duminică, 13 ianuarie 2013

Adevărul despre conturile secrete ale lui Ceauşescu


De 23 de ani încoace am tot auzit (cred că de sute de ori!) tot felul de variante despre conturile secrete ale lui Ceauşescu! Hai să ne amintim puţin legenda!
Aşadar, încă din timpul Revoluţiei s-a spus că Nicolae Ceauşescu ar fi avut un cont secret în străinătate în care de-a lungul timpului ar fi adunat vreo 4 miliarde de dolari. Contul acela ar fi fost personal al său şi de asemenea ar fi fost "secret", adică nu se încadra în politica generală a statului român care-şi putea permite să deschidă oficial conturi în orice bancă din lume. 
Chiar din primele clipe ale Revoluţiei din decembrie 1989 foarte mulţi oameni au început să întrebe de acest cont sau chiar de "conturile" (mai multe) pe care cuplul Ceauşescu le-ar fi avut ascunse în străinătate.  Anii au trecut şi la fel ca în povestea cu teroriştii nu am aflat oficial nici până azi adevărul! Ce s-a întâmplat cu contul (conturile) lui Ceauşescu? Oare de ce toată lumea tace pe acest subiect? Iată de ce...

Nu mai lungesc prezentarea legendei. Povestea în sine este falsă! Nu a existat niciodată vreun cont secret care să-i fi aparţinut personal lui Ceauşescu! Drept urmare nu au existat nici celebrele miliarde de dolari pe care Ceauşescu să le fii ascuns! Oameni buni, dacă sunteţi sănătoşi la cap şi dacă vă mai amintiţi cât de cât realitatea din România PÂNĂ la Revoluţie trebuie să fiţi de acord că în niciun caz Ceauşescu nu se gândea să fugă din ţară! Noi ăştialalţi, amărâţii, da, mai cochetam cu ideea. Mulţi dintre noi chiar ne-am riscat viaţa încercând să fugim. Deci, dacă Ceauşescu se simţea bine în România, la ce i-ar fi folosit un cont secret în străinătate??? Păi ei, Ceauşeştii, aveau aici absolut tot ce le dorea inima! Tot ce avea statul român le aparţinea! TOT! Aveau cele mai luxoase case (vile) din ţară. În fiecare judeţ exista o reşedinţă ultra-luxoasă pentru ei. Aveau la dispoziţie toate Palatele din Bucureşti şi împrejurimi. Nu exista niciun confort care să le lipsească, nicio nevoie care să nu le fie acoperită mult peste necesar. În toată istoria României nu a existat vreodată cineva care să fii deţinut atâta putere şi bogăţie precum Ceauşescu, dar atenţie! Bogăţia dictatorului nu era PERSONALĂ, nu era trecută pe numele său de persoană privată. Toate aceste bogăţii de care Ceauşescu putea dispune după voia lui aparţineau integral şi legal STATULUI ROMÂN! Ceauşescu doar se folosea de ele. Dacă Ceauşescu ar fi vrut avere personală ar fi fost floare la ureche să o obţină. Nu trebuia decât să dea câteva decrete şi-şi trecea pe numele său orice fel de case, vile, maşini şi bani, şi asta la vedere, în faţa tuturor. Cine s-ar fi opus??? 
Deci de ce (şi mai ales DE CINE) să-şi fii ascuns Ceauşescu nişte bani în conturi străine?? E absolut ilogic!

Şi totuşi povestea conturilor secrete pleacă de la un sâmbure de adevăr! În străinătate au existat nu unul ci foarte multe conturi aşa-zis "secrete"! Aceste conturi erau alimentate la început cu bani din România şi erau operate de ofiţeri experimentaţi şi bine antrenaţi. Misiunile acestor ofiţeri erau diverse, dar în mare aveau ca obiectiv desfăşurarea de operaţiuni economice în ţările occidentale, conform cu legislaţia acestora. Astfel, în toată lumea asta vestică (dar şi în SUA, America de Sud etc), România deschidea (prin persoane private - ofiţeri de Securitate) diferite conturi, apoi înfiinţau firme private sau tot felul de Asociaţii care manipulau, manevrau, foloseau aceşti bani. An de an profiturile realizate de aceste activităţi economice se adunau, iar sumele tot mai mari erau folosite în fel de fel de scopuri, conform cu politica de atunci a statului Român. Nu cunosc detalii concrete, dar nu-mi este greu să-mi închipui că Ceauşescu ajuta diverşi lideri de stat africani sau asiatici, că putea folosi aceste sume pentru diverse operaţiuni clandestine de spionaj, trafic de arme, de protecţie a unor "terorişti" sau pur şi simplu pentru influenţarea politicii interne a statului respectiv prin sprijinirea anumitor candidaţi în alegerile locale, parlamentare sau prezidenţiale! Acest lucru e vizibil mai ales prin faptul că ani la rând Ceauşescu a fost realmente sprijinit de mulţi lideri occidentali, inclusiv de cel puţin un preşedinte al SUA şi mă îndoiesc că acest sprijin a venit aşa, cadou! Mai degrabă cred că Ceauşescu şi-a cumpărat o anumită simpatie occidentală şi făcea acest lucru plătind din conturile "secrete" aflate în străinătate şi operate direct de ofiţeri pregătiţi în acest scop.
Conturile acestea însă aveau un statut "special". Real vorbind, banii de pornire proveneau din România, din bugetul de stat şi toată valoarea fondului care se acumula an de an aparţinea tot statului Român. Pe teren însă, conform cu legislaţia ţării în care se deschidea contul, banii aparţineau strict ofiţerului care îi opera! Acesta mergea cu banii şi deschidea firme, asociaţii, ong-uri aşa cum facem noi acum, în România anului 2013! Deci în acte, ofiţerii respectivi erau proprietari 100% pe acei bani, pe acele conturi, pe toate valorile care se acumulau în timp. Ofiţerul figura în acte ca o simplă persoană particulară care deschide o firmă, cumpără diverse proprietăţi, desfăşoară afaceri de tot felul. Faptul că el era ofiţer de Securitate român şi că banii aparţineau de fapt statului Român o ştia doar el şi superiorii săi de la Bucureşti. 
Ok, în acest caz - veţi spune dvs - nu ar fi putut acei ofiţeri să "fugă" cu banii şi să-i cheltuiască în interes personal? Ba da, teoretic ar fi putut-o face. Practic nu prea. Sunt convins că în cei 45 de ani de comunism or fi existat şi ofiţeri care să fii încercat să fugă cu banii pe care îi aveau în gestiune. Un caz celebru şi cunoscut este Pacepa, fostul conducător al Direcţiei de Informaţii externe. Nu prea se gândeau ei la aşa ceva însă pentru că efectele împotriva lor ar fi fost dramatice. În primul rând familiile lor din România ar fi suferit enorm, apoi ei înşişi ar fi fost hăituiţi prin toată lumea de tentaculele statului român care ar fi plătit oricât pentru uciderea lor! Deci ar fi avut slabe şanse să supravieţuiască dacă ar fi făcut acest pas. În schimb, dacă rămâneau mai departe în sistem nu aveau decât avantaje! Conduceau liniştiţi o afacere de succes, beneficiau de un trai îndestulător, locuiau şi trăiau în occident, nu le lipsea nimic etc. De ce să fugă? De ce să fie fugari având doar o iluzie de bogăţie când puteau sta liniştiţi având totul? De altfel, cred că în tagma acestor ofiţeri specializaţi în operarea conturilor externe exista mai degrabă o bătălie secretă de loialitate şi dedicare pentru cuplul Ceauşescu şi nu una de revoltă sau de "fugă". Sunt convins că încă din timpul pregătirii lor aceştia se "băteau" să obţină privilegiul de a fi desemnaţi să conducă o "afacere" a statului Român într-o ţară occidentală!  

Ei bine, acum ajungem la adevăratele "conturi secrete ale lui Ceauşescu"!!! Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, statul Român a renunţat definitiv la comunism şi s-a trecut la democraţie. Securitatea a fost desfiinţată. Liderii comunişti au fost arestaţi. Ceauşescu a fost împuşcat. Toată structura de stat care iniţiase şi finanţase operaţiuni economice secrete în Extern s-a prăbuşit! În ACEST moment, cei mai "inteligenţi" ofiţeri care operau asemenea conturi în străinătate au înţeles că se află în faţa unei situaţii unice de îmbogăţire! Puteau ACUM să-şi însuşească integral valoarea contului pe care îl operau pentru că statul Român nu mai avea forţa, puterea de a-i urmării şi prinde sau de a-i ucide şi nici de a lua măsuri dure împotriva familiilor din ţară! De altfel, legal vorbind, scriptic, în hârtii, acolo, în statele occidentale, oricum ei erau proprietarii conturilor, firmelor, asociaţilor, ei şi doar ei, în nume propriu şi personal, ca să zic aşa. Doar că până în decembrie 1989 ei alegeau să respecte misiunea pentru care fuseseră trimişi, să opereze conturile conform cu indicaţiile primite din ţară şi făceau asta pentru că nu aveau o alternativă sănătoasă, comodă şi sigură. Aşa cum arătam mai sus, fuga cu banii nu era o soluţie. Din 1990 însă, aceştia aveau alternative! Puteau liniştiţi să-şi însuşească pe bune, în nume personal, toţi banii şi să nu se mai teamă de nimic! Milioane de dolari treceau automat şi real în mîinile lor ca avere personală, liberă şi chiar protejată legal de fiecare stat occidental!
Aceştia au fost primii oameni de afaceri români "multimilionari" care începând cu anul 1990 s-au întors în ţară ca investitori şi au devenit exponenţi, finanţatori şi deţinători ai noii puteri economice. 
Cei mai naivi ofiţeri (sau cei mai loiali statului român) au predat conturile mai departe, conform cu instrucţiunuile primite din ţară, din partea conducerii operative. Dar şi aici, în structurile de conducere care coordonau aceste operaţiuni externe, existau pofticioşi, aşa că fiecare asemenea ofiţer "naiv" primea instrucţiuni care duceau conturile respective către persoane special indicate care după ce preluau conturile şi le goleau "fugeau" imediat cu banii şi împotriva cărora statul român nu mai putea face nimic! Un asemenea individ este probabil şi celebrul om de afaceri Dan Voiculescu care a fost deseori acuzat că ar fi furat "banii lui Ceauşescu" când de fapt era vorba de acest tip de conturi despre care vorbeam mai sus. Probabil că şi Dan Voiculescu a avut o funcţie în sistemul comunist care-i permitea să opereze asemenea conturi în occident şi după 1990 el şi-a însuşit efectiv banii depozitaţi pe numele său în aceste conturi externe transformând averea virtuală a României în averea sa personală! Dar Dan Voiculescu nu a fost singurul...

