sâmbătă, 1 februarie 2014

"Bărbaţii" care ne-au condus...

Adrian Năstase, Gigi Becali, Relu Fenechiu, Nati Meir sunt doar câteva nume de foşti parlamentari sau (prim)miniştri care într-o vreme au condus destinele României şi apoi au ajuns în puşcărie. Oamenii aceştia stăteau la un moment dat cocoţaţi pe fotoliile puterii şi cu un singur gest puteau împărţi bugete, favoruri, chiar şi “dreptatea”! Emanau forţă, pozau cu aroganţă, făceau ironii pe seama tuturor celor care erau mai slabi, mai fără de putere. 
Dar a venit vremea în care a făcut şi Viaţa mishto de ei. Au ajuns după gratii! Dintr-o dată, lumea lor mirifică, plină de chestii aurite, s-a prăbuşit. S-au trezit împrejmuiţi doar de fier rece şi singurătate, într-un mediu “ostil”. Ei, “elitele” de altădată, erau acum doar un număr de dosar aruncat în mediul neacademic al penitenciarelor. Ei, cei care în trecut puşcau din degete şi o ţară întreagă li se închina, acum trebuiau să ceară favoruri mărunte unor semi-analfabeţi, deţinuţi sau gardieni. Ei, cei care în trecut respirau aerul înălţimilor sociale primeau acum aer cu porţia în orele aprobate pentru plimbare prin curtea Închisorii...
În aceste condiţii am putut să vedem cât sunt de bărbaţi aceşti foşti bărbaţi ai României. Am putut şi putem să vedem ce forţă interioară reală au ei şi cum înfruntă situaţiile dificile. 
Adrian Năstase a încercat să se împuşte ca să scape de pedeapsă. Nati Meir a leşinat de mai multe ori în sălile de judecată implorând mila autorităţilor. Gigi Becali se dă de ceasul morţii ca să fie eliberat invocând toate bolile din lume şi făcându-şi cruci cu toate mâinile. Fenechiu plânge în hohote şi n-are decât două zile de arest. exemplele ar putea continua, dar mă opresc aici pentru că... mi-e silă!
Mi-e silă de aceşti “bărbaţi” care au nevoie de bani sau funcţii publice ca să fie bărbaţi! Mi-e silă de aceşti cerşetori care nu sunt capabili să-şi înfrunte destinul! Şi când mă gândesc că laşii ăştia au făcut cândva legea în România... mi-e silă de România lor!
De acord, poate că e greu să stai drept când bate un vânt puternic, dar dacă ai stat drept toată viaţa ta nu e chiar aşa greu. Poate că e greu să fii BĂRBAT atunci când viaţa te supune la încercări extreme, dar dacă ai fost cu adevărat bărbat în toată viaţa ta atunci nu e chiar aşa greu! Până la urmă, nu e greu să fii TU, aşa cum eşti, mereu! Aşa şi cu ăştia... Acum se vede ce sunt ei cu adevărat! Nişte “bărbaţi” cumpăraţi la preţ redus şi reduşi acum la micimea lor adevărată! Nişte muieri plânse şi ratate care au nevoie de un bărbat!!!
Ca să fiu drept, trebuie să precizez că la a doua sa încarcerare, Năstase a fost ceva mai demn. S-a prezentat, s-a dus la pârnaie, stă cuminte acolo şi scrie din când în când pe blog, demonstrând astfel că rămâne conectat la realitatea fostei sale vieţi, situate la un anumit nivel. Dar Năstase este deja un “veteran” al închisorii! Este la a doua încarcerare. Prima oară a făcut-o de oaie, atunci când a demonstrat că nu poate să-şi accepte condiţia, preferând (încercând) să moară! Năstase încă e dator să demonstreze că e bărbat! Ceilalţi... vai de capul lor!
Să-l vedeţi însă pe Becali după ce va libera! Nimeni nu va fi aşa grozav ca el, se va lăuda că a “înfruntat” sistemul, că a fost bărbat adevărat bla-bla-bla... Va uita de milogelile pe care le face acum, de implorările adresate instanţei, de plânsul în hohote, de condiţia sa prezentă de bărbat mizerabil! Asta însă nu mă va mira. Pe lângă ce avea din naştere (sau educaţie) va mai lua de la puşcărie o porţie de tupeu pe care o va folosi după liberare. Trist, însă (pentru noi), e faptul că aceşti oameni care acum nu au puterea de a fi bărbaţi se vor întoarce să ne conducă! Într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin, vom fi din nou la mâna lor, conduşi şi îndrumaţi de ei. Ne vor face legi şi ne vor explica totul, inclusiv cum să fim... bărbaţi!
Cine are ochi de văzut să vadă! Cine are puterea de a înţelege să înţeleagă! Priviţi-i în toată “splendoarea” lor de bărbaţi rataţi! Priviţi-i cum imploră milă şi iertare, cum îşi cerşesc libertatea, cum îşi vând pantalonii şi-şi cumpără fustă! Dar ce zic eu aici... cunosc femei care sunt de zeci de ori mai puternice decât aceste caricaturi masculine! Priviţi-i şi nu-i uitaţi cum sunt acum! Dacă o să-i ţineţi minte, dacă o să vă amintiţi, atunci poate că nu o să-i mai votaţi şi aşa poate că mai avem o şansă să aducem la putere în România bărbaţi adevăraţi! Poate... Pentru că acum, nu ştiu de ce, dar am impresia că pe viitor o să mai văd lacrimi de astea. De la cei care acum n-au grija puşcăriei şi se manifestă ca bărbaţi ai puterii. Aşa cum se manifestau cândva şi Năstase, Nati Meir, Becali sau Fenechiu... Bărbaţi... Bleah!

Cornel SABOU

P.S. Cum era ăla, Becali, la un moment dat? Războinicul luminii? Să mori de râs, nu alta! :)

Niciun comentariu: