sâmbătă, 6 august 2011

Vin Codurile! Populatia stie?

scris de judecator Cristi Danilet

Pe 1 octombrie 2011 intra in vigoare noul Cod Civil – republicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 505/2011.

Profesionistii dreptului deja au intrat in febra pregatirii. Institutiile responsabile au incheiat un protocol de colaborare. Proiectul “Vin Codurile“ pe care il gestionez la nivelul CSM se dezvolta pe zi ce trece. Deja avem un Grup interinstitutional care se reuneste regulat si care are menirea sa puna la un loc toate resursele umane si informationale intre profesiile juridice. Tinerii auditori de justitie sunt chiar in aceste zile la Sovata la un training intensiv. Avocatii si MJ deja au organizat conferinte pe tema noului Cod Civil. In urmatoarele luni vor avea loc tot mai mutle seminarii de formare continua, mutle dintre ele organizate in comun cu judecatori, grefieri, avocati, notari, executori.

Acum deja ne gandim mai departe: codurile vin in primul rand pentru populatie, pentru justitiabil, si apoi pentru practicantii dreptului. De aceea, e evident ca populatia trebuie sa stie noile institutii din codurile care vor intra in vigoare si modificarile aduse la vechile institutii. Pentru ca lipseste un astfel de program de informare in masa, am decis sa ma implic in redactarea si poate chiar editarea unor materiale informative adresate cetateanului obisnuit, cu mimime cunostinte juridice.

Evident, redactarea acestor materiale trebuie sa se faca intr-un mod accesibil, nicidecum tehnicist. De aceea, e nevoie de persoane care sa prezinte informatiile oficiale intr-un limbaj pe intelesul tuturor. Am apelat la magistratii detasati in CSM, la grefieri, la avocati. Am apelat la studenti. Si am anuntat aceasta intentie la o parte a presei.

Cred ca tot ce apare pe site-ul CSM legat de noile coduri si, de ce nu, de profesia de magistrat sau chiar de organizarea si functionarea justitiei va trebui popularizat, raspandit prin canalele clasice de comunicare (presa tiparita) si prin cele noi (social-media). Asta nu o putem face doar institutional, ci e nevoie de voluntari, de oameni bine intentionati si care inteleg mizele uriase ale acestui proiect. Cei care au idei sau vor sa se implice sunt asteptati sa se inscrie la adresa grupului “Vin Codurile!” internship@csm1909.ro sau sa ma contacteze personal.

Justitia trebuie sa fie apropiata de cetatean. Si impreuna putem face ceva de substanta, care poate schimba fata Romaniei pentru multi, multi ani.

Cristi DANILET
Judecator, membru CSM

Niciun comentariu: