luni, 21 martie 2011

Puscaria a uitat sa deschida usile

Primesc din nou semnale din mediul persoanelor private de libertate din Penitenciarul Baia Mare in legatura cu faptul ca administratia nu respecta drepturile specifice ale detinutilor, pentru regimul "semi-deschis". Astfel, desi legile si regulamentele detentiei OBLIGA administratia sa tina deschise usile camerelor de detentie pe timp de zi, in prezent usile camerelor sunt inchise aproape toata ziua! Ce inseamna asta?

Detentia, in Romania, este reglementata dupa modelul european al separarii detinutilor in functie de regimul de executare a pedepsei, regim care este stabilit din 6 in 6 luni de o comisie speciala. Diferenta majora intre regimul "inchis" si cel "semi-deschis" este tocmai faptul ca la regimul mai favorabil camerele de detentie TREBUIE sa aiba usile deschise pe tot parcursul zilei, cu exceptia perioadei in care se serveste masa de pranz. Acest fapt da posibilitatea detinutilor sa se deplaseze "liberi" dintr-o camera in alta. Odata ce usile sunt inchise, regimul semi-deschis nu prea se mai diferentiaza de regimul inchis.

Din pacate, in Penitenciarul Baia Mare nu se pune prea mult pret pe aceste prevederi legale. Cadrele se declara "stresate" de miscarea continua a detinutilor dintr-o camera in alta, motiv pentru care au ales sa rezolve "problema" intr-o maniera originala si ilegala: au inchis usile! Au transformat astfel, puscaria Baia Mare din unitate cu regim "semi-deschis" (asa cum figureaza in acte) intr-una cu regim inchis (asa cum e in realitate).

Solicit pe aceasta cale ofiterilor de la conducerea unitatii, dlui director Horia Chis, sa ia masuri urgente pentru adaptarea programului de "usi deschise" conform cu cerintele legii! Aceasta facilitate este poate cel mai important stimulent pentru detinutii de la regimul inchis care spera sa ajunga intr-o zi la regimul semi-deschis, si din acest motiv isi adapteaza tot comportamentul pentru a corespunde prevederilor legale. Daca detinutii pot sa respecte legea in puscarie, atunci TREBUIE sa puteti si dvs, stimati ofiteri! Pentru stresul pe care-l invocati, din cate stiu eu, luati si spor la salariu! Pe de alta parte, dle Horia Chis, in biroul dvs nu e stres deloc! Tot din cate stiu eu... Va relaxati fara grija, si uitati de drepturile persoanelor private de libertate. Nu uitati, in schimb, sa interziceti accesul presei la documentarea unor subiecte sociale. Mai vorbim pe tema asta, va promit! Pe curand...

Cornel SABOU

6 comentarii:

Anonim spunea...

Domnule, dar stii si dumneata ca ai fost acolo, ca detinutii se mai bat intre ei, se injura, ca asta le e cultura, schimba obiecte intre ei ca la tirg(unele interzise), adica mai comit multe faradelegi chiar si acolo...
Se creeaza o stare de galagie, haos si debandada, isi fura lucrurile unul de la altul, ca atita stiu!!!
Asta este regimul semideschis!!!
A gresit cine vi la permis!!!
Adunati-va toti intr-un hambar mare, sa nu mai fie nevoie de usi deschise intre voi.
V-ati calca intre voi, v-ati scoate ochii unl la altul, ca atita stiti...
Usi deschise aveti afara domnule Sabau si bucurati-va din plin de ele si mai scrieti si despre problemele sociale ale oamenilor din societate care merg la servici, sau nu merg la servici, despre DREPTURILE lor ca cetateni ai acestor tari, bineinteles daca la cunoasteti...

Cornel Sabou spunea...

Draga domnule,
Cunosc prea bine drepturile oamenilor liberi. LE APAR, ca jurnalist, DE 15 ANI!
In legatura cu chestiunea pusa in discutie... Apreciez sinceritatea dumitale! Cunosc realitatea din spatele gratiilor, si o cunosc chiar din interior, nu de pe holuri. Evenimentele la care faci dta referire EXISTA, e adevarat, dar nu intr-o frecventa care sa fie cu adevarat periculoasa pentru "comunitatea" de acolo! Cei cu dereglari comportamentale pot fi sanctionati, si trimisi la un regim mai restrictic, la Gherla. Regimul semideschis TREBUIE sa aiba facilitatile descrise de lege pentru ca sa-i ajute pe cei normali, pe cei realmente interesati sa libereze cu bine din inchisoare!
Pe de alta parte, daca LEGEA spune ca trebuie sa deschideti usile, cine sunteti voi sa schimbati legea, si sa decideti, peste capul parlamentului si guvernului, ca legea nu e buna si, in consecinta, sa nu o aplicati???
Cat despre "Hambarul" la care faci referire... asta a fost o rautate pe care ar trebui sa regreti ca ai spus-o! Cu un drum, ati putea, de exemplu, sa-i impuscati pe toti cei inchisi acolo, si uite cum ati rezolva toate "problemele"! Ce zici, bagi un glont pe teava???

georges spunea...

cornele, incet incet ar trebui sa te delimitezi de acest tip de subiecte. nu sa renunti total la ele, dar parca prea ai iesit de acolo cu o ura impotriva sistemului. ceea ce este evident de inteles.

ai mai vb cu fostul primar acum dupa ce ai iesit?

Cornel Sabou spunea...

De ce crezi ca articolele mele reflecta ura? de unde reiese ura? din faptul ca... scriu? scriu pentru ca eu cunosc foarte bine cum stau lucrurile acolo! stiu toata magariile pe care le face sistemul, stiu cum distrug oamenii, cum mint, cum fura si cum se "sapa" intre ei ca sa obtina functii si alte avantaje. scriu pentru ca as vrea ca acolo sa se schimbe ceva in mai bine! pentru ca e nedrept ca niste hoti sa fie paziti de alti hoti! de aceea scriu... nu am deloc ura! am mai spus-o. da, eventual pot sa "recunosc" faptul ca-mi pastrasem aceasta "campanie" pentru vremea in care ziarul meu ar fi (re)aparut pe piata. am pornit-o mai repede motivat in acest sens chiar de dl director Horia Chis care i-a refuzat jurnalistului Cipri Dragos accesul la doi detinuti pentru documentarea unui subiect care nu avea legatura cu penitenciarul. Aroganta asta m-a enervat, motiv pentru care mi-am reactivat "legaturile" informative pe care le am in unitate si... scriu!

da, m-am intalnit cu Anghel si am vorbit.... despre casa, familie si "reintegrarea sociala"...

georges spunea...

stai. ca nu te-am acuzat. era doar o sugestie.

dar trebuie sa recunosti ca nu poti prezenta toate aceste lucruri obiectiv. este bine ca cineva sa semnaleze abuzurile. dar pentru redobandirea credibilitatii de care iar trebuie sa recunosti ca duci lipsa momentan trebuie cornele sa aduci dovezi. din afara textele tale par pline de ura. si asta e doar o observatie pur personala. daca vrei o publici daca vrei nu o publici. nu am niciun interes nici de o parte nici de cealalta. in speranta ca am fost pertinent. cu bine. georges.

ps. ce zici, iti faci si un update la pagina de blog? la look ma refer.

Cornel Sabou spunea...

georges, nici nu vreau sa fiu "obiectiv"! Odata ce cunosc realitatea acelor locuri, sunt subiectiv! obiectiv poti fi atunci cand nu cunosti nimic despre un subiect si te mentii intr-o rezerva, in echilibrul specific necunoasterii si fricii. multumesc, dar eu prefer subiectivitatea celui care stie despre ce vorbeste!!!

n-am stres cu "recastigarea" credibilitatii! cine ma cunoaste... e suficient!

PS - nu prea am timp sa ma pricep la chestii tehnice legate de modernizarea paginii de blog! tot plecand de la credibilitate, cititorii mei "fideli" au nevoie de textele mele, nu de poze si schmecherii "dragute".. :) totusi, daca o sa-mi gasesc timp si idei in legatura cu treaba asta, te asigur ca voi mai lucra putin la aspect! Mersi de dialog! Bafta!