Cam aceasta este povestea reală despre "conturile secrete ale lui Ceauşescu"! Nu vom şti poate niciodată care a fost cuantumul întregii sume răspândite pe întreg globul în asemenea "afaceri" controlate de ofiţeri ai statului român şi câţi bani s-au pierdut odată cu terminarea Revoluţiei din Decembrie 1989. Dacă rămânem la suma ce i-a fost imputată lui Nicolae Ceauşescu (cum că ar fi depozitat aceşti bani într-un cont extern secret, al său, personal) atunci putem spune că Revoluţia Română ne-a costat "dintr-un foc" cele 4 miliarde de dolari!!! Dar eu cred că suma a fost mult mai mare! 4 miliarde a fost partea de bani "la vedere" sau poate partea de bani investiţi iniţial de statul român, fără să mai fie adunate la aceste 4 miliarde şi profitul curat realizat de aceşti operatori externi în acei mulţi ani în care au activat pe tărâm străin. Toate aceste miliarde de dolari au trecut instant în buzunarele securiştilor care le gestionau. Cineva de pe la Bucureşti (care avea acces probabil la nişte statistici cu un caracter mai mult sau mai puţin secret) a aflat că statul român deţine în occident, în "conturi secrete", cel puţin 4 miliarde de dolari americani şi că aceste conturi sunt "ale lui Ceauşescu" (în sensul că anumite plăţi şi operaţiuni se efectuau cu adevărat la ordinul lui Ceauşescu, dar nu în folosul său propriu ci în scopurile politicilor sale externe). A fost de ajuns ca să se creeze isteria conturilor secrete ale dictatorului şi să se demareze vânătoarea de vrăjitoare! 

Oficial, nici până azi nu ni s-a spus adevărul despre "conturile secrete ale lui Ceauşescu"... Oare de ce? Acum ştiţi de ce! Pentru că mare parte din societatea românească este la discreţia oamenilor de afaceri multimilionari în euro şi dolari, oameni care şi-au început "cariera" imediat după Revoluţie operând în nume propriu "conturile lui Ceauşescu". Ei ne sunt azi angajatori, patroni, stăpâni! Ei sunt "şmecherii" cei mai de seamă ai Revoluţiei. Preţul nostru de sânge i-au făcut pe aceştia bogaţii istoriei noastre prezente. Ei nu ne-au furat Revoluţia! Ne-au lăsat s-o facem, ne-au dorit din toată inima lor să avem succes, pentru că succesul nostru însemna pentru ei LIBERATEA de a folosi liniştiţi fondurile enorme care erau deja trecute pe numele lor, dar pe care până atunci le foloseau strict în conformitate cu instrucţiunile primite din ţară. Atunci, în decembrie 1989, ei porneau pe un drum pe care deja îl cunoşteau foarte bine (operau ca "oameni de afaceri" în mediile occidentale de mult timp) în timp ce noi abia învăţam să ne deschidem ochii pentru a vedea realitatea! Şi uite cum ne-a luat douăzeci de ani ca să înţelegem că Nicolae Ceauşescu nu a avut conturi secrete personale şi că primele secunde de libertate câştigate în decembrie 1989 ne-au costat ceva mai mult de 4 miliarde de dolari! Scump dom'le, scump, mai ales dacă la suma asta adăugăm şi preţul de sânge plătit atunci în stradă! Dar... 
...who cares?

Cornel SABOU

2 comentarii:

Anonim spunea...

Un articol foarte logic si foarte corect.
Eu insa am auzit ca dupa revolutie, multi securisti au fugit in Suedia cu banii din conturile lui Ceausescu, exact ce este scris in articol de mai sus.
Pe linga Dan Voiculescu, care e banuit ca si-ar fi insusit o mare suma de bani din conturile din strainatate, eu unul sunt curios sa aflu despre Traian Basescu, cati bani a dosit si ce a facut cu ei.
El era cel care se ocupa de bijuteriile Elenei, ori pentru asta e nevoie de bani, din conturile din afara tarii.
Oare cand vom afla adevarul despre aceste conturi, cum si-au batut joc de noi, de toata Romania, o sleahta de hoti, smecheri, de comunisti securisti, cand domnilor?

Cornel Sabou spunea...

"El era cel care se ocupa de bijuteriile Elenei"... Traian Basescu? Chiar???