vineri, 1 aprilie 2011

Horia Chis, buba din sistem

In timpul executarii pedepsei cu inchisoarea am avut mai multe conflicte cu directorul Horia Chis. In principal, starea conflictuala era intretinuta din cauza duplicitatii acestuia. Atunci cand scriam critic el ma acuza de tot felul de "interese", ca eram "platit" sau "folosit" de dusmanii lui, de alte cadre care ar vrea sa-l vada demis. Intr-o zi, cand reuseam - in sfarsit - sa discutam normal, l-am intrebat de ce tot ma acuza de asemenea chestii deoarece eu niciodata nu am fost "mercenar" de presa. Nu am fost "angajatul" nimanui nici atunci cand puteam trage foloase mari din asta, nu sunt nici in prezent, si nu voi fi niciodata! El radea! Mi-a spus ca trebuie sa-l inteleg. Atunci cand este atacat, asta e metoda lui de aparare in fata sefilor, ca atacurile sunt "ordonate", "platite" de adversarii lui! Mi-a spus ca ori de cate ori il voi ataca, el va folosi aceiasi stratagema, va invoca aceleasi "influente"!
Cat timp eram inchis i-a fost cam greu sa-mi gaseasca "patroni". Incerca sa sugereze ca sunt "omul" lui Chioreanu (fostul director), dar cum eu eram cel ce declansase demiterea acestuia, acuzatia nu prea se sustinea. Apoi, afirma prin anumite cercuri ca sunt manipulat de tot felul de interlopi inchisi acolo, dar s-a trezit ca eu incepeam sa scriu tocmai despre afacerile necurate ale acelor interlopi, si iar a ramas in pana de idei.
Acum, Horia Chis sustine la fel, ca sunt platit de alti interlopi, din libertate, ca sa lovesc in el pentru a-l indeparta de la conducere. Adevarul e ca Horia Chis se teme sa priveasca adevarul in fata! Se teme sa-si priveasca adevaratul chip sau, probabil, nici nu mai stie care e fata sa adevarata! O chestie relevanta despre caracterul sau este urmatoarea... La un moment dat, fiind o "tanara speranta" a sistemului, directorul general ANP, Ioan Bala, l-a promovat la Bucuresti, ca director general adjunct. Bala avea nevoie de ajutoare de nadejde pentru a impulsiona schimbarea sistemului penitenciar romanesc, si se baza ca oamenii tineri din teritoriu vin cu un suflu nou, proaspat, si ca acestia vor ajuta la schimbarea efectiva de mentalitate si maniera de lucru. Chis s-a dus la Bucuresti si a stat cuminte o perioada... pana a observat care sunt "jocurile" pe acolo. Incet-incet s-a cuplat cu niste indivizi care urmareau sa-l "lucreze" pe Bala, pentru a-l demite din postul de director general. A urmat o afacere foarte stufoasa, in care lui Ioan Bala s-a incercat sa i se insceneze una-alta, iar Chis facea parte din echipa care lucra pe ascuns. Stiu ca diversiunea a picat la un moment dat, si ca indivizii prinsi in ea au fost indepartati. Atunci a revenit Chis la Baia Mare. Deci, omul n-a avut scrupule sa muste mana celui care i-a pus pita pe masa! Pe Horia Chis, Ioan Bala l-a numit director in Baia Mare, si tot el l-a dus la Bucuresti facandu-l mare smecher in sistem. In loc sa fie multumit cu ceea ce i se oferea, Chis a sperat la mai mult. Cine stie ce visuri isi facea baiatul! Se vedea, probabil, in locul lui Bala, sau chiar mai sus.

Nu e de mirare, deci, ca directorasul nostru ma "musca" pe mine, punand pe seama mea legende absurde. Asta-i omul! Dar eu nu asist impasibil la spectacol! Eu reactionez! Asta sunt EU!

O sa incerc sa fiu decent, totusi, in criticile mele, in sensul ca n-am sa ma bag in viata sa intima, desi am informatii ca viata sa extraconjugala ii influenteaza puternic viata profesionala. Asta n-ar trebui sa se intample! Una-i una, si alta-i alta! Dar daca se va folosi de relatiile sale intime pentru a face alte diversiuni profesionale n-o sa am de ales. Pentru ca omul, neavand scrupule, poate lovi miseleste, si eu n-am sa-i dau ocazia asta!

Nu ma intereseaza daca Horia Chis ramane sau nu director la Puscaria Baia Mare. Vreau doar ca lumea sa-l cunoasca, pentru ca oamenii normali, sanatosi la cap, sa nu cada victime diversiunilor sale. Pentru ca acest "bolnav" de putere sa nu loveasca acolo unde durerea doare! Mai vorbim despre Horea Chis. Pe curand...

Cornel SABOU

2 comentarii:

Anonim spunea...

tot ce ai scris aici e o mare minciuna, un mare rahat.puscariasul , puscarias moare chiar daca se crede ziarist.

Cornel Sabou spunea...

:)
de ce continui cu limbajul asta "penal", dle Chis? Chiar nu intelegi ca ATITUDINEA asta te condamna, nu neaparat ce scriu eu???