joi, 24 martie 2011

Cu "Regele Ferdinand" la drum





L-am auzit pe Teodor Melescanu spunand intr-o emisiune TV ca fregata romana "Regele Ferdinand" este cel mai bun tip de nava folosita in al doilea razboi mondial! Lasand la o parte faptul ca noi, in mileniul III, abia ne ridicam calitatea fortelor armate la nivelul de dotare de acum 70 de ani, am butonat un pic netul pentru a vedea de ce este in stare aceasta nava, daca tot a primit o misiune din partea NATO, pentru a participa la blocada aprovizionarii cu arme a Libiei...

Presedintele Traian Basescu a autorizat noua misiune a fregatei romanesti "Regele Ferdinand" in Marea Mediterana. La cererea NATO, fregata a fost trimisa in zona de conflict a coastelor Libiei pentru a pune in practica decizia Consiliului de Securitate a ONU privind blocada Libiei in problema aprovizionarii cu armament. Fregata are o lungime de aproape 150 m, o latime de 15 m si o autonomie de 4.500 mile marine. Satelitii de spionaj ai statelor puternice europene (sau ai SUA) vor "peria" Marea Mediterana in incercarea de a descoperi orice nava care ar putea transporta armament sau munitie in Libia. Daca satelitii descopera nave suspecte ca ar face un asemenea transport, datele pentru interceptarea acestei nave vor fi trimise imediat fregatei romane care se va deplasa imediat pe un traseu de interceptare. "Regele Ferdinand" poate atinge o viteza de 30 noduri, fiind dotata cu patru motoare "Rolls-Royce". Odata interceptata, nava suspecta va fi controlata, iar daca la bordul acesteia se va descoperi armament, va fi oprita din drumul ei, si condusa intr-un port aliat. Pentru cazul in care echipajul de pe nava suspecta ar incerca sa se opuna acestei verificari, sau chiar sa riposteze cu violenta, fregata romana are la dispozitie armamentul necesar pentru a face fata provocarii. Aceasta ar putea riposta imediat cu tunul super-rapid de 76 mm "Oto Melara", sau ar putea lansa torpile. Sistemul de comanda al navei este asistat de calculator, nava fiind dotata si cu instalatii de bruiaj pasiv sau cu sisteme de lupta electronica. De asemenea, la bord sunt functionale 9 sisteme radar. Pentru viitor, se prevede o modernizare a armamentului navei prin dotarea acesteia cu rachete si alte instalatii de artilerie. Echipajul navei este format din 18 ofiteri, 77 maistrii militari si 110 militari angajati pe baza de contract.

Comandantul fregatei romane este, din 2009, Comandor Mihai PANAIT. Acesta s-a născut pe data de 27 martie 1968 în loc. Ţiţeşti, jud. Argeş şi este absolvent al Academiei Navale Mircea cel Bătrân - promoţia 1991. În perioada 1999-2001 a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, iar în 2009 a absolvit Colegiul Naval de Comandă, Newport, SUA. A absolvit următoarele cursuri de carieră şi nivel: curs postuniversitar de conducere a unităţilor de marină/1999, curs de arme sub apă în cadrul Academiei Navale/2004, curs pentru echipa de comandă la Den Helder în Olanda/2005, curs Joint SMFA, Bucureşti/2006. Şi-a început cariera la bordul navelor din cadrul Divizionului Dragoare, iar în anul 1997 a fost numit specialist cu artileria şi rachetele navale în biroul operaţii la Brigada 61 Nave Dragoare. După absolvirea Academiei de Înalte Studii Militare, în anul 2001 a devenit comandantul Puitorului de Mine şi Plase 271. În 2004 a ocupat funcţia de şef de stat major al Divizionului 146 Nave Minare-Deminare, iar din 2007 pe cea de locţiitor al comandantului aceleiaşi unităţi. În anul 2008 a fost încadrat ca Şef birou sprijin arme, protecţia forţei şi EOD la locţiitorul pentru operaţii din cadrul Componentei Operaţionale Navale. De la 01.08.2009 este comandantul fregatei Regele Ferdinand. Pentru activitatea desfăşurată, în anul 2007 a primit Emblema de Onoare a Statului Major General, iar în anul 2009, în cadrul Colegiului Naval de Comandă - Newport/SUA, i-a fost decernat premiul James H. Forrestal pentru Excellence in Strategy and Force Planning. Din 2008 este cetăţean de onoare al statului Rhode Island-Newport-SUA. Este căsătorit cu Cristina şi au împreună o fată, Iulia.

Cam acestea sunt detaliile "tehnice" legate de fregata "Regele Ferdinand", cea mai "performanta" nava de lupta a Marinei Romane. Presedintele Basescu a confirmat faptul ca nava nu este capabila sa faca fata unui razboi adevarat. In fapt, nu poate lupta cu succes impotriva unor nave de lupta moderne, sau impotriva artileriei de coasta libiene. Pentru misiunea pe care a primit-o, insa, aceea de a intercepta nave de transport, este suficient de pusa la punct si capabila sa-si indeplineasca sarcina fara probleme. Sa speram ca nu ne va face de rusine, si ca se va intoarce din Marea Mediterana fara victime la bord!

Pe curand...

Cornel SABOU

Niciun comentariu: