vineri, 25 martie 2011

Dolha merge la primarie




Aflu de pe fluxul local de stiri ca Mircea Dolha si-a anuntat ieri candidatura la postul de primar al municipiului Baia Mare. Dupa ce a traversat o perioada de incertitudini, dupa ce si-a calculat bine sansele, si dupa ce s-a consultat cu cei apropiati, Mircea Dolha a decis sa faca pasul inainte. El intra astfel pe "lista celor trei" care deja si-au facut publice intentiile de a ajunge primar. Alaturi de Dolha s-au mai inscris in aceasta lupta politica Vasile Vlasin si Catalin Chereches.

Un fapt inedit, din punctul meu de vedere, este ca pana acum partidele politice din Baia Mare nu au anuntat nimic in legatura cu apropiata campanie electorala. Nici PSD, nici PNL, nici PDL nu au promovat vreun posibil candidat. Cei lansati deja in cursa sunt "rebelii" care au iesit din "schema" partidelor. Sunt persoane cu notorietate, bataioase, tinere, dar cu experienta politica la "bord". Din cate stiu, fiecare din cei trei se zbate sa obtina sprijinul unor formatiuni politice. Vlasin este membru PDL, dar inca partidul nu-l sustine, Chereches a fost deja refuzat de PNL si PSD, a primit verde de la centrul PDL, dar filiala locala sta intr-o curioasa rezerva, iar Dolha spera, cred, sa obtina sustinerea aliantei PNL-PSD. Dincolo de toate aceste calcule politice, din punctul meu de vedere este de salutat curajul celor trei de a iesi din "disciplina" de partid pentru a-si anunta intentiile de obtinere a postului de primar. Pentru ca intr-o asemenea functie, de astfel de personalitati ar fi nevoie, de oameni curajosi, independenti, nu de politruci care sa raspunda la ordin. Primarul este o individualitate responsabila, nu o organizatie de partid. Primarul trebuie sa fie un om puternic, nu rezultanta unei sedinte de partid.

Mircea Dolha nu face de ieri politica. Experienta sa este relevata chiar de faptul ca nu s-a aruncat intr-o campanie de imagine pana nu si-a cantarit bine de tot sansele. Are, si el, dusmani, ca orice om de notorietate. Are si prieteni. Este cunoscut.

Acum, mai mult decat inainte, Dolha va trebui sa iasa in fata, si sa convinga o data in plus. A convins inainte, cand a candidat si a castigat postul de consilier local, si apoi pe cel de viceprimar. A fost inlaturat de jocurile politicianiste. A revenit, cu curaj, increzator in fortele proprii. Atitudinea sa provoaca! Provoaca o dezbatere serioasa, o analiza riguroasa. Sunt curios, sunt nerabdator, sa-i vad pe cei trei cum isi joaca sansele! Si-apoi, sa vedem cu ce ne alegem noi din asta! Pe curand...

Cornel SABOU

Niciun comentariu: