vineri, 2 martie 2012

Secret: Accidente nucleare în România

Experiment nuclear în Bucureşti

Pădurea Scroviştea din Bucureşti a fost în trecut (înainte de 1989) locul unui experiment nuclear românesc extrem de ciudat. Cercetătorii români au vrut să vadă "pe viu" ce efect au radiaţiile nucleare asupra plantelor din natură. Motiv pentru care au îngrădit o zonă din această pădure cu gard de sârmă ghimpată şi au instalat în mijlocul terenului din centrul zonei împrejmuite (care a fost defrişat în prealabil) o găleată plină cu o substanţă care emitea radiaţii. Mai departe s-a întâmplat ceea ce numai în România se putea întâmpla: un localnic curios a trecut prin gard, a văzut găleata, şi-a spus că e foarte bună pentru gospodăria sa, a vărsat conţinutul radioactiv pe pământ şi a dus-o acasă. A murit ulterior de un cancer galopant. Autorităţile, alertate de dispariţia găleţii au început să o caute. Tot plimbându-se ei prin zona în care ţăranul român aruncase lichidul radioactiv s-au îmbolnăvit cu toţii şi au murit în maxim 6 luni!
Locul a fost abandonat şi a rămas pustiu până azi. Vegetaţia din zonă a luat-o razna. Copaci care în alte zone erau pitici au început să crească, devenind uriaşi!
Un alt experiment al cercetătorilor idioţi din România a vizat injectarea copacilor din Scroviştea cu substanţă tradioactivă pentru a se vedea în timp ce mutaţii vor suferii aceştia. Problema a fost că nu au calculat bine doza injectată, iar copacii respectivi au început să emită radiaţii afectând pe toţi cei care treceau prin zonă! Când şi-au dat seama de eroare, specialiştii români au început să taie toţi copacii iradiaţi şi i-au depozitat. Unde? Într-un celebru fort vechi abandonat lângă Bucureşti, loc de joacă preferat de copiii din zonă! Tot evenimentul a fost clasificat "secret" şi toate discuţiile pe marginea incidentului au fost interzise de regimul comunist.

Incident nuclear la Baia Mare: zeci de morţi

Credeţi că... Baia Mare a fost exclusă de pe lista localităţilor cu incidente nucleare? Nici vorbă! Ba chiar am putea spune că aici, la Baia Mare, a avut loc unul din cele mai grave incidente de acest tip!
La sfârşitul anilor 70, la o mină din Baia Mare a fost montată, pe o prăjină situată lângă un depozit de dinamită, o sursă radioactivă. Intenţia acestui experiment era... atragerea trăznetelor!!! Înainte să vină trăznetele însă, a venit vântul şi a doborât prăjina, iar sursa radioactivă a căzut lângă depozitul de dinamită. Apoi a venit şi furtuna. Bila radioactivă şi-a făcut datoria şi a atras trăznetul care a lovit-o. Fiind lângă depozit... a sărit în aer şi acesta. Era zi de salariu pentru minerii băimăreni. În explozia care a urmat au murit zeci de oameni!!!

Nicu Ceauşescu am murit din cauza iradierii

Poate cel mai "secret" incident de tip nuclear este legat de adevărata cauză a morţii lui Nicu Ceauşescu, fiul fostului dictator Nicolae Ceauşescu.
Elena Ceauşescu fusese invitată la un congres internaţional de ştiinţă. Ea l-a trimis în locul ei pe Nicu Ceauşescu. Acolo, acesta a primit un cadou din partea unui laureat al premiului Nobel o cutiuţă foarte bine protejată în care se afla o sursă radioactivă înbunătăţită. În drum spre casă, Nicu Ceauşescu (idiot, cum îl ştim) a deschis caseta curios să vadă ce e înăuntru, activând astfel forţa radioactivă. Apoi - probabil dezamăgit că nu găsise acolo nimic de băut - a pus caseta în buzunar şi a uitat de ea. După un timp, caseta respectivă i-a căzut din buzunar pe terenul vilei lui Ceauşescu din cartierul Primăverii, din Bucureşti. Acolo a fost descoperită de Securitate, care efectua zilnic măsurători privind iradierea spaţiului unde dictatorul îşi petrecea timpul. Ulterior, s-a spus că Nicu Ceauşescu a murit de ciroză, din cauza alcoolului, dar s-ar putea ca adevărata cauză a morţii sale să fie iradierea nucleară realizată cu acea ocazie, când a deschis cutia primită cadou.

Mii de butoaie radioactive aruncate pe fundul Mării Negre

Asociaţia Greenpace a informat (în urmă cu mai mult timp) că cel mai mare depozit de deşeuri radioactive se află în România, pe fundul Mării Negre. România ar fi importat deşeurile din Italia, în 1987, fiind vorba de mii de butoaie cu deşeuri toxice. Contractul cu iatlienii prevedea trimiterea anuală în ţară a 150 mii tone de deşeuri indistriale. La vremea respectivă, autorităţile române au declara că deşeurile au fost depozitate şi ulterior distruse, dar se pare că de fapt acestea au fost aruncate, în secret, în Marea Neagră. Culmea e că acest caz s-a aflat şi a ajuns la... Tribunalul Bucureşti! Mai mulţi responsabili au fost condamnaţi atunci pentru stocarea ilegală de deşeuri! Ceauşescu l-a demis chiar pe Ministrul de Externe pentru neglijenţă. Toată afacerea cu deşeuri se ridica la valoarea de 80 milioane dolari. Singura persoană responsabilă care a rămas necondamnată (sau nepedepsită) deşi era şeful direct şi principal responsabil a fost... Elena Ceauşescu!
În 1988, pe malul turcesc al Mării Negre au fost descoperite aproape 400 de butoaie din cele aruncate de români cu un an înainte. Restul, de câteva mii, zac probabil şi în prezent pe fundul Mării, în dreptul Deltei româneşti.

"Bomba" nucleară de la Băiţa - Bihor

O poveste interesantă are mina de uraniu de la Băiţa, judeţul Bihor. În munţii din zonă, primii care au detectat prezenţa uraniului au fost nemţii, în timpul celui de-al doilea război mondial. Ruşii au capturat planurile nemţilor şi au solicitat României dreptul de a exploata această mină în contul reparaţiilor de război. Evident, au şi obţinut acest drept, apoi au început exploatarea. În timp, la această mină au lucrat zeci de mii de români, inclusiv mii de militari. Se pare că o mare parte din datoria de război a României a fost plătită prin aceste zăcăminte de uraniu cedate către URSS. Mai mult chiar, se spune că prima bombă atomică sovietică s-a realizat cu uraniul scos de la Băiţa!!! În 10 ani de exploatare sovietică a minei, s-au transportat în URSS peste 300.000 tone de minereu de uraniu de cea mai bună calitate.
În timp, lângă mină au răsărit alţi "munţi": haldele de steril! Aceste "resturi" de uraniu au rămas expuse timp de zeci de ani şi în urma intemperiilor s-au scurs în curţile oamenilor.
Acum, mina e închisă şi este folosită pentru depozitarea deşeurilor radioactive din toată ţara.
Numai în perioada 1985-2005 în mina Băiţa s-au depozitat aproape 7.000 colete cu substanţe radioactive. De atunci, locuitorii din zonă sunt loviţi de toate bolile "profesionale" specifice unei mine de uraniu sau unui depozit de deşeuri radioactive. Autorităţile locale spun că nu este nici un pericol!

Toate aceste informaţii au fost preluate din excelentul reportaj realizat de TVR1, reportaj pe care îl prezint mai jos...

Cornel SABOU



Niciun comentariu: