vineri, 27 ianuarie 2012

Dezamăgit de preşedintele meu

Preşedintele a recunoscut (în "celebrul" său discurs) că o parte însemnată a poporului nu mai are încredere în domnia sa. Cu siguranţă, această recunoaştere pleacă şi de la numeroasele informări puse la dispoziţia sa de către SRI, de la unele sondaje care se fac strict pentru preşedinte şi de la realitatea uşor vizibilă pe orice post TV odată cu pornirea mişcărilor de protest.
Preşedintele apreciază că această "depărtare" a poporului are strict legătură cu măsurile de austeritate promovate de Guvern şi susţinute de el. În realitate însă, poporul "divorţat" de preşedinte este nemulţumit de mult mai multe aspecte care ţin de viaţa de zi cu zi din România, nu doar de cele care au directă legătură cu banii!

I-am auzit, de exemplu, pe câţiva înzăpeziţi, uitaţi prin nămeţi de autorităţi, "blestemându-l" pe Boc şi pe Băsescu, deşi aparent nu preşedintele şi nu primul-ministru controlează vremea! Dacă ieşi în oraş şi umbli printre oamenii de rând (ceea ce eu fac foarte des) auzi peste tot "injurii" la adresa preşedintelui, indiferent că vorbim de problemele medicale pe care le are omul, de cele legate de şcoală, studii, copii etc. Pentru că am avut în ultimii 7 ani un "preşedinte-jucător", care şi-a dat cu părerea în absolut toate domeniile vieţii, lumea identifică uşor responsabilul pentru orice nu merge în ţara asta în persoana acestuia şi - prin extensie - în persoana lui Boc. Cred că Traian Băsescu nu "calculează" corect care este impactul FIECĂREI acţiuni pe care o face cât timp este preşedinte (vezi şi gafa recunoscută cu Arafat!). O glumă de-a sa aruncată aiurea este imediat preluată şi "măcinată" în mintea fiecărui român, român care apoi o "consumă" raportând-o la problemele sale de zi cu zi. Efectul, de cele mai multe ori, nu este cel scontat de preşedinte. Românii nu prea râd la glumele preşedintelui!

Pe de altă parte, Traian Băsescu nu realizează că exprimarea sa defectuoasă provoacă alte daune ireparabile în relaţia sa cu poporul. Deşi cu siguranţă se crede un intelectual, preşedintele confirmă foarte rar această "calitate"! De exemplu, furios fiind pe istoricul Dogaru (cadru militar în rezervă) care s-ar fi erijat în reprezentant al societăţii civile, Băsescu a aruncat public un "apel" care a jignit mulţi români. El a chemat intelectualitatea "de bună calitate" să iasă în faţă pentru a nu permite unor neaveniţi să se exprime în numele societăţii civile! Exprimarea aceasta cu caracter general a lovit însă în toţi cei care protestează public contra preşedintelui şi care toţi se consideră parte a societăţii civile, vocea lor fiind parte din chemarea civică pentru schimbare. Chiar şi eu, plecând de la acest "apel" al preşedintelui, m-am considerat jignit şi am compus un anti-discurs la preşedinte în care i-am vorbit exact în "nota" în care am simţit că m-a calificat, adică drept un nedemn reprezentant al societăţii civile.

Cred că astfel de ieşiri necontrolate mai mult dăunează preşedintelui decât îi sunt de folos. Desigur, el se poate "îmbăta" cu orice fel de idee... Oricum, asta a făcut timp de 7 ani, ignorând orice observaţie, ironizând orice critică, batjocorind orice dialog. Efectul este cel constatat azi... un popor care l-a părăsit! Păcat!

Eu, repet, sunt un jurnalist independent, care îmi spun deschis părerile şi care îmi permit să semnalez pozitiv sau să critic ceea ce face un demnitar al statului fără să am la baza acestor convingeri (păreri) alte motive decât cele legate strict de conştiinţa mea. Poate tocmai de aceea nu lucrez la vreun mijloc de informare în masă subordonat politic sau în "trusturi" de presă care susţin (aproape necondiţionat!) un om politic sau un partid politic. Această independenţă este singura valoare profesională certă care mi-a rămas după 17 ani de "lupte" cu sistemul şi tiranii săi! Spuneam cândva că dacă toţi românii ar avea numai ceea ce am pierdut eu în aceşti ani de luptă cu sistemul, în România s-ar trăi foarte bine!

Astfel, ca OM independent, simplu cetăţean, parte din popor, mă declar DEZAMĂGIT de preşedintele meu şi doresc o schimbare! Îmi aduc modesta contribuţie la această mişcare generală care exprimă dorinţa de schimbare scriind şi protestând, real şi virtual.

Cornel SABOU

P.S. Încă nu a apărut la orizont nici un intelectual "de bună calitate" care să-l susţină pe preşedinte... Mai aşteptăm...

Niciun comentariu: