joi, 28 aprilie 2011

“Doamna”, ţeapa, şi organul

Nu e nici o noutate că patronii unor societăţi comerciale private trag ţeapă angajaţilor, nemaidându-le salariul promis. Fenomenul e cu atât mai răspândit, cu cât “meseria” care trebuie plătită e mai slab cotată. Muncitorii necalificaţi, vânzătoarele, barmanele, chelneriţele cad cel mai adesea victimă acestor practici abuzive. Lucrează câteva luni la patron, apoi se trezesc că lucrează degeaba. Dacă vor să plece de la firmă, cine credeţi că le mai dă banii pe ultima lună lucrată? Nimeni!

Am fost sesizat recent cu un astfel de caz... Este vorba de firma SC TORADO COFEE (J/24/395/2010; RO 27052451) din Baia Mare, care are deschise mai multe puncte de lucru în comerţ, inclusiv în mall-ul “Gold Plaza” din municipiu. Patroana se numeşte PETRENCIU LIGIA ANCA ADRIANA. Tipa n-are scrupule când e vorba să-şi ţepuiască angajaţii. Are o cofetărie în “Gold Plaza” plină de prăjituri uscate şi învechite, prăjituri pe care fetele angajate acolo trebuie să le vândă ca fiind proaspete. Are şi un bar, tot în “Gold Plaza”, dar şi alte afaceri... Trist e că organele care ar trebui să vegheze, ca să avem un comerţ civilizat, o vizitează pe doamna Petrenciu pentru a-şi lua “dreptul”, nu pentru a-si face datoria! Mi s-a povestit faptul că, de exemplu, au venit odată acolo comisarii Gărzii Financiare. Au verificat ei mai multe aspecte care nu erau în regulă, dar au plecat spunând “nu-i nimic, mergem la doamna Petrenciu şi rezolvăm noi problema”. Aspectele care nu erau în regulă au rămas aşa până în ziua de azi. La fel se întâmplă şi cu alte organe de control. Vin pe la localurile doamnei, constată neregurile, dar nu aplică nici o sancţiune! Îşi iau dreptul lor, şi pleacă. Aşa se face comerţ în Baia Mare!
Dincolo de asta (faza cu inspectorii corupţi va face subiectul unei alte anchete, separate) angajatele “doamnei” sunt batjocorite, mai ales la salar. Lăsăm deoparte faptul că fetele sunt angajate cu salar minim, şi primeau într-o vreme bani în plus, la negru, (apelul lui Boc pentru combaterea muncii la negru e nerelevant pentru inspectorii muncii). Ideea e că dacă fata vrea să plece de la firmă este ţepuită de ultimul salar. Nu primeşte nici măcar acel salar minim trecut în contract! Petrenciu se crede stat în stat, şi ştie că nu va da socoteală nimănui pentru abuzurile astea, deoarece îi are plătiţi pe inspectorii care ar trebui s-o verifice. Nu-i nimic, stimată doamnă, o să mă ocup eu de problema asta! Nu sunt inspector de la stat, sunt jurnalist de investigaţii! Abuzurile dumitale mă motivează suficient ca să-mi bag nasul prin treburile anumitor organe de control, să vedem de ce acestea tolerează specimene de teapa ta. Îţi promit că o să revin curând cu un material mult mai larg despre corupţia din oraganele de control ale statului. Şi, prin extensie, voi ajunge tot la tine... Că aşa e bine, gunoaiele din comerţ să fie puse la respect pentru ca să se poată manifesta pe piaţă comercianţii cinstiţi, preocupaţi de calitatea serviciilor lor. Ai câştigat un salar minim, doamnă, pe care l-ai furat unei fete care a lucrat la tine, dar m-ai câştigat şi pe mine pe capul tău! Merită? Pentru mine, da! Pe curând...

Cornel SABOU

9 comentarii:

Anonim spunea...

Domnule investigator inainte sa dai cu presupusul ai investigat lucrurile pe care le afirmi? afirmatile tale bazate pe basmele spuse de domnisoara Andrada(pocaita)fosta angajata te vor putea duce la sapa de lemn. Nu este o amenintare dar faptul ca ai injosit un om si o societate privata din care fac parte si eu fara a sti despre ce este vorba ma mahnit si chiar ma jignit si pot chiar eu sa fac cat de putina dreptate in acest caz. Nu iti voi da numele pt. ca vei afla cand ne vom confrunta.

Anonim spunea...

Stimate domn, inainte sa scriu asa ceva m-as mai fi gandit putin, Am consumat nu odata produse din acea cofetarie si sunt grozave. Nu trebuie sa aruncam cu noroi la o deschidere de gura a unei foste angajate care ar trebui sa aiba rabdare pana la data lichidarii salariilor si sa se gandeasca ca a avut un loc de munca caldut unde statea mai mult in sala la masa nu dupa tejghea unde-i era locul.
Mentionez - nu le cunosc pe nici una din parti , sunt un client care am vazut nu odata comportamentul fetitei din cofetarie si am observat ca nu mai este acolo de cateva zile asa ca sigur isi doreste salarul pe luna aprilie .

Cornel Sabou spunea...

cititorii mei stiu... comentariile pe care le postati pe acest blog sunt moderate de mine... intre momentul in care scrieti comentariul, si momentul in care apar este o distanta in timp... doamna din articolul meu nu staia asta. dupa ce a postat AMBELE comentarii de mai sus, mi-a mai trimis azi unul (pe care deja imi pare rau ca l-am sters) in care imi spunea panicata "de ce nu publici comentariile mele daca esti jurnalist de investigatii?"... asa se face ca s-a dat de gol ca EA a postat ambele "anonime"... in fine...

doamna, pe mine nu ma speriati cu amenintarile dvs! pana va puneti in aplicare "planul" de intimidare, eu o sa ma ocup de ancheta mea de presa. zilele astea voi vorbi cu toti directorii de la organele de control sa vedem care din ei va tolereaza toate abuzurile si magariile pe care le faceti de mult timp, si care nu. apoi dau drumul la alte materiale despre "cofetaria" superba plina de prajituri impaienjenite... si de firma asta de rahat pe care o conduceti. nu esti dta (sau inspectorii/comisarii care te protejeaza) mai presus decat legea, te asigur de asta, si vei vedea ca nu glumesc! ne reauzim curand... succes in China!

Anonim spunea...

Tipic pentru comportamente in bransa . O fosta angajata care se da de ceasul mortii ca a fost jefuita , o patroana care amana momentul inevitabil al platii si presarul corect (usor dezinformat) gata sa modereze conflictul si postarile eventualilor cititori ce ar interveni (pentru a pastra sclipirea blogului).
Domnu Sabou . : Adaugati la voturi optiunile : INSELATOR si NEINTERESANT ! Si lasati la vedere rezultatul "voturilor" .Ca sa vedeti cum stati cu impartialitatea si cu "calitatea" mesajelor transmise pe propria sticla . Stima !

Cornel Sabou spunea...

Draga domnule, esti cumva vreunul din inspectorii sau comisarii pe care urmeaza sa-i dezbrac de falsa imagine cu care se inconjoara, si sa-i expun in "lumina" blogului meu cu adevaratul lor chip hidos??? Daca da, atunci e sanatos sa te temi! Daca nu, atunci ce interes ai sa te "revolti" pe articolul meu? Ca nu ai adus nici un argument...

Anonim spunea...

Atata timp cat in Romania nu se separa clar politicul de economic,munca la patron va fi o TEAPA eterna.Ca angajat cu carte de munca la asa zisii patroni romani risti sa nu iti primesti drepturile salariale ,iar noi trebuie sa cersim acel salar minim dupa ce am muncit 150 de ore intr-o luna.
Doamna PETRENCIU LIGIA ANCA ADRIANA ar trebui sa stiti ca intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea d-voastra la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului,astfel, neplata la timp sau integrala a salariului catre angajati constituie un motiv suficient pentru ca sa fiti chemata in instanta .Amenzi de sapte ori mai mari decat salariul neplatit conform CODULUI MUNCII.

Anonim spunea...

De altfel comentarile d-voastra PETRENCIU ADRIANA sunt de-a dreptul comice "Am consumat nu odata produse din acea cofetarie si sunt grozave" :)) bravo ca va consumati produsele ce sa zic ..si cu injosirea care va fost adusa prin acest articol iar ma faceti sa rabufnesc in ras pt faptul ca d-voastra va injosesti pe d-voastra prin lipsa de corectitudine fata de angajata Andrada,insa legea si Dumnezeu va face dreptate.

Anonim spunea...

bravo,
ar trebui aduse mai multe exemple de genul, ele sunt la tot coltul

va admir curajul,continuati tot asa !

Anonim spunea...

Nu stiu daca D-na. Petrenciu, nu is plateste angajatii, dar stiu un singur lucru, ca i calca in picioare rau de tot, e vazuta ca o zgripturoaica, toata ziua urla si jigneste. Eu am auzit ca da salarile la timp, dar banii sunt de rahat, isi bate joc de bietii oameni, cand ea incaseaza dintr-un singur bar 40-60 mil pe seara. In ceea ce priveste prajiturile sunt facut in depozitul de la Music Pub intr-un spatiu impropriu si transportate in Mall cu o masina normala, nu cu o masina frigorifica cum ar fi normal, deci atentie ce mancati oameni buni.