miercuri, 10 august 2011

Florin Tătaru, capul mafiei alcoolului din Maramureş


foto: Florin Tătaru alături de fostul primar băimărean Cristian Anghel

Florin Tătaru este candidatul uniunii PSD+PNL, adică USD, la postul de deputat în Colegiul 2 Baia Mare, judeţul Maramureş. În prezent, el este director economic la Direcţia Silvică judeţeană, dar Florin Tătaru nu lucrează de mult timp la stat. El a fost în trecut un mare om de afaceri şi la propriu şi la figurat. Şi nu a făcut orice fel de afaceri, ci tocmai afaceri cu alcool. Am spus că a fost MARE om de afaceri pentru că a fost depistat cu cea mai mare evaziune fiscală în domeniul afacerilor cu alcool din această zonă de ţară! Peste 7 miliarde lei au constatat inspectorii că datora firma lui Tătaru şi Aurel Iancu la bugetul statului! Asta la valorile din perioada 1994-1997, când leul era încă “greu”!!!
Vă prezint acum un material de presă apărut în 2 septembrie 1997 în ziarul ZIUA, semnat chiar de mine (la acea dată eu lucram ca şi corespondent în Maramureş al acestui ziar). Mai precizez doar că mâine voi reveni cu un alt material pe această temă în care vă voi explica mai multe legat de subiectul pe care îl dezvolt azi. Citiţi şi... nu vă miraţi că cel mai mare evazionist din zona noastră vrea să fie deputat de Maramureş!

Cel mai grav caz de evaziune fiscală înregistrat în Maramureş în domeniul afacerilor cu alcool
SC Ro-Bev-Invest SA Baia Mare a păgubit statul cu peste 7 miliarde prin neplata unor accize

O comisie din Ministerul de Finanţe a încheiat pe 17 iunie 1997 un control financiar-contabil la firma Ro-Bev-Invest SA Baia Mare. Din comisie au făcut parte Ion Botea – director general, Dumitru Buf – şef serviciu şi Gheorghe Simulescu – inspector de specialitate. La control au mai fost prezenţi Tiberiu Antal – director Impozite şi Taxe Baia Mare şi doi inspectori de specialitate de la DGFPCFS Satu Mare, Ilie Lotreanu şi Gheorghe Călăianu. Controlul a vizat modul de calculare, evidenţiere şi achitare a obligaţiilor bugetare (accize, TVA şi impozit pe profit) şi s-a desfăşurat în perioada 3 – 17 iunie 1997. Vă prezentăm în continuare rezultatele acestui control, înregistrat la Direcţia Finanţelor Publice Maramureş cu nr. 3951 din 18 iunie 1997

Contractul dintre SC Ro-Bev şi SC Indagrara Arad a păgubit statul cu peste 1 miliard

În perioada controlului (decembrie 1994 – mai 1997), conducerea societăţii a fost asigurată de Aurel Iancu – asociat şi administrator, Florin Cristian Tătaru – asociat şi administrator, Tarcisia Grad – contabil. Potrivit statutului şi contractului de asociere, principalele activităţi ale firmei Ro-Bev-Invest SA erau producţia şi comercializarea de alcool rafinat şi băuturi alcoolice. Societatea a realizat venituri având la bază alcool rafinat provenit în urma unui contract în participaţiune şi din contracte de prestări servicii cu producători din ţară şi din străinătate. Societatea a furnizat producătorilor de alcool melasă ca materie primă, obţinând alcool rafinat.
Pe 12 octombrie 1995, SC Ro-Bev a încheiat un contract de asociere în participaţiune (nr. 1302) cu SC Indagrara SA Arad. Indagrara trebuia să producă lunar o cantitate de 4 milioane grade dall alcool de 96 grade şi să asigure livrarea după un grafic stabilit. Conform punctului 36 din anexă, Ro-Bev-Invest SA avea obligaţia să achite bugetului statului accize şi TVA aferente alcoolului realizat în urma asocierii. Contractul s-a derulat în 1995 şi 1996, timp în care la Indagrara au fost livrate 7.740.196 kilograme melasă.
Din analizarea contractului făcută de specialiştii din M.F., rezultă că nu sunt delimitate scriptic şi faptic patrimoniul asocierii, fondurile fixe şi circulante şi forţa de muncă participantă. SC Indagrara a efectuat deci procesarea de melasă obţinând cantităţi de alcool de 96 grade care nu au fost facturate către Ro-Bev-Invest, aceasta utilizându-le ca materie primă pentru obţinerea de băuturi alcoolice, fără a plăti accizele datorate. Astfel, 846.532 litri alcool au fost fabricaţi cu utilaje proprii de către Ro-Bev-Invest, iar 79.510 litri au fost fabricaţi în regim de închiriere a utilajelor de către SC Ercomex SA Cristeşti, judeţul Mureş, în beneficiul SC Ro-Bev-Invest Baia Mare. La solicitarea organului de control, societatea nu a putut prezenta contractul de închiriere între cei doi asociaţi, afirmând că închirierea s-a făcut prin înţelegere verbală. Pentru că SC Ro-Bev-Invest Baia Mare nu a condus corect evidenţa alcoolului obţinut şi a cantităţilor procesate, neîntocmind notele de recepţie a alcoolului obţinut, s-a procedat la calcularea nivelului accizelor datorate pe baza altor date. La valoarea alcoolului etilic consumat s-au aplicat accizele de 50%, rezultând accize datorate de 623.582.270 lei, la o valoare a alcoolului de înregistrare de peste un miliard trei sute de milioane. Pentru că societatea nu a calculat şi nu a evidenţiat accizele pentru materia primă procesată, s-au calculat majorări de întârziere suplimentare de 329 milioane. Controlul a stabilit, conform cu legislaţia în vigoare, că persoana contravenientă va vărsa, pe lângă impozitele şi taxele datorate, o sumă egală cu diferenţa acestora. Ca urmare, SC Ro-Bev-Invest va vira încă o sumă de 623.582.270 lei la bugetul statului. În urma recalculării valorii de livrare, prin includerea accizelor omise de Ro-Bev la calculul preţului alcoolului procesat la Arad şi aplicarea acestuia la calculul cantotăţii totale livrate de băuturi alcoolice, inclusiv alcool derivat, a rezultat o diferenţă de 635.929.643 lei, reprezentând acciza neinclusă în preţul de livrare. Controlul a stabilit că SC Ro-Bev este obligată să plătească o sumă egală cu cea datorată, plus majorări de întârziere în valoare de peste 330 milioane.

Printr-un contract cu o firmă din Ungaria, Ro-Bev a prejudiciat statul de sute de milioane

Controlul a stabilit că, începând din noiembrie 1996 şi până în martie 1997, SC Ro-Bev-Invest SA Baia Mare s-a aprovizionat, în urma unui contract de prestări servicii încheiat cu firma Budafok Elesztoes Szeszgyar KFT Budapesta, cu 733.567 litri alcool etilic de 96, 4 grade, provenit din procesarea în Ungaria a melasei livrate de agentul economic român. Melasa a fost cumpărată de Ro-Bev-Invest SA de la fabrica de zahăr din Târgu Mureş, de unde s-a făcut livrarea în străinătate. Firma maghiară a facturat părţii române costul prestaţiei la un nivel de 52.724 DM de grad dall alcool absolut. Pornind de la aceste facturi, SC Ro-Bev-Invest SA a achitat în vamă accizele numai la nivelul echivalentului în lei al costului prestaţiei de servicii externe, declarând în vamă că acest cost reprezintă, în fapt, valoarea alcoolului importat. Pentru că SC Ro-Bev Invest a ignorat prevederile legale, controlul a procedat la recalcularea preţurilor. S-a determinat valoarea accizelor datorate ca rezultantă a diferenţelor dintre nivelul accizelor pe care societatea trebuia sa le calculeze şi să le determine conform legii şi valoarea accizelor achitate efectiv in vamă. Pentru cantitatea de 753.567 litri alcool etilic de 96,4 grade , controlul a stabilit ca societatea mai datorează accize in sumă de 655.342.715 lei, la care se aplica majorari de întârziere de 116.161.832 lei.

Patronii la de la Ro-Bev-Invest au refuzat să pună la dispoziţia comisiei unele acte contabile

Surprinzător, pentru martie, aprilie şi mai 1997, administratorii societăţii au refuzat să pună la dispoziţia organelor de control documentele justificatoare. Aplicând o altă metodologie, comisia a calculat că societatea datorează la buget încă 190.841.271 lei ca accize. Valoarea totală pe 1997 a accizelor datorate a fost stabilită la suma de 321.935.091 lei, la care se adaugă majorări de aproape 31 milioane. Făcând bilanţul sumei pe care SC Ro-Bev-Invest SA Baia Mare o datorează la bugetul statului (accize, dublări şi majorări) plus TVA pe 1996 şi 1997 rezultă o cifră astronomică de 5.689.611.192 lei!

Ro-Bev a datorat statului peste un miliard de lei impozit pe profit

Controlul însă nu s-a încheiat aici. Membri comisiei au verificat şi impozitul pe profit datorat de SC Ro-Bev-Invest. Aplicându-se dublările de sumă şi majorările de întârziere, s-a constatat o datorie de 1.390.325.722 lei. În plus, pentru deficienţele constatate în activitatea financiar contabilă a societăţii s-a dispus sancţionarea contravenţională a SC Ro-Bev-Invest. S-au aplicat trei amenzi în valoare totală de 800 milioane lei. Pe procesul verbal întocmit de cei şase membri ai comisiei, administratorii SC Ro-Bev-Invest, Aurel Iancu şi Florin Tătaru au semnat cu menţiunea că vor aduce obiecţiuni în termenul legal. Până în prezent, cazul firmei SC Ro-Bev-Invest este cel mai grav caz de evaziune fiscală înregistrat în judeţul Maramureş. Organele de control au depistat cu acest prilej o datorie la bugetul statului de peste 7 miliarde lei.

Cornel SABOU

5 comentarii:

Anonim spunea...

Intrebarea mea este... no shi?

Anonim spunea...

Oricum,tot pe el o sa-l votez.In primul rand ca trebuie sa merg la vot pe 21 august,ca doar e o datorie civica si in al doilea rand fiindca in vecii vecilor nu voi mai pune stampila pe un candidat de-al pedeleului.M-am saturat sa-i tot vad pe acesti nenorociti cum duc tara de rapa.

Cornel Sabou spunea...

"No, shi_"... Anonim, pentru oameni ca tine am scris în preambul că voi reveni cu un articol în care să explic de ce este importantă această dezvăluire... Ai puţină răbdare şi o să vezi...

Anonim 2, te felicit pt spiritul civic! Pe de altă parte însă, nu te grăbi cu judecata de valoare! Termenii "Florin Tătaru" şi "PDL" nu sunt chiar aşa diferiţi cum îţi par acum. Pentru week-end pregătesc un material în care am să demonstrez, CU PROBE, că Florin Tătaru e omul PDL!!!! Ce-o să mai zici atunci??? Discutăm pe week-end... Numai bine!

Anonim spunea...

Marea problema cu aceasta dezvaluire o reprezinta vechimea ei.Practic intamplarile s-ar fi petrecut prin 1994-1997,deci acum mai bine de 14 ani.Practic ele nu prea mai au relevanta in zilele noastre.Si daca faptele fusesera atat de grave atunci de ce domnul Tataru n-a ajuns in fata justitiei.Daca vreti sa veniti cu
"bombe de presa" adevarate atunci ar fi trebuit sa vedeti ce ilegalitati a facut in ultimii ani,nu cu un deceniu in urma.Daca n-ati putut descoperi la el fapte de coruptie recente inseamna ca omul e curat.Pe nimeni nu intereseaza ce a facut F.Tataru acum 14-18 ani.

Petru.

Cornel Sabou spunea...

"Venim" şi cu fapte mai recente, nici o grijă! Este timp pentru toate... O luăm însă cu "începutul". Pe de altă parte, chestiunea e relevantă dintr-un punct de vedere. Florin Tătaru a tras statului o ţeapă de 7 miliarde în perioada respectivă (pe o singură firmă, dar el avea mai multe). Ţepele au fost mult mai multe şi de valoare mult mai mare în timp, dar nu toate pot fi documentate atât de solid ca acest caz. Despre "injustiţia" care nu l-a tras la răspundere o să discutăm cu altă ocazie... Atunci când o să vin cu multe alte amănunte.