joi, 26 mai 2011

CEDO: Uciderea oamenilor in timpul Revolutiei din 1989 nu se prescrie


CEDO: uciderea oamenilor in timpul Revolutiei din 1989 nu se prescrie. Procurorii si judecatorii romani trebuie sa finalizeze aceste cazuri si sa-i pedepseasca pe cei vinovati. Societatea romaneasca trebuie sa stie adevarul despre evenimentele din 1989. Aceasta este decizia de astazi, 24 mai 2011, a CEDO.

Dreptul la viata din articolul 2 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului a fost incalcat prin lipsa de eficienta si impartialitate a anchetelor. Nu s-au efectuat acte de cercetare in perioadele 1994-2001 si 2002-dec. 2004.

Proiectul de lege, propus de mine si initiat de Sever Voinescu, prin care se elimina prescriptia pentru infractiunile de omor si infractiunile cu intentie care au ca urmare moartea victimei trebuie adoptat cat mai repede de Parlament. Oricum, Conventia are prioritate in raport cu dreptul intern, iar prescriptia nu poate opri aceste anchete si procese.

Decizia CEDO a fost luata ca urmare a reclamatiilor inaintate la CEDO de Asociatia 21 decembrie 1989, Teodor Maries, Elena Vlase si Nicolae Vlase. Elena Vlase si Nicolae Vlase sunt parinti ai unui tanar de 19 ani ucis la Brasov in timpul Revolutiei. Lui Teodor Maries i s-a incalcat dreptul la viata privata prin masuri ilegale de supraveghere secreta dupa participarea la Revolutie.

CEDO va continua sa judece cele peste 100 de cazuri similare pentru “a aminti permanent Romaniei obligatiile care deriva din aceasta sentinta”.

Monica MACOVEI
europarlamentar

Niciun comentariu: