau indirect, pe numele colegilor lor nu fac decât să se situeze în afara colectivului nostru de adevăraţi jurnalişti! De remarcat că aceştia nu au nici măcar bărbăţia de a-şi asuma nişte texte conflictuale, de a intra într-o competiţie directă, concretă, în care să primeze argumentul şi talentul! De unde să scoată ei talent ca să se lupte jurnalistic cu Roşiianu, cu Claudiu Florescu sau cu mine? Cu ce anume să producă ei argumente? Cu neuronul? Ăla e obosit săracu, de la prea mult copy-paste şi plictiseală! Deci tocmai prin anonimatul sub care aruncă diferite mizerii înspre colegii din presă, prin modul mizerabil în care încurajează jignirea jurnaliştilor, muncitorii de la emaramureş.ro se descalifică singuri! Din partea noastră, a multora care ne-am făcut ultimul veac prin presa locală adevărată, luptându-ne pe bune cu mafiile locale, cu politicul corupt şi cu justiţia nedreaptă celor de la emaramure.ro le oferim, nu cu drag, dar pe merit "diploma" de RUŞINE A PRESEI LOCALE!

Cornel SABOU

3 comentarii:

DRAGOS GELU spunea...

Am citit cu atentie Cornele articolul!Da! Este adevarat! Ioan Romeo Rosiianu cu toate pacatele lui are infinit mai multe calitati! daca ar mai fi inca 10 ziarişti ca el treburile în Maramures ar merge mult mai bine! Din păcate majoritatea colegilor nostri prefera salariile de mizerie pe care le primesc si cate o mica atentie din partea coruptilor cu functii! Despre valutisti si tata la 82 de ani stie unde-şi duc viata! Mai puţin politia si comandantul lor! Cică-i profesor...

Morosan de Maramu' spunea...

Ba saboule.Pe tine te stiu mai putin (ca de oamenii certati cu legea nu sunt interesat).Deci esti un pacalici !Cat despre paduchiosul de rosiianu si lindinosul de florescu nu am cuvinte! (0) egali cu zero!Va dati voi cu parerea despre uni si altii.Cine sunteti voi ba cosasilor ? Cu ce va hraniti voi lichelelor ? Ia sa va vedeti voi de lungul nasului vostru daca nu vreti sa aiva altii grija de voi ! Si daca mesajul nu este publicat inseamna ca esti si un mascarici care nu are macar tupeul sa se exprime !

Cornel Sabou spunea...

Ai febră, disperatule, du-te şi te tratează sau caută-mă în particular să-ţi explic personal ce şi cum, c-apoi tot la doctor ajungi, garantat!