marți, 18 februarie 2014

Dacă dai în mine, dai în fabrici şi uzine

Dacă dai în mine, dai în fabrici şi uzine! Cam asta este mentalitatea de tip comunist moştenită de “capitaliştii” autohtoni care fac legea în România!
CNA a amendat postul B1 TV cu 70.000 lei pentru că jurnalistul Robert Turcescu nu ar fi fost echidistant politic şi pentru că i-a permis domnului Puric, într-o emisiune de-a sa, să spună că trăim într-un stat mafiot. Că Turcescu este foarte afiliat politic de tabăra lui Traian Băsescu o ştie toată ţara, nu e un secret şi nici o "ştire"descoperită ieri. Chiar şi eu am scris, nu o dată, în sens negativ despre această chestiune, “condamnând” afilierea politică a unor jurnalişti. Asta, însă, până la urmă e o caracteristică ce ţine de caracterul omului, nu de altceva. Dacă unii jurnalişti aleg să susţină un anumit demers politic e treaba lor. Nu doar Turcescu e în această postură. Sunt mulţi alţii care îl susţin pe Ponta, alţii pe Crin etc. Banii sunt la politicieni, iar pentru a avea acces la bani, la mulţi bani, te faci preş, slugă şi sclav la poarta unui politician, iar acesta te recompensează. De aceea, jurnaliştii afiliaţi duc în spate “războaie” grele pentru a justifica în ochii “sponsorilor” câştigurile pe care le pretind. Tot de aceea, vedem în mass-media (îndeosebi în televiziuni) lupte extrem de violente între jurnalişti care reprezintă interese politice divergente. Paradoxal, politicienii, pe scena lor vizibilă, nu se bat aşa cum o fac jurnaliştii care servesc aceste interese politice!!!
Până la un punct, aceste situaţii ar putea fi de înţeles. Oamenii se atacă, se acuză, se înţeapă în funcţie de talentul pe care-l au, de pregătire, de competenţă. Lucrurile ar trebui să rămână în acest cadru şi cineva, undeva să contabilizeze rezultatele. Din păcate, însă, în România când un lucru merge prost nu e bine până nu merge şi mai prost! Nu e suficient că sensul curat de a face presă a fost deturnat, mai trebuie să implicăm şi instituţiile statului în această mizerie. Aşa a ajuns postul OTV să fie interzis, aşa se ajunge acum la amenzi date de CNA pentru opinii care nu convin. Pentru opinii...!
Nu mă mai miră nimic. Până la urmă, jurnaliştii ăştia amendaţi (Antena 3, B1 TV etc) culeg ceea ce au semănat. Şi-au bătut joc de misiunea sfântă a jurnalismului liber, şi-au vândut sufletul Satanei politice şi acum se plâng de abuzuri! Da, sunt abuzuri, sunt interferenţe nepermise într-un stat cu pretenţii democratice, dar tot abuz e să fii jurnalist vândut! E condamnabil ca statul să amendeze un jurnalist pentru o opinie, dar e la fel de condamnabil ca jurnalistul să-şi construiască opinii pe bani plătiţi de politicieni! Nici uneia din părţi nu le e ruşine pentru că nici una din părţi nu simte penibilul în care se scaldă. 
Să-i lăsăm aşa cum sunt, cu “durerile” lor corupte, cu “argumentele” lor contabilizate în euro şi cu strigătele lor disperate către nicăieri. Sunt doar păsări călătoare pe cerul jurnalisticii adevărate, iar viitorul sănătos al acestei ţări nu va reţine nicidecum faptul că în România au existat cândva un Turcescu sau un Gâdea care s-au dat de ceasul morţii pentru că adversarii LOR politici i-au amendat.   
Pe curând...

Cornel SABOU

Niciun comentariu: