joi, 13 februarie 2014

Vezi care este puterea partidelor în Parlament şi ce alianţe se pot face dacă se destramă USL

Tulburările din viaţa politică românească din ultimele zile au făcut ca foarte mulţi oameni să recalculeze influenţa fiecărui partid în Parlament şi să se încerce tot felul de posibile alianţe care ar putea rezulta în urma ruperii USL. Cine va conduce România dacă PSD şi PNL se despart? Care este puterea acestor două partide în Parlament, dincolo de procentele cu care suntem uneori îmbătaţi? Iată mai jos cifrele exacte de deputaţi şi senatori şi apartenenţa lor la partidele parlamentare. Citiţi şi faceţi fiecare dintre voi calcule privind o altă posibilă guvernare!

Camera Deputaţilor 

număr total deputaţi activi = 405

PSD – 151
PNL – 100
PDL – 37 (din care 3 – Forţa Civică, 1 – PNŢCD şi 33 – PDL)
PPDD – 24
UNPR – 20
UDMR – 18
P.C. – 18
Minorităţi – 17
Independenţi – 20

Aşadar, pentru o majoritate simplă în Camera Deputaţilor e nevoie de minim 203 voturi. PSD are 151, iar pentru a obţine majoritatea mai are nevoie de 52 voturi. Acestea pot veni de la UNPR – 20, P.C. – 18, Minorităţi – 17. Total sprijin pentru PSD = 55. Total rezultat, PSD + sprijin = 206, deci majoritatea simplă este asigurată. Dacă la asta se adaugă şi votul celor 20 de independenţi, atunci totalul este 226, fapt care ar asigura majoritatea şi în cazul în care anumiţi parlamentari ar lipsi de la şedinţe. 
Pentru ca PNL să strângă în jurul său o majoritate, ar fi necesar ca pe lângă PPDD, PDL şi UDMR să-i atragă şi pe independenţi plus minorităţile. 
Să revedem puţin calculele fără a include minorităţile şi independenţii:
PSD + P.C. + UNPR = 189 (necesar = încă 14)
PNL + PDL + PPDD + UDMR = 179 (necesar = încă 24)
Observând cifrele ajungem la următoarele concluzii. Pentru a avea puterea în Camera Deputaţilor, PSD mai are nevoie doar de grupul minorităţilor. În schimb, PNL ar avea nevoie obligatoriu pe lângă minorităţi şi de votul independenţilor! Aşadar, şansele reale cele mai mari pentru a domina Camera le are PSD!

La Senat...

PSD – 76
PNL – 51
PDL – 21
UDMR – 8
P.C. – 8
Independenţi – 7

Pentru a obţine o majoritate simplă în Senat, la un număr total de 171 senatori e nevoie de 86 voturi. Aici e chiar mai uşor pentru PSD să obţină puterea. Pe lângă cele 76 de voturi ale sale, PSD mai adună cele 8 de la PC. Rezultă 84 şi mai e nevoie doar de două voturi care ar putea veni uşor de la cei 7 independenţi! Ca să ia puterea, PNL ar rebui să adune în jurul său celelalte partide (PDL, UDMR) plus obligatoriu votul tuturor independenţilor. 

Mai departe, vă las pe voi să faceţi alte calcule sau să adunaţi Camerele şi să stabiliţi ce formulă de alianţă poate fi câştigătoare!

Cornel SABOU

Niciun comentariu: