duminică, 20 martie 2011

La puscarie, unii muncesc, altii sunt premiati

Primesc informatii din Penitenciarul Baia Mare cum ca, in ultima vreme, administratia scoate la munca tot mai multi detinuti. Cel putin, de pe sectia "deschisi" TOATE persoanele private de libertate au fost trimise la munca, formandu-se astfel doua noi brigazi. Una, in care au fost selectati detinutii de prin partea locului (baimareni, maramureseni) va lucra la gradina unitatii, iar cealalta (formata din detinuti veniti de prin alte zone ale tarii) va lucra in oras, la curatirea zonelor verzi, sub "mandatul" firmei Drusal. Selectia diferentiata este justificata de faptul ca oamenii inchisi care sunt din zona nu vor sa fie vazuti prin oras, lucrand la Drusal, de familie, cunostinte sau prieteni.

Munca aduce detinutilor un dublu castig. Pe de o parte, ei primesc "zile-castig", adica zile care se considera executate si care se scad din fractiunea de pedeapsa care trebuie executata, iar pe de alta parte, cei care lucreaza sub contractul altor firme primesc 40% din suma pe care firma o varsa, lunar, penitenciarului.

Pana acum, unitatea nu manifesta nici un interes pentru a crea detinutilor locuri de munca. Serviciul acesta, de "negociere" a contractelor cu firme locale, era (si este) condus de agentul Ionica Kardos, cadru asupra caruia planeaza mai multe suspiciuni de coruptie. Eu cunosc cel putin doua cazuri in care Kardos a refuzat ofertele unor firme ce-si doreau sa angajeze toata forta de munca disponibila pe sectia "deschisi". Firmele au fost refuzate pentru ca nu ii ofereau lui Kardos bonusuri sau castiguri suplimentare fata de sumele necesare pentru plata detinutilor cu salariul minim, asa cum zice legea. In alte cazuri, cand o firma a acceptat sa plateasca lunar pentru un detinut vreo 12-13 milioane lei vechi, Kardos a acceptat, apoi, dupa incasarea banilor si-a "tras" un premiu de 50 milioane lei!

Cam asta era ideea in care se lucra pana acum la Penitenciarul Baia Mare. De aceea imi pare surprinzatoare ideea, noua, de a pune la munca toata forta de munca disponibila. Sunt sigur ca decizia a fost impusa de la centru, de la ANP, deoarece penitenciarul baimarean isi castigase in timp renumele de puscarie in care NIMENI (nici cadre, nici detinuti) nu munceste nimic!

Sunt curios sa aflu care vor fi noile chichite pe care le va gasi agentul Ionica Kardos pentru a-si trage inca un premiu consistent, mai ales ca omul n-are nici o grija atata vreme cat in toate aceste activitati suspecte de coruptie este protejat neconditionat de actualul director Horia Chis. Va urma... Pe curand...

Cornel SABOU

Niciun comentariu: