sâmbătă, 6 august 2011

DNA. Cauze finalizate in luna iulie 2011

Biroul de Informare si Relatii Publice din cadrul DNA a intocmit o sinteza a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2011.

Primar din Constanta acuzat de fals si inselaciune

1. Procurorii DNA Constanta au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
>> SAVA GIGEL, fost primar al comunei Horia, judetul Constanta, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor,
doua infractiuni de inselaciune,
trei infractiuni de fals intelectual, toate in forma participatiei improprii,
uz de fals, in forma continuata si
>> SAVA EMILIAN, administrator al SC „SG AGRARIA HORIA” SRL, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
folosire sau prezentare de documente or declaratii false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor si
inselaciune.
Potrivit unui comunicat al DNA, in cursul lunii aprilie 2007, inculpatul Sava Gigel, care la momentul comiterii faptelor avea calitatea de primar al comunei Horia, judetul Constanta, a solicitat Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura – Centrul Judetean Constanta acordarea sprijinului financiar in cadrul Schemei de plata unica pentru anul 2007 pentru terenuri agricole in suprafata de 97, 90 hectare, in conditiile in care nu era detinatorul legal al intregii suprafete. In sustinerea cererii sale, Sava Gigel a prezentat doua documente emise de Primaria comunei Horia si intocmite in fals, la solicitarea sa, de unii angajati ai primariei, subordonati de-ai sai. De asemenea, a solicitat agentului agricol din cadrul primariei sa falsifice Registrul contractelor de arenda al Primariei Horia.
De asemenea, in cursul lunii septembrie 2007, cu ocazia solicitarii sprijinului financiar sub forma de bonuri valorice nominale, inculpatul Sava Gigel i-a indus in eroare pe reprezentantii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura – Centrul Judetean Constanta sustinand, in mod nereal, ca detine in exploatare o suprafata agricola mult mai mare.
La randul sau, inculpatul Sava Emilian, a solicitat aceleiasi Agentii sprijin financiar in cadrul Schemei de plata unica pentru anul 2007 in numele SC „SG AGRARIA HORIA” SRL, firma administrata de Sava Emilian si a facut declaratii necorespunzatoare adevarului sustinand in mod nereal ca exploateaza teren agricol in suprafata totala de 57,74 hectare.
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – Centrul Judetean Constanta s-a constituit parte civila cu suma totala de 71.386,96 lei (aproximativ 21.390 euro). In vederea recuperarii acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra bunurilor mobile si imobile apartinand celor doi inculpati.
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Harsova.

Primar din Arges acuzat de deturnare de fonduri

2. Procurorii DNA Pitesti au dispus trimiterea in judecata a inculpatului NAFTANAILA ION, primarul comunei Albestii de Muscel, judetul Arges, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
folosire sau prezentare de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave
schimbare, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, in forma continuata
conflict de interese
La data de 24 aprilie 2007, Consiliul local Albestii de Muscel, judetul Arges, reprezentat de primarul Naftanaila Ion, a depus la APIA – Sucursala Judeteana Arges, o cerere de plata prin care a solicitat sprijin pentru o suprafata de 847,54 ha, pentru anul 2007. Cum legislatia in vigoare nu permitea Consiliului local sa beneficieze de fonduri APIA, la data de 12 iulie 2007, Asociatia Crescatorilor de Animale si Proprietarilor de Paduri Albestii de Muscel, judetul Arges, reprezentata tot de Naftanaila Ion in calitate de presedinte, a inaintat Consiliului Local Albestii de Muscel, judetul Arges o cerere prin care solicita concesionarea suprafetei de 847 ha teren izlaz si gol alpin pe anul 2007, pe o perioada de 1 an, cu drept de prelungire pe baza unui act aditional. Concesionarea a fost aprobata la data de 14 august 2007, prin Hotararea Consiliului Local al comunei Albestii de Muscel, judetul Arges, proiectul de hotarare fiind initiat de Naftanaila Ion. Hotararea de concesionare a terenului catre Asociatia Crescatorilor de Animale a fost adoptata in baza unor acte normative abrogate, iar la atribuirea contractului de concesiune s-a eludat procedura administrativa impusa de lege, respectiv intocmirea studiului de oportunitate, a caietului de sarcini, a documentatiei de atribuire, nu s-a constituit comisia de evaluare, nu s-a publicat anuntul de licitatie.
Asadar, dupa ce a initiat, in calitate de reprezentant al primariei, proiectul de hotarare privind concesiunea, inculpatul Naftanaila Ion a incheiat si contractul de concesiune cu Asociatia Crescatorilor de Animale si Proprietarilor de Paduri Albestii de Muscel, in calitate de presedinte al asociatiei.
Contractul de concesiune sus mentionat, un document inexact sub aspectul dreptului de folosinta asupra terenului in suprafata de 847,54 ha izlaz si gol alpin (intrucat terenul era utilizat de toti locuitorii comunei), a fost prezentat de Naftanaila Ion la APIA – Sucursala Judeteana Arges care, la data de 19 iunie 2008, a aprobat acordarea sumei de 202.851,70 lei, pentru suprafata de 830,78 ha, catre Asociatia Crescatorilor de Animale si Proprietarilor de Paduri Albestii de Muscel, judetul Arges.
Destinatia sumelor de bani acordate se referea exclusiv la exploatarea suprafetelor in bune conditii agricole si de mediu.
In realitate insa, in perioada 27 iunie 2008 – 27 decembrie 2009, Asociatia Crescatorilor de Animale si Proprietarilor de Paduri Albestii de Muscel a utilizat o parte din banii primiti cu titlu de sprijin financiar si anume suma de 86.920 lei in alte scopuri decat cele pentru care a fost solicitata si incasata. Spre exemplu, o parte din bani au ajuns la Asociatia Judeteana de Fotbal Arges, iar o alta suma a fost achitata Primariei Albestii de Muscel, in baza unui contract de sponsorizare pentru organizare de activitati sociale.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale – Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 202.851,70 lei, la care se adauga dobanzile si penalitatile calculate la valoarea debitului initial pana la data efectuarii platii.
In vederea recuperarii prejudiciului, in cauza s-a dispus luarea masurilor asiguratorii, prin instituirea sechestrului penal pana la concurenta sumei de 202.851, 70 lei, pe bunurile imobile apartinand inculpatului Naftanaila Ion.
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Curtea de Apel Pitesti.

Returnari ilegale de TVA in Iasi

3. Procurorii DNA Iasi au dispus trimiterea in judecata a inculpatului STANESCU ISTRATE, administrator al SC Tracia Industrie 2000 SA Grajduri, jud. Iasi, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:
tentativa la infractiunea de stabilire cu rea-credinta, de catre contribuabil, a impozitelor, taxelor sau contributiilor, avand ca rezultat obtinerea, fara drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursari sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensari datorate bugetului general consolidat si
fals intelectual prevazut in Legea contabilitatii, in forma participatiei improprii.
In cursul lunii iulie 2009, inculpatul Stanescu Istrate, in calitate de administrator al SC Tracia Industrie 2000 SA Grajduri, a solicitat Administratiei Finantelor Publice Comunale Iasi suma de 10.040.234 lei (aproximativ 2.500.000 de euro) cu titlu de rambursare de TVA. In sustinerea cererii, inculpatul a invocat efectuarea unor operatiuni comerciale pe care in realitate nu le-a incheiat. Pentru a crea aparenta de legalitate a acestor fapte de comert, inculpatul l-a determinat pe unul dintre angajatii sai sa inregistreze in contabilitate aceste operatiuni pe baza unor facturi fiscale false.
Intrucat aceste nereguli au fost sesizate, cererea sa de rambursare de TVA in cuantumul precizat mai sus a fost respinsa.
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Iasi.

Niciun comentariu: