luni, 26 martie 2007

E RĂZBOI… MEDIA!

În supratitlul acestei rubrici a stat scris mereu „Un simplu punct de vedere… asumat”. De ce acum este puţin altfel? Pentru că, în fond, şi acum este tot un punct de vedere, tot asumat integral de semnatar, însă… acum, numai SIMPLU nu e subiectul acestor rânduri. De ce? Pentru că astăzi, în această săptămână, în această lună, în Maramureş suntem în plin război mediatic! Noi… adică presa… război între gazetari, din păcate… de la ziare, posturi TV şi posturi radio… Unii colegi jurnalişti vor spune, poate, că nu e adevărat, că aşa ceva nu există, că e o exagerare, că de fapt e vorba de concurenţa firească între instituţiile media. Poveşti! Dacă vreun ziarist maramureşean va afirma aşa ceva, atunci el va avea nevoie de prea mult tupeu să ignore, chiar şi indirect, faptul că în acest moment este deja în plină desfăşurare un „război media” în toată regula, cu tot „armamentul”, cum nu a mai fost niciodată! (şi să iertaţi, vă rog, stimaţi cititori, modul radical în care mă exprim – nu îmi e caracteristic, credeţi-mă! -, însă ceea ce se întâmplă în mass-media locală de circa opt-nouă săptămâni încoace mă obligă să folosesc expresii care mă deranjează şi pe mine însumi; dar nu mai am încotro, ajunge cu frazele „cu mănuşi”, cu mesajele „pe după pruni”!).

Un argument în sensul celor mai-sus afirmate este mai ales modul în care a apărut noul simulacru denumit Clubul Maramureşean de Presă (CMP), care tocmai este în perioada de „naştere” – iar „cezariană” ar fi prea puţin spus pentru cât de greu se naşte această „STRUŢO-CĂMILĂ” sau „ORNITORINCO-LAMANTIN” a unei anume părţi a presei din Maramureş. Să mă explic. Am spus că e război, da, din punctul nostru de vedere a început un război!; un război implică, de regulă, două părţi beligerante (şi n-am să explicitez acum, ca să priceapă şi partea adversă, fiecare cuvânt pe care-l scriu aici; deci, fără supărare, întrebaţi-l pe Marian Ilea ce înseamnă „beligerant” şi ce fel de animale sunt ornitorincul şi lamantinul, căci un scriitor sigur se pricepe la orice domeniu, nu-i aşa?). Iar una dintre tabere îi are în componenţă pe următorii jurnalişti: I.R. ROŞIIANU (pe numele său real Ion FALCĂ, purtat până în 2005 – când într-adevăr şi-a schimbat oficial numele –, venit pe aceste meleaguri din Roşiorii de Vede!), Marian ILEA, Claudiu FLORESCU, Adi RUSU, Alin PREDA şi, surprinzător sau nu, Dan PÂRCĂLAB (directorul săptămânalului „GAZETA de Maramureş”). Ei sunt cei şase ziarişti – „lideri locali de opinie”? - care au pus bazele noului Club Maramureşean de Presă (CMP). Ei sunt cei şase care nu demult au anunţat public cum că din grupul lor de iniţiativă mai făceau parte şi AIACOBOAIE Bogdan Eduard (încă unul pripăşit pe-aici degeaba, încă unul căruia îi era ruşine cu NUMELE SĂU REAL - Aiacoboaie, şi care, iată, din nou a şters-o englezeşte din Maramureş! – oare cine urmează?) şi, nota bene, Liviu BALA… Ei bine, în cazul lui Bala, moroşan get-beget, vechi jurnalist, cei şase mai-sus menţionaţi au comis o greşeală gravă, care ţine chiar de penal: respectivii au folosit numele lui Bala – ca membru al grupului iniţiator al CMP – fără acordul jurnalistului(!), fără ca acesta să fi semnat vreun act, fără ca Liviu să fi participat, oficial, la vreo întrunire a grupului în cauză!

Astfel, din opt au mai rămas doar şase! Adică, din punct de vedere al instituţiilor media, e vorba de tabloidul „NECENZURAT”, AXA TV, „GLASUL Maramureşului”, „Detectivul de presă” şi „GAZETA de Maramureş”. Deci asta înseamnă până acum CMP – club care credea, prin ai săi iniţiatori, că va „prinde” măcar de două-trei ori mai multe mijloace de informare în masă din Maramureş (vezi detalii în paginile interioare). Apropo, de exemplu, prin comparaţie, Asociaţia Presei Sportive (APS) din Maramureş are în componenţă, acum în 2007, 40 de membri (de la directori până la simpli colaboratori) din 13 instituţii media. Şi nu doar atât, căci e de subliniat şi faptul că APS MM, prin conducerea sa, la şedinţa de joi, 22 martie a.c., şi-a exprimat oficial dezaprobarea faţă de anumite acţiuni recente ale unora dintre foştii membri ai APS, recte iniţiatori sau susţinători ai noului CMP (câteva amănunte despre şedinţa APS, în paginile interioare ale ziarului nostru).

Deci, în Maramureş e „război media” în toată regula. Vor fi victime? Mai mult ca sigur, inclusiv colaterale, din păcate, ca în orice conflict serios. Iar cine încă susţine, şi astăzi, că nu există niciun război între ziarişti, înseamnă ori că e naiv, ori un căcăcios, ori e de o ipocrizie crasă. Sau se fofilează, crezându-se un fel de „Elveţie”… cam cum au crezut, timp de vreo patru, şi ziariştii de la „GAZETA de Maramureş” – că săptămânalul lor e o „Elveţie” în conflictele din presa locală. Iar acum au ales!

Peter CZOMPA

Niciun comentariu: