vineri, 9 martie 2012

Criza din Iran

o culegere de articole cu stiri de ultimă oră despre posibilul conflict dintre Israel şi Iran

Schimb secret intre Obama si Netanyahu? Israelul primeste arme, dar nu ataca Iranul

Israelul a cerut Statelor Unite bombe antibuncar sofisticate si avioane de alimentare, cerere satisfacuta, in timpul intalnirii dintre Barack Obama si Benjamin Nentanyahu de la Washington, din aceasta saptamana.
In schimb, premierul Israelului i-a spus liderului american ca statul sau nu va ataca, cel putin deocamdata, Iranul. Informatiile au fost oferite presei de catre o sursa oficiala care a participat la discutiile dintre cei doi, scrie Irish Times, care citeaza Reuters.
Aceeasi sursa a precizat insa ca furnizarea armelor nu a fost conditionata de renuntarea la atacul asupra Iranului, in conditiile in care Teheranul isi continua planurile de fabricare a bombei atomice.
Anterior, cotidianul israelian Maariv anuntase ca Administratia americana a facut aceasta propunere in cursul vizitei lui Netanyahu la Washington, ca raspuns la argumentul Israelului potrivit caruia echipamentul sau militar nu ii va permite sa atinga, ulterior, instalatiile nucleare iraniene.
Premierul israelian a afirmat luni, intr-un discurs sustinut la Washington, ca nici diplomatia si nici sanctiunile nu au reusit sa stopeze dezvoltarea programului nuclear controversat al Iranului, adaugand ca "niciunul dintre noi nu isi poate permite sa mai astepte mult timp".
Presedintele american, Barack Obama, a declarat marti ca prefera sanctiunile destinate "impiedicarii Iranului de a se dota cu arma nucleara", criticand "usurinta cu care unii vorbesc despre razboi", referindu-se la afirmatiile adversarilor sai republicani aflati in campanie pentru alegerile prezidentiale.

Pe ce pariaza investitorii in cazul unui razboi intre Iran si SUA

Singurele investitii de incredere de astazi au ramas metalele pretioase, crede Marc Faber, citat de Business Insider.
Riscurile politice au crescut in ultimele sase luni si continua sa se amplifice. Sunt de parere ca mai devreme sau mai tarziu, Statele Unite sau Israel vor ataca Iranul – este aproape inevitabil sa nu se intample astfel”, a declarat Faber pentru jurnalistii Reuters in cadrul unei conferinte despre investitiile de rezerva.
Pretul petrolului Brent a ajuns la 123 de dolari/baril pe o piata volatila, pe fondul temerilor intreruperii importurilor de gaze naturale si petrol din Iran. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a aratat luni la intalnirea cu presedintele american, Barack Obama ca nu elimina din start posibilitatea unei actiuni militare impotriva Iranului.
Sa sustii ca un razboi se va dezlantui in Orientul Mijlociu sau oriunde altundeva este un motiv pentru care domnul Bernanke (presedintele Rezervei Federale Statelor Unite) cauta sa tipareasca mai multi bani – nu au nicio alta varianta", a afirmat Faber.
Trebuie sa detii cantitati importante de metale pretioase, precum si dividende, intrucat cele mai multe razboaie si conflicte violente n-au reusit sa distruga marile corporatii. In general, acestea au supravietuit atacurilor”, a adaugat investitorul elvetian.
Potrivit economistului, pietele din Orientul Mijloc au devenit mai putin atractive pentru investitori, in ciuda schimbarilor regimurilor politice care au avut loc in urma revolutiilor arabe. Faber crede ca in timpuri incerte, investitorii trebuie sa se impace cu ideea unor piete volatile. “Daca nu poti trai cu ideea unei piete volatile, stai acasa, in pat, mai exact”, a subliniat investitorul.
Marc Faber, astazi in varsta de 66 de ani, considerat un fel de “prezicator financiar” de catre analistii din intreaga lume, a declarat in cadrul conferintei despre piata de investitii ca probabilitatea declansarii unui razboi in Orientul Mijlociu este amplificata de puterile occidentale, tot mai doritoare sa tina China sub control, avand in vedere dependenta sa de petrolul din tarile arabe.
Americanii si occidentalii stiu foarte bine ca nu pot stapani China din punct de vedere economic, dar o modalitate de a incerca sa ajunga statul asiatic este aceea de a deschide si inchide robinetul cu petrol din Orientul Mijlociu”, adauga omul de afaceri.
Incep tot mai mult sa cred ca Orientul Mijlociu va arde curand in flacari”, a conchis Faber.

Trupe NATO sub acoperire s-ar afla deja în Siria

Trupe NATO sub acoperire s-ar afla deja în Siria, în pofida dezminţilor venite din partea guvernelor lor, potrivit unui e-mail al agenţiei Stratfor, publicat de site-ul WikiLeaks.
Informaţia provine de la un e-mail piratat de la agenţia de analiză Stratfor, a cărei corespondenţă este publicată de WikiLeaks începând cu 27 februarie, relatează Russia Today, în pagina electronică. Mesajul pare scris de pe adresa lui Reva Bhalla (bhalla@stratfor.com), directorul pentru analize al agenţiei, este destinat uzului interne şi detaliază o întâlnire confidenţială la Pentagon în decembrie. La consultări ar fi participat analişti de rang înalt din cadrul forţelor aeriene şi reprezentanţi ai principalilor aliaţi ai Statelor Unite, Franţa şi Marea Britanie.
Puterile occidentale au negat categoric orice implicare militară în conflictul intern din Siria, pentru care nu au mandat internaţional.
Autorul mesajului afirmă că oficialii americani au sugerat "că echipele SOF (forţele pentru operaţiuni speciale), (probabil din Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Iordania şi Turcia) sunt deja pe teren, se concentrează pe misiuni de recunoaştere şi antrenarea forţelor opoziţiei". Ulterior, experţii militari american vor extinde rolul comandourilor sub acoperire: "ideea ipotetică este să comită atacuri de gherilă, campanii de asasinare, să încerce să spargă liniile din spate ale forţelor alawite (loiale regimului), ca acesta să se prăbuşească din interior", afirmă mesajul.

Niciun comentariu: