marți, 5 iulie 2011

Cu BAC-ul înainte spre înapoi

Ce părere aveţi despre recentele rezultate obţinute de liceenii noştri la examenul de bacalaureat? Aparent, vorbim de un şoc care a lovit o generaţie ce nu era pregătită pentru o astfel de atitudine tranşantă. Jumătate din elevii care au participat la bac nu au luat examenul. De la apariţia acestei informaţii am auzit zeci de păreri care mai de care mai "avizate" despre subiect. Un singur punct comun am întâlnit în toate criticile pe care le-am auzit, şi anume că TOŢI sunt de vină pentru rezultatele slabe de la bac! Trebuie să vă spun că punctul meu de vedere este diametral opus! În primul rând nu cred că putem vorbi cu adevărat despre o VINĂ! Aici putem eventual vorbi despre un MERIT! Cred că pentru prima oară în ultimii ani, profesorii din comisii au primit ordinul, indicaţia, solicitarea (spuneţi cum vreţi) să fie extrem de drastici atunci când controlează lucrările. Se pare că aceştia s-au conformat şi putem astfel vedea care e adevărata faţă a învăţământului românesc!
Pentru mine, aceste rezultate nu sunt neapărat o surpriză! Am descris într-un material anterior (vezi "De ce (nu) pleaca romanii din Romania (II) - Scoala") situaţia catastrofală în care se găseşte învăţământul autohton. Salarii mici pentru profesori, condiţii improprii pentru elevi, sărăcie pentru părinţi, modele infracţionale şi declasate promovate prin televiziuni, toate acestea au dus în prăpastie un învăţământ care până mai ieri era în fruntea topului mondial!
Cred că este mai bună această imagine decât cea falsă promovată până acum, cu generaţii de absolvenţi de liceu semianalfabeţi. E mai bună pentru că e mai REALĂ! Dacă vrea cineva să schimbe ceva, atunci ar fi indicat să pornească de la realitate, nu de la rezultate false despre situaţia din învăţământ.
Pentru că tot se caută vinovaţi.... Vinovaţi sunt elevii care s-au obişnuit să trateze cu superficialitate TOATĂ materia şcolară, pe principiul că "oricum luăm bacul"; vinovaţi sunt părinţii pentru că şi-au neglijat odrasla, pentru că s-au mulţumit să vadă un "10" în carnet şi au crezut că au în casă un geniu. ATÂT! Nu putem implica în rezultatele de la bac clasa politică. Dac-o facem, apoi putem la fel de bine să spunem că vinovaţi pentru aceste rezultate sunt Al Qaeda, Iranul, Coreea de Nord şi marţienii supravieţuitori de la Roswell! Sau, de ce nu, Tom şi Jerry, Bill Gates, Regele sau chiar Mareşalul Ion Antonesu (vai, l-am uitat pe Hitler - de obicei Hitler e vinovat de toate relele lumii...).
Mulţumesc lui Dumnezeu că am copii extrem de bine echilibraţi în privinţa şcolii, învăţăturii şi comportamentului. Sper să nu am parte de surprize negative nici pe viitor în acest domeniu. Ştiu însă că niciodată nu o să-i fac responsabili pe profesori sau pe politicieni dacă o să-mi vină copilul acasă cu un patru! E clar, într-un asemenea caz ar trebui să-l pun mai mult cu burta pe carte şi eventual să stau mai mult lângă el când învaţă. Asta e părerea mea, dar cine doreşte n-are decât să-şi spele creierii, să-şi mângâie plodul care a luat nota UNU la bac şi să înjure politicienii. Nu costă nimic să fii absurd şi - din câte am observat în jurul meu, în societate - nici nu doare!
Aşadar, din punctul meu de vedere felicit profesorii care au fost extrem de drastici la examenul de bacalaureat, felicit elevii care au trecut cu brio examenul şi părinţii care s-au ocupat de copil pe tot parcursul anului! Noi, societatea, nu am pierdut 60% din elevii care au ratat examenul ci i-am câştigat pe ceilalţi 40% despre care acum avem credinţa că sunt bine pregătiţi! Iar dacă există CINEVA care a gândit în ascuns tot acest "balamuc", care a acţionat radical în sensul schimbării atitudinii faţă de problema absolvirii liceului atunci nu pot decât să-i transmit, pe această cale, aceleaşi felicitări! Sunt omul, jurnalistul (independent) care critică sau recunoaşte aspectele pozitive din viaţa societăţii în egală măsură, indiferent de culoarea politică a guvernului, ministrului, preşedintelui etc...

Cornel SABOU

Niciun comentariu: