vineri, 27 ianuarie 2012

Tratatul ACTA a fost semnat şi de România: libertatea pe internet este restrânsă!

Europa a semnat tratatul ACTA.
Pornind de la această informaţie, am găsit pe internet câteva "explicaţii" care i-ar putea îngrozii pe utilizatorii pasionaţi de internet! Iată un film despre ACTA!



26 ianuarie 2012, este o dată tristă pentru libertatea internetului: statele membre ale Uniunii Europene au semnat, în cadrul unei ceremonii derulate în Japonia, Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). ACTA este un tratat internaţional împotriva încălcării drepturilor de autor şi aplicarea lui ar putea detrona ca repercusiuni celebrele și blamatele SOPA și PIPA. România se află printre statele semnatare.

Vă prezint mai jos un text preluat de pe Facebook

De ce ar trebui să ne intereseze ACTA? Această înțelegere, dacă îi putem spune așa, încalcă numeroase libertăți civile, intimitatea cetățeanului, circulația liberă a informației pe Internet, comerțul și abilitatea țărilor în curs de dezvoltare de a-și alege opțiunile și legile care se potrivesc cel mai bine. (Legi produse și votate de aleși ai țărilor respective, aleși într-un mod democratic.) Câteva efecte pe scurt ale tratatului ACTA:
a) va da voie autorităților să confiște sau să caute fără nici un motiv informații în computerele noastre, laptopuri, ipod, telefoane, sau cu alte cuvinte orice alt dispozitiv care poate stoca informație
b) în acest fel va începe cenzura pe Internet, site-uri pe care guvernul le cataloghează inacceptabile vor fi închise fără a mai fi posibilă atacarea deciziei în instanță.
c) va face toate tipurile de sharing P2P (peer to peer) ilegale, chiar dacă programele încărcate prin acest tip de serviciu sunt perfect legale astăzi. Programele gratis de astăzi vor dispărea, fiind obligați să plătim sume importante de bani, pentru același tip de servicii.
d) tratatul va împiedica și casele de binefacere care cumpără medicamente și le plasează înțările lumii a 3-a care au nevoie de ele. Nenumărate vieți vor fi pierdute în acest fel. Providerii de Internet vor fi obligați să monitorizeze orice se întâmplă online și să raporteze guvernelor orice este suspicios. Întrebarea logică este cum vor fi ei plătiți pentru aceste servicii obligatorii? Vor fi plătiți? Dacă nu vor fi plătiți, abonamentul la Internet așa cum îl știm noi va deveni mult mai mare. Dacă vor fi plătiți din banii de stat, ei bine, banii aceștia sunt și banii noștri.

Urmările votării ACTA

1. ACTA dă guvernelor și ISP-urilor (Internet Service Provider) dreptul să blocheze website-uri catalogate ca “nepotrivite”. NU există un plan clar către ce este considerat nepotrivit sau potrivit. Este evident că de aceste drepturi se va abuza pentru diverse câștiguri economice sau politice. China are aceeași scuză pentru a cenzura Internetul, drept urmare China a banat facebook.com, youtube.com, blogspot.com, iar google.com este moderat de guvern, fiind în prezent câteva scandaluri în această privință.

2. Dacă ACTA este implementat, intimitatea persoanelor pe Internet nu va mai exista. Providerii de servicii pentru Internet vor fi forțați să monitorizeze ce site-uri vizitezi, ce cuvinte tastezi, sau ce faci și ce urmărești. Oamenii au un drept de bază când vine vorba de intimitate, iar acest tratat îl încalcă evident.

3. Va fi din ce în ce mai greu pentru cei ce dețin calculatoare pe Linux să își asculte muzica sau să își vadă filmele, deoarece acestea vor fi DRM (Digital Rights Management) iar pe programele gratuite nu vor mai putea reda acest tip de fișier.

4. ACTA cere ca providerii de Internet să nu mai dețină software gratuit care are posibilitatea de a include media cu copyright; acest lucru va afecta substanțial site-urile care oferă software gratuit cum ar fi download.com, sourceforge.com sau softpedia.com. Majoritatea softurilor ce le folosim, sau le deținem pe calculatoarele noastre sunt gratuite. Pentru a ne putea asculta muzica, o să fim nevoiți să cumpărăm și programele. Winamp, Foobar2000, Kmplayer și multe altele vor fi interzise deoarece sunt gratuite și oricum nu vor mai avea posibilitatea de a reda fișiere DRM.

5. Va fi din ce în ce mai greu să se distribuie software gratuit: fără filesharing sau tehnologii P2P, programele gratis vor apărea din ce în ce mai rar, sau poate chiar vor dispărea. O să fim obligați să plătim pentru servicii sau programe pe care astăzi le avem gratis. Firmele sau oamenii care produc software gratuit nu își permit să întrețină și distribuirea programelor lor pe Internet.

6. Vom putea fi privați de bunuri IT fără nicio explicație, doar că această acțiune face parte din controalele de rutină. Calculatoarele suspectate de includerea materialelor piratate și/sau de încălcarea drepturilor de Copyright vor fi de asemenea confiscate și verificate. Nu numai că este o încălcare a intimității, dar poate însemna restricționarea oamenilor în deținerea echipamentelor digitale. A lua un laptop sau un ipod cu noi la aeroport sau la gară te va costa ore bune din timpul tău, pentru că va trebui să fie cercetat. Imaginați-vă cozile făcute la check-in, având în vedere că astăzi majoritatea dețin un dispozitiv media pe care pot fi stocate date.

7. Parte din tratatul ACTA spune că importul anumitor medicamente va fi restricționat și controlat. Acest lucru poate fi dezastruos, iar efectul lui poate costa mii de vieți omenești, mai ales în țările în curs de dezvoltare. Majortatea companiilor farmaceutice nu importă medicamente în țările din lumea a 3-a, deoarece mult mai profitabil este să le vândă țărilor bogate. Medicamentele ajunse în lumea a 3-a provin de la case de binefacere sau de la oameni cărora le pasă. Dacă ACTA este acceptat, aceste medicamente vor fi confiscate pentru motive de securitate, dar cu alte cuvinte sunt confiscate pentru a menține monopolul.

Niciun comentariu: