marți, 13 martie 2012

Care putere? Care Opoziţie?

Noi, "prostimea", în general, suntem alimentaţi cu ideea că viaţa politică din România este împărţită între putere şi opoziţie. Puterea este asigurată acum de coaliţia PDL-UDMR-UNPR, iar opoziţia este formată din USL (PNL şi PSD). La nivel central "lupta" dintre putere şi opoziţie este cel mai bine reflectată de declaraţiile bătăioase ale liderilor formaţiunilor politice şi - mai recent - de boicotul parlamentar declarat de USL. Ei bine, eu vreau să vă spun că suntem în faţa unei imagini false! În realitate, pe cuprinsul întregii ţări nu vorbim despre o PUTERE şi o OPOZIŢIE în adevăratul sens al cuvântului! În toate oraşele şi comunele din Românie (mai mult sau mai puţin) vorbim de o colaborare extrem de strânsă între aşa-zisa putere şi aşa-numita opoziţie! În Consiliile locale şi Consiliile Judeţene reprezentanţii celor două "puteri" politice îşi promovează foarte bine interesele economice şi îşi satisfac necesităţile economice fără mari probleme "politice". Desigur, pentru că bugetele sunt limitate şi nu îndeajuns de îndestulătoare ca să acopere nevoile clicilor politice din ambele tabere o anumită prioritate au reprezentanţii puterii oficiale, dar asta numai de faţadă pentru că politicienii noştri inteligenţi au găsit imediat formule de a "ascunde" anumite investiţii (şi alte modalităţi de fraudare a bugetului) prin firme paravan astfel încât banii să ajungă în final aproape în mod egal şi la putere şi la opoziţie!

Oricine urmăreşte cât de cât atent ce se întâmplă în viaţa politică a comunităţii sale poate vedea cu ochiul liber aceste stări de lucruri. Ziariştii naivi sunt prostiţi mai departe cu declaraţii sforăitoare şi aparent conflictuale exact ca pe vremea "Cooperativei" din fotbal. Atunci (anii 1990), pentru a ascunde un blat la un meci din Divizia A, preşedinţii cluburilor implicate începeau un scandal monstru prin presă înainte de meci şi îl continuau după meci acuzând arbitrajul şi atacându-se dur prin declaraţii.... Meciul însă era întotdeauna foarte "cuminte" şi se desfăşura exact cum dictau blatiştii, iar scorul era mereu cel convenit de ambele părţi!
Aşa se întâmplă acum în politica locală din România. Mai vezi pe ici, pe colo, câteva declaraţii belicoase între doi politicieni de doi lei, dar în şedinţe şi la împărţirea banului public cei de la putere şi de la opoziţie sunt "fraţi de sânge"!
Sincer, eu cred că liderii centrali nu au cunoştinţă ÎN DETALIU despre această stare de fapt! Desigur, ei ştiu că mafia politică locală creează legături trainice între putere şi opoziţie, dar acolo, la Bucureşti, nu există o reprezentare corectă a adevăratei stări de lucruri din teritoriu. De aceea uneori mai există anumite discrepanţe între ce vor liderii centrali şi ce vor filialele locale. Cum ar fi, de exemplu, recentul caz al desemnării candidatului USL pentru postul de preşedinte al Consiliului Judeţean. Centrul a impus ca şi candidat în Maramureş un membru al PC, dar filialele locale ale USL nu vor asta. Ei au aici alte înţelegeri şi nu acceptă ca Bucureştiul să le strice jocurile!
În fine... E trist că nu avem parte de un adevărat joc putere-opoziţie! Cu dispute aprinse, cu reprezentanţi puternici care să iasă la bătaie electorală reală, cu propuneri şi alternative. Nu avem decât înţelegeri obscure, ascunse, nişte declaraţii anemice şi deloc convingătoare şi o totală lipsă de transparenţă. O presă de informare subordonată superficialităţii, ahtiată doar după conferinţe de presă, o presă de atitudine vândută care doar linguşeşte politicianul care plăteşte şi o populaţie pe cât de "proastă" pe atât de INTELIGENTĂ, care VEDE acest joc murdar şi TACE! Pentru că... ce alternativă are? Până-ntr-o zi...

Cu respect,

Cornel SABOU

Niciun comentariu: