marți, 27 martie 2007

Un blog pentru maramureşeni

http://maramureseni.ablog.ro/

Care dintre voi nu tresare când aude vorbindu-se în jurul său despre Maramureş? Care dintre voi nu se gândeşte din când în când că a cam trecut ceva vreme de când nu a mai fost pe "acasă"? Care dintre voi nu fredonează uneori "După pui de moroşan" sau "Maramureş plai cu flori"? Cei care sunt plecaţi de ceva vreme din Maramureş ştiu despre ce vorbesc. Nu e vorba de o tânguire sau de datul capului pe spate şi clipitul din gene a nostalgie. E vorba doar de dorul de acel "acasă", care tot "acasă" indiferent de câte alte case mai avem oriunde prin lume. Sigur că sunt unii pentru care cuvintele de mai sus nu înseamnă nimic. Le dorim mult succes şi multă sănătate şi multă fericire. Pentru cei care se regăsesc în cele de mai sus transmitem invitaţia de a intra în "circuitul maramureşenilor prin lume", cum a zis un bun prieten stabilit de ceva vreme în Canada. Adică să povestim unii cu alţii, despre unii alţii şi despre tot ce mai vrem şi ştim. Am creat acest blog (http://maramureseni.ablog.ro/) ca să povestim între noi. Vom discuta despre ce se întâmplă în Maramureş, vom "bârfi" ce fac şefii administraţiei pe acolo, vom ţine pumnii pentru FC Baia Mare să scape de retrogradare. Vom spune şi vom comenta tot ce vrem aici. Măcar aşa să ţinem cât de cât aproape unii de alţii.

Cristian China-Birta, Director general PMG Consulting

0722.255.881

office@pmgconsulting.ro

www.pmgconsulting.ro

3 comentarii:

pershyro spunea...

Buna tuturor indragostitilor de traditie!
O sa incep cu o mica poveste pentru a ma putea intelege mai bine.
In vara anului 2007 am avut sansa sa ma indragostesc de o ucraineanca de langa Sighet. Pe la inceputul lunii septembrie a aceluias an, am fost invitat in MARAMURES, sa ii cunosc parintii. Zis si facut! Intr-o zi foarte calduroasa, am decis ca ar fi cazul sa ma pornesc la drum. Mi-am facut plinul la masina si am plecat din Cluj pe la amiaza. Judetul Bistrita il cunosc destul de bine asa ca m-am concentrat mai mult la condus decat la ceea ce imi arata natura. Prima oprire am facut-o pe Dealul Stefanitei pentru a ma uita spre locul unde aveam sa ajung. Chiar in varf, am avut senzatia ca sunt pe acoperisul unei cladiri foarte inalte, de unde se vede foarte departe in zare! Ce am vazut in fata (uitandu-ma spre Sacel) parca mi s-a deschis sufletul, m-am simtit mandru ca sunt roman! Am crezut ca sunt doar simtiri datorate faptului ca eram pe drumul care ma ducea la persoana pe care o iubeam! Mai tarziu, am ajuns la concluzia ca nu era asa!
Pe masura ce inaintam in Maramures, pielea mi se facea tot mai 'stramta' iar ochii si sufletul mi se umpleau de ceea ce vedeam: sute de porti, celebrele porti maramuresene, oameni care inca purtau portul popular, carute cu cai care aveau 'cercei' rosii, un peisaj de basm. Ce sa mai spun? Dupa acea prima vizita, mi-am cautat cat mai des drumuri in zona. Si asa am ajuns sa fac peste 5000 km intr-un an, exclusiv in Maramures. M-am indragostit de acea zona! De cele mai multe ori ramaneam noaptea langa Sighet, dar pe timpul zilei umblam intr-una prin imprejurimi. Asa am ajuns sa vad Cavnicul, Ocna Sugatag, Mara, Sapanta, Padurea de pe Hera, Viseul, Poienile de sub Munte, Valea Izei si multe alte locuri superbe! Traiam intr-o altfel de viata cand eram acolo. Eram fericit!!! Toate acestea pana intr-o zi! Stand la masa la niste prieteni in Hoteni, am auzit ca o persoana de pe-acolo, capsunar de meserie, s-a intors acasa de pe unde a umblat si a ars, pe temelie, casa parinteasca din lemn pentru a face loc unei 'vile' cum a vazut pe unde a hoinarit. In acel moment mi-au dat lacrimile. Nu am putut sa imi imaginez cum cineva a putut face asa ceva! Cum cineva poate sa isi arda istoria familiei? Cum cineva poate sa arda bogatiile statului? Nu este posibil asa ceva! Pentru cateva clipe, am crezut ca se prabuseste cerul peste noi, ca se intorc stramosii nostri in morminte!
Atunci, am luat o decizeie: voi incerca sa obtin fonduri si sa construiesc un sat din temelie, numai din case vechi, restaurate si locuibile. Vreau ca peste ani, oricine din lume va dori sa locuiasca, sa practice mestesuguri stravechi, de care in scurt timp va auzi si vedea doar la Teleenciclopedia, in vacanta, intr-o casa traditionala romaneasca in Maramures sa o poata fece! Bineinteles, suma de care am nevoie este imensa, am nevoie si de autoritati (doar de teren si de avize din partea lor) dar sper ca voi reusi! Este ceea ce visez zi si noapte! Am apelat deja la mai multe fundatii din strainatate care au mai facut astfel de proiecte in alte parti ale Europei, le-am cerut ajutorul si sper ca il voi primi! Mai am promisiunea unor consilieri de la Guvern ca ma vor sprijini sa obtin terenul si avizele necesare in regim de urgenta dar, deocamdata incerc sa adun bani pentru partea de proiectare si pentru a reusi sa obtin terenul necesar (de la 5 ha in sus). Sper ca voi reusi! Pana acum, tuturor carora le-am povestit ideea mea, au ramas cu gura cascata! Cum mi-a putut veni aceasta idee mie, 'smecherasului' de Cluj?
Am o rugaminte mare la toti care veti citi ceea ce am scris: sa imi raspundeti pe mail, sa imi dati si alte sugestii, sa imi propuneti localitati pe raza carora as putea face acest proiect sau poate imi spuneti unde pot gasi cat mai multe case din lemn batranesti care pot fii restautate! ORICE! Adresa de mail este: maramuresulistoric@gmail.com

Blue sky spunea...

ma bucur ca am gasit in sfarsit un blog despre Maramures, mi-am facut si eu mai nou blog cu poze facute in Maramures si nu numai, merita sa aruncati o privire pentru ca avem o tara foarte frumoasa si e pacat de ea.

Piata de Maramures spunea...

Interesant!