miercuri, 4 mai 2011

Despre candidaţi: Petru TOMOIOAGA (Partidul Verde) şi Ciprian CHERECHES (PRM) = şanse egale cu zero!


În cursa pentru primăria Baia Mare, pe lângă candidaţii care au ceva experienţă în administraţie şi politică, s-au înscris şi doi outsideri, Petru TOMOIOAGA (Partidul Verde) şi Ciprian CHERECHES (PRM). Nu contest dreptul acestora de a candida, dar afirm totuşi (ca o părere strict personală) că sus-numiţii nu au depăşit încă stadiul primar, elementar al politicii! Ei au mers, probabil, pe principiul “avem alegeri, trebuie să avem candidat”, principiu păgubos atunci când nu ai pe nimeni care să fie cu adevărat capabil să facă faţă unei asemenea competiţii. Pentru că aceşti doi candidaţi, pe lângă faptul că sunt doi iluştri anonimi, nu au făcut nimic relevant nici măcar pe parcursul acestei campanii electorale. Nu au avut nici un mesaj pentru băimăreni, nu au elaborat nici un program pentru mandatul de primar, nu au soluţii, nu au nimic! Ei se bazează pe voturi întâmplătoare sau pe voturi care să le fie aduse “de la centru” (mai ales în cazul candidatului PRM). Jenant... Sper să nu meargă până într-acolo încât să subtilizeze ştampila de vot pentru a o avea ca amintire din “vremea” în care au candidat!

Ce merită reţinut din exemplul celor doi... Există încă oameni care nu au înţeles foarte exact care este rostul LIBERTĂŢII democratice, şi chiar libertăţii de a candida. În SUA, la fiecare alegeri, pentru fiecare post, există de decenii doar câte doi candidaţi, reprezentantul puterii, şi cel al opoziţiei. Rar se mai găseşte câte un extravagant care să se bage în “horă”, şi atunci când se întâmplă asta e vorba de diverşi miliardari care vor să se distreze.... Ideea e să fii extrem de realist atunci când faci pasul ăsta, de a te înscrie în alegeri. Dacă în mod normal nu ai şanse de câştig, atunci te duci cu organizaţia pe care o reprezinţi şi negociezi susţinerea unui candidat care are şanse reale. În cazul acesta, dacă acel candidat sprijinit de tine câştigă, ai toate şansele să obţii mici avantaje concrete (şi legale) pentru mica formaţiune pe care o reprezinţi. În cazul de faţă, când te arunci fără minte într-o competiţie electorală în care nu ai nici o şansă, nu câştigi nimic, şi nici organizaţia pe care o reprezinţi (care este oricum la limita existenţei sale) nu câştigă nimic! Care este atunci eficienţa, valoarea demersului tău?

Petru TOMOIOAGA (Partidul Verde) şi Ciprian CHERECHES (PRM) pot învăţa ceva din experienţa asta. Pot învăţa măcar cum să piardă. Tot e ceva ... pentru ei. Pentru noi însă, cei doi contează prea puţin în ceea ce priveşte viaţa politică locală. Să fii primar în Baia Mare e, totuşi, un lucru MARE! Baftă pe viitor! Pe curând...

Cornel SABOU

P.S. Zilele urmatoare voi scrie cate un articol despre fiecare candidat in parte. Nu vor fi articole publicitare (doar ma cunoasteti!), nici fortat critice. Vor fi aprecieri realiste, atat in ceea ce priveste calitatea, competenta fiecaruia ca om politic si de administratie, cat si in ceea ce priveste caracterul fiecaruia ca OM, membru al comunitatii noastre. Sper ca seria aceasta de articole sa fie, pentru voi, un ghid util in materializarea intentiei de vot!

Niciun comentariu: