marți, 20 martie 2007

"Viaţa MM" caută asociat

Cred că e pentru prima oară când un ziar local din Maramureş (poate chiar din România!) îşi afirmă public intenţia de a se dezvolta prin cooptarea unui asociat cu potenţial economic în cadrul acţionariatului. Ideea mi-a venit zilele acestea când analizam diferite posibilităţi de dezvoltare a ziarului nostru şi constatam că necesităţile reale de investiţii depăşesc cu mult posibilităţile mele actuale. Aveam de ales, aşadar, între a menţine actuala stare de fapt (bună, dar plafonată la nivelul maxim pe care îl poate da un simplu jurnalist neimplicat în jocuri politice sau economice) şi a căuta un investitor, un asociat, un om cu posibilităţi reale de a dezvolta “Viaţa Maramureşului” şi de a aduce acest ziar pe primul loc în topul preferinţelor maramureşenilor! Am optat pentru a doua variantă din mai multe considerente. Piaţa media este în continuă mişcare şi... dezvoltare. Odată cu aderarea la UE, România va fi “invadată” de investitori specializaţi în afaceri media, de trusturi străine care vor dori să se extindă şi în ţara noastră. Din păcate, judeţul nostru nu este un punct principal de atracţie în acest domeniu. Nu avem oameni de afaceri foarte puternici, nu avem suficient de bine dezvoltat sectorul de producţie (ce mari producători există în Maramureş?), nici cel de comerţ sau servicii. Practic, nu avem o piaţă de publicitate pentru care mijloacele de informare în masă să se “bată” profesional cu “arme” convenţionale. Mass-media judeţului nostru trăieşte - în principiu - la limita supravieţuirii. S-au găsit câţiva patroni care au investit în afaceri media (Corin Cherecheş, Călin Petruşca, Mircea Coza, Florin Miclăuş etc...), dar majoritatea covârşitoare a acestora trăiesc din alte afaceri, nu din presă. Presa este doar un hobby costisitor, necesar prin aceea că poate influenţa anumite evenimente, opinii sau poate crea imagine.
În viitor însă, lucrurile se vor schimba... Cine poate să aibă o privire vizionară peste timp îşi dă seama de acest lucru fără să ceară acum argumente. În acest context, este o “crimă” să nu încerci a te adapta pieţei, să nu ai mintea deschisă la posibilităţile extraordinare care se arată sau să rămâi închistat în orizontul strâmt al relaţiilor maramureşene! De aceea m-am hotărât şi eu să caut un asociat pentru afacerea care - de patru ani - se numeşte “Viaţa Maramureşului”. Odată luată această hotărâre, urma să fac pasul următor, şi anume să identific partenerul potrivit. De-a lungul anilor primisem câteva propuneri de acest fel, dar le-am ignorat pe toate (majoritatea nici n-am vrut să le discut măcar!). A fost o vreme (care, iată, a ţinut 4 ani!) când nu doream decât ca ziarul meu să apară, să pot scrie în el ceea ce vreau, fără să dau nimănui socoteală, şi să fac puţină “ordine” în viaţa publică maramureşeană prin publicarea unor informaţii inedite pe care toate celelalte ziare refuzau să le publice. Cred că am reuşit să conving publicul meu cititor de bunele mele intenţii, de faptul că mi-am făcut meseria în mod onest.
Prima tentaţie a fost să dau curs unor intenţii de asociere venite în ultimul timp sau să reiau contactul cu persoanele care în trecut avansaseră o asemenea propunere, dar m-am oprit! De ce să nu fac publică intenţia mea, de ce să nu sondez piaţa reală în acest sens? De ce să nu fiu în postura de a alege dintre mai mulţi “candidaţi” pe cel potrivit, pe cel care manifestă intenţiile cele mai serioase şi mai ambiţioase? Dacă mi-aş fi pus doar problema obţinerii unui câştig personal (prin vânzarea de acţiuni) puteam rezolva acest lucru fără nici un fel de publicitate şi chiar fără ca publicul cititor să afle... Aşa cum se face de obicei în presa noastră locală... Pot să vă spun că în prezent sunt cel puţin patru-cinci negocieri serioase pe piaţa media din Maramureş cu privire la unele asocieri. N-am să vă dau amănunte pentru că nu e corect. Dacă unele ziare (sau ziarişti) preferă să negocieze pe ascuns (chiar şi cu mai multe părţi) e alegerea lor şi o respect. Eu însă nu am nimic de ascuns! Timp de patru ani am reuşit să supravieţuiesc unei pieţe media extrem de agresive în subteranele vieţii... Am reuşit să creez “Vieţii MM” o notorietate destul de mare, să lansez un brand şi să promovez un stil de presă incisiv, direct şi de efect! E o minune că am reuşit, că am “trăit” o asemenea experienţă pentru care-i mulţumesc lui Dumnezeu! N-am lucrat niciodată pe ascuns sau pentru a obţine strict un câştig material personal. Cu toate acestea, în prezent, afacerea “Viaţa Maramureşului” este una profitabilă! Nu e un profit mare, care să te îmbogăţească, dar merită reţinut faptul că în timp ce unele mijloace de informare în masă înregistrează pierderi financiare însemnate (din cauza unui management defectuos) “Viaţa” noastră înregistrează un mic plus! Evident, mă gândesc că acest plus financiar a fost posibil (şi poate fi probat prin acte contabile pe care le pun la dispoziţia oricui) în condiţiile în care posibilităţile mele de investiţii erau aproape egale cu zero! Aşadar, dacă voi alege un partener serios, vom putea în mod real obţine un dublu câştig: dominarea pieţei media şi creşterea semnificativă a plusului financiar (a profitului).
Am ales deci varianta de a face o ofertă publică. Nu, nu e vorba de o “licitaţie”, pentru că anumite preţuri (cele privind achiziţionarea de acţiuni) sunt fixe şi nenegociabile. Deci nu doresc să fiu parşiv, să negociez pe mai multe fronturi pentru a creşte preţul de vânzare a acţiunilor. Dorinţa mea sinceră este aceea de a-mi găsi un partener corect şi interesat să dezvoltăm împreună această întreprindere.
Contactul
Persoanele interesate de oferta aceasta trebuie să facă două lucruri simple. Să mă contacteze personal şi să facă o ofertă concretă pe una din cele trei variante de asociere descrise în caseta alăturată...

Cumpărare 49% acţiuni SC Viaţa SRL - 10.000 euro
Cumpărare 51% acţiuni SC Viaţa SRL - 20.000 euro
Cumpărare 100% acţiuni SC Viaţa SRL - 30.000 euro

Preţurile afişate sunt cele care privesc strict cumpărarea de acţiuni la firma editoare, SC Viaţa SRL (49%, 51% sau 100%). După acest prim pas, urmează cel privind planul de dezvoltare a ziarului... de fapt cel mai important amănunt al negocierii! ªtiu că pentru mulţi oameni de afaceri interesaţi de presă preţul pentru cumpărarea de acţiuni este mic, neînsemnat chiar, dar pe mine mă interesează foarte mult planul de dezvoltare sau - altfel spus - banii pe care partenerul meu e dispus să-i investească pentru a face din “Viaţa Maramureşului” ziarul nr. 1 în presa noastră locală! Aici se va face “departajarea”! Cifra pentru investiţii, coroborată - evident - cu seriozitatea şi realismul omului de afaceri modern, va fi decisivă în alegerea partenerului meu. Vom păstra confidenţialitatea negocierilor şi vom fi parteneri serioşi de discuţii pe aceste chestiuni. Tocmai faptul că facem publică o asemenea ofertă demonstrează faptul că nu ne “jucăm” de-a presa şi că privim cu mare seriozitate spre viitor! În momentul în care ne vom decide asupra asocierii (cu una sau - cine ştie - cu mai multe părţi!) vom încheia discuţiile şi ne vom apuca de treabă. Planurile mele sunt extrem de ambiţioase şi pentru a le putea pune în practică fac această ofertă publică. “Viaţa MM” poate să-şi mărească numărul de pagini, să le facă pe toate color, să crească tirajul şi - implicit - vânzarea, să diversifice distribuţia (de ce nu chiar să-şi facă o reţea proprie de distribuţie), să ofere cele mai mari salarii din presa locală şi să se transforme în cotidian. Asta doar în primă fază... Apoi, “Viaţa” noastră maramureşeană poate face pui, crescând mici-mari publicaţii locale (Viaţa Sighetului, a Băii Sprie, a Seini-ului etc.,..) care să împânzească Maramureşul şi să domine piaţa media locală, dar despre toate acestea la timpul potrivit...
Datele noastre de contact sunt cele oficiale, din caseta tehnică a ziarului aflată pe pagina 16. Nu există un termen-limită pentru manifestarea intenţiei de asociere sau pentru definitivarea afacerii, dar se subînţelege faptul că doresc să realizez cât mai curând acest pas.
Cam atât deocamdată pe marginea acestui subiect... Dacă va fi cazul, vom veni cu precizări suplimentare săptămâna viitoare. Mult succes tuturor!
Cornel SABOU

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ideea e foarte buna, doar ca nu e nici noua, nici in premiera in Romania :)

Saptamana Clujeana a facut asta acum vreo 2-3 saptamani, exact in acelasi mod.

Detalii gasiti aici: http://www.andreicrivat.ro/2007/03/02/saptamana-clujeana-cauta-un-partener/

dar si aici:

http://www.jurnalismonline.ro/?p=818

si s-a mai scris si in alte locuri.

Oricum, succes :)

Cornel Sabou spunea...

De acord, mulţumesc pentru observaţie. Totuşi, Andrei, îţi amintesc de PS-ul pe care l-ai scris pe blogul tău în ştirea despre Săptămâna Clujeană: "PS: mi se pare faina ideea anuntului public, pentru ca e originala. Nu-mi amintesc ca vreun alt ziar sa fi facut asta. E totul deschis, ca la Bursa."
Ei vezi? În "păcatul" ăsta am căzut şi eu... Am crezut că ideea aceasta e o premieră... şi m-am înşelat, dar îmi pare bine! Înseamnă că nu sunt chiar "nebun", adică am acţionat corect făcând o ofertă publică în sensul unei asocieri. Mulţumesc pt urările de succes!