miercuri, 23 ianuarie 2013

Cei mai mari români ai tuturor timpurilor


Găsirea pe net a unui site "special", mi-a dat ideea scrierii unui material despre Top 10 "Cei mai MARI ROMÂNI ai tuturor timpurilor"! Siteul special de care v-am spus este o încercare a Televiziunii Române de a realiza un astfel de Top pe baza voturilor telespectatorilor! Vă dau linkul către acel site, apoi vin şi reproduc şi aici clasamentul final obţinut de TVR pe acest sondaj:


Top 10 cei mai mari români ai tuturor timpurilor:
1. ŞTEFAN CEL MARE (77.493 voturi)
2. CAROL I (52.474 voturi)
3. MIHAI EMINESCU (50.640 voturi)
4. MIHAI VITEAZU (48.725 voturi)
5. RICHARD WURMBRAND (46.973 voturi)
6. ION ANTONESCU (27.483 voturi)
7. MIRCEA ELIADE (17.019 voturi) 
8. ALEXANDRU I. CUZA (16.383voturi)
9. CONSTANTIN BRÂNCUŞI (14.831 voturi)
10. NADIA COMĂNECI (11.825 voturi)

Acesta este topul realizat de TVR. Vă mărturisesc că nu sunt de acord cu concluziile sondajului! Şi ca să înţelegeţi cât de relativ şi subţire (sub aspectul respectării adevăratelor valori româneşti) este acesta am să vă mai dau trei surprize, respectiv care au fost locurile 11, 12 şi 13 în acest Top. 
Astfel, pe locul 11 este Nicolae Ceauşescu! Da, dictatorul,criminalul, tiranul etc. Pe locul 12 este... Vlad Ţepeş! Dracula din Carpaţi! :) Pe locul 13 nici dacă vă dau un milion de euro premiu nu ghiciţi cine s-a clasat! Deci staţi să bat gongul pentru că anunţul cu locul 13 este foarte important!
Deci, lume-lumeeeeeee, locuuuuuuuuul 13 în clasamentul celor mai mari români DIN TOATE TIMPURILE... nuuuuuu, nu este Henry Coandă, Hagi, Caragiale, Iorga, Brâncoveanu sau Enescu, nuuuuu, LOCUL 13, măi hahalerelor, esteeeee... GIGI BECALI! Da, analfabetul, ciobanul, coruptul până-n măduva oaselor Gigi Becali! Aşa au votat românii... la TVR! Iar pe 20 e Gregorian Bivolaru, cu MISA lui cu tot... În rest, fotbalistul Rădoi este peste Corneliu Zelea Codreanu, Băsescu este chiar sub Decebal, iar baschetbalistul Ghiţă Mureşan pentru că are 2 metri înălţime l-a depăşit în clasament şi pe artizanul Unirii de la 1918, Ion I. C. Brătianu! Păi în topul ăsta, dacă participam eu şi cu TINE, cititorule, prindeam amândoi un Top 50, pariu? :D Evident, dacă e să fim neserioşi e mai uşor şi mai amuzant...

Redevenind parţial serios, am să vă spun că (privitor tot la topul TVR) nu-l văd nici pe Ştefan cel Mare în Top 10! E adevărat că a domnit aproape 50 de ani peste Moldova şi că i-a învins în luptă pe neînfrânţii turci ai lui Mahomed al II-lea (plus pe unguri!), dar în acelaşi timp a avut câte o "nevastă" în fiecare sat din Moldova! Drept urmare, dacă mi-l amintesc pe Brâncoveanu care a murit pe eşafod DUPĂ ce a privit cum sunt ucişi toţi cei patru fii ai săi aş considera o impietate să-l clasez în vârf pe Casanova Ştefan din Moldova (devenit între timp - nu ştiu cum! - sfânt al bisericii ortodoxe!)! Nici pe Mihai Viteazu nu l-aş ţine în Top 10 pentru că el, după ce a unit ţărişoarele româneşti a căutat să-şi consolideze puterea cumpărând loialitatea nobililor maghiari din Transilvania şi menţinându-i mai departe pe românii de aici în dependenţă (în sclavie) faţă de maghiari! Decebal era DAC, nu român, Carol I nu era român, iar Nadia Comăneci (să mă iertaţi!) a luat un simplu 10 la Montreal şi mi se pare insuficient ca să fii (pentru asta) în top 10 al celor mai mari români din toate timpurile! Nadia nu este decât un brand comercial, atât!
De altfel, un asemenea top nu ar trebui făcut cu persoane care sunt încă în viaţă pentru că acestea nu şi-au terminat "contribuţia" pe care şi-o pot aduce la zestrea neamului românesc. Un top al românilor ar trebui să conţină doar români care pot reprezenta un model de caracter şi competenţă, de sacrificiu şi loialitate, de geniu până la urmă. 
Vă provoc să vă faceţi în minte propriul Top al românilor din toate timpurile. Veţi avea probabil revelaţia că e greu, dificil să ordonezi ierarhic valorile umane în care crezi, care te-au marcat şi influenţat de-a lungul vieţii. Să n-o introduceţi în acest top pe INNA, pe Simona Sensual sau pe Andreea Marin şi nici pe Lăcătuş, Piţurcă sau Lucescu! Să fiţi serioşi! 
Eu nu mi-am ordonat încă acest top, dar ştiu sigur că din preferinţele mele n-ar lipsi Vlad Ţepeş, singurul Domn care a reuşit să impună respectarea legii în ţara sa într-un fel neegalat încă până în prezent, Brâncoveanu cu martiriul său, Eminescu omul, jurnalistul, criticul, românul şi abia apoi poetul, Ion Antonescu, singurul conducător de stat înfrânt care a avut curajul ca pe final de viaţă, după ce a înfruntat URSS în război, să-şi înfrunte şi destinul crud care l-a dus în faţa plutonului de execuţie şi mulţi alţii. Din fericire, "colecţia" de personaje istorice extraordinare româneşti este foarte mare! Dacă vrem, avem de unde alege! Alege şi tu! Fără să-ţi dai seama poate, alegerea pe care o vei face într-un asemenea top va vorbi explicit despre... cine eşti tu cu adevărat! Succes!

Cornel SABOU

Niciun comentariu: