luni, 21 martie 2011

Felicitari Traian Basescu!

Trebuie sa recunosc faptul ca NU ma asteptam de la presedintele Traian Basescu la o atitudine echilibrata in problema razboiului din Libia! Am crezut ca va sari si el, ca lupii la prada, sa se dea "mare" si "viteaz" impotriva amaratilor din Libia, sa mobilizeze armata romana infometata, si sa trimita pe continentul african un pluton de femei-soldat care apoi, dupa terminarea razboiului, sa se intoarca gravide pe plaiuri mioritice. Eram curios sa vad doar daca va risca sa trimita si celebrele MIG-uri 21 Lancer la vreo baza NATO din zona. Basescu, insa, m-a surprins recunoscand ca avioanele noastre n-ar putea nici macar sa zboare pana in Italia, daramite sa lupte in Libia!

Dincolo de glume, Traian Basescu a impus, prin atitudinea sa, echilibru, maturitate si inteligenta in problema libiana. Din punct de vedere legal, ca parteneri NATO, nu putem merge intr-un razboi de capul nostru. Pe de alta parte, insa, NATO nu este un organism politic, ci doar bratul armat al unei aliante politice europene. Decizia de participare la un razboi trebuie sa fie una politica, iar o astfel de decizie trebuie luata dupa ce presedintii statelor europene din alianta se consulta pentru a-si compara si echilibra interesele nationale in zona de conflict. La ora aceasta, din pacate, Romania nu prea mai are "interese externe" demne de mentionat. Dupa ce ani de zile am avut ca UNIC obiectiv extern ADERAREA la U.E. sau NATO, odata intrati in aceste organisme am ramas "saraci" in obiective externe. Nu jucam nici un rol pe scena politica a lumii!

Plecand de la aceasta realitate, ar fi fost deplasat din partea noastra sa participam la un razboi doar de dragul de a fi acolo, bagatori in seama! Desigur, daca NATO va fi solicitata sa intervina in conflict, Romania va avea partea ei de contributie, daca nu in planul unei interventii armate (ne lipseste dotarea corespunzatoare) atunci macar pe partea umanitara, de asistenta medicala sau, de ce nu, informativa!

Am remarcat, pe de alta parte, discursul jenant al unor lideri politici (sau de opinie) din tara noastra care considerau ca guvernul trebuie sa se implice imediat in acest razboi! Ca aliat de conjunctura, de data aceasta al Frantei. O insailare aiurita de argumente cinice! Din fericire, in acest moment, nu sunt la conducerea treburilor tarii toti jucatorii de table pe care-i are politica romaneasca!

Sunt un jurnalist independent... Acest statut imi permite sa evidentiez in egala masura aspectele pe care le consider pozitive sau negative din viata publica a oamenilor politici. De aceasta data ma simt OBLIGAT de constiinta mea sa-l felicit pe Traian Basescu pentru rezerva sanatoasa in care s-a asezat, tratand cu seriozitate si responsabilitate (ne)implicarea Romaniei in razboiul din Libia! Sa fie intr-un ceas bun! Pe curand...

Cornel SABOU

Niciun comentariu: