marți, 22 martie 2011

Razie la puscarie




In cursul zilei de ieri a avut loc la Penitenciarul Baia Mare o "razie" a mascatilor! Trupele de interventie din trei puscarii au fost aduse la Baia Mare pentru a efectua cea mai mare perchezitie din istoria unitatii, in vederea depistarii obiectelor interzise pe care le poseda detinutii. Actiunea, de o amploare fara precedent, s-a soldat cu un succes relativ. Au fost descoperitre cateva telefoane mobile, dar - in schimb - au fost efectiv distruse mai multe camere de detentie.

Probabil efectuata la initiativa administratiei centrale a ANP, actiunea de perchezitie a avut drept scop curatirea penitenciarului de telefoane mobile. In acest scop, atat pe sectia deschisi cat si pe "blocul" cu regim semideschis, detinutii au fost scosi in curte cu tot bagajul personal, perchezitia avand loc concomitent in toate camerele de detentie. Mascatii au patruns in camere devastand tot interiorul ca sa gaseasca ascunzatorile pe care le folosesc persoanele private de libertate. Uneori, actiunile de distrugere nu au adus si "recolta" la care se asteptau cei cu prea multi muschi si mintea relaxata! Astfel, am fost informat ca in camera 13, de exemplu, au fost distrusi toti peretii, sparta gresia si faianta, rasturnate toate paturile fara ca mascatii sa gaseasca ceva interzis! Totodata, camerele su fost "sparte" si in sens figurativ. Adica, mai multi detinuti au fost mutati cu forta dintr-o camera in alta, probabil in baza unei "scheme" gandite profund de comandamentul unitatii.

Intr-un fel, actiunea de ieri era necesara. Directorul Horia Chis nu mai putea (sau nu dorea?) sa stapaneasca "afacerea" telefoanelor mobile din unitate. Desi eu am scris despre acest subiect inca de cand eram inchis acolo, acesta a refuzat sa ia masurile necesare pentru stoparea traficului cu telefoane mobile. Acum, actiunea a vizat mediul detinutilor, dar daca toata "campania" se limiteaza la confiscari de acest gen, atunci ANP nu face decat sa-i imbogateasca din nou pe afaceristii cu grad de ofiter care se ocupa de gestionarea "situatiei". De maine incepand, acestia vor umple din nou puscaria de telefoane mobile, incasand aceleasi sume si primind aceleasi avantaje ca inainte! Din nou singurele "victime" raman detinutii "fraieri" care cumpara telefoanele mobile de la ofiteri, si pe care apoi la pierd la perchezitii. Cred ca se impune un asemenea tip de perchezitie (cu sau fara masca) si in birourile ofiterilor superiori, incepand chiar cu biroul domnului director! Cred ca dl Horia Chis ar trebui sa raspunda de ce nu a luat pana acum nici o masura impotriva celor care gestioneaza afacerea telefoanelor mobile din unitate, si pe care domnia sa ii cunoaste foarte bine, unii fiindu-i prieteni de distractie. Cred ca ar trebui ca ANP sa se implice mai mult pentru a clarifica aceste probleme. Eu stau oricand la dispozitie inspectorilor cu detalii relevante despre gradul de coruptie din unitate, si cred ca actiunea de "curatenie" trebuie sa inceapa chiar de la dl Horia Chis!

Cornel SABOU

Niciun comentariu: