marți, 17 mai 2011

Astăzi "sărbătorim" Lesbienele şi Homosexualii


Ziua internaţională împotriva homofobiei şi transfobiei (IDAHO) este celebrată în fiecare zi de 17 mai. Această sărbătoare este coordonată de la Paris de Comitetul "IDAHO", fondat şi prezidat de către academicianul francez, Louis-Georges Tin.

Ziua internaţională împotriva homofobiei are drept scop să coordoneze evenimente internaţionale în vederea câştigării respectului pentru dreptul oamenilor de a avea alte orientări sexuale, pentru lesbienele şi homosexualii din întreaga lume. Spre deosebire de Pride LGBT Day, care are menirea de a sublinia mândria de a avea o altă orientare sexuală, Idaho evidenţiază că, în realtate, homosexualitatea nu este ruşinoasă şi este necesar ca aceasta să fie acceptată de societate.
17 mai a fost aleasă ca zi a evenimentului, deoarece homosexualitatea a fost eliminată din Clasificarea internaţională a bolilor de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), la 17 mai 1990.

În 2006, Organizaţiei Naţiunilor Unite a cerut ca toate statele să recunoască ziua de 17 mai ca “Zi internaţională împotriva homofobiei”.

Cel mai recent raport al “International Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Intersex Association, ILGA”, lansat de Ziua Internaţională împotriva homofobiei şi transfobiei 2009, confirmă faptul că nu mai puţin de 80 de ţări din întreaga lume încă mai consideră homosexualitatea ilegală şi în 7 dintre ele, actele homosexuale sunt pedepsite cu moartea. În aproape toate ţările, legile transfobie limitează libertatea sexuală.

Foarte puţine ţări aplică o deplină egalitate juridică şi socială pentru persoanele care doresc să trăiască într-o relaţie de acelaşi sex sau îşi exprimă libertatea lor sexuală, ascunzând o flagrantă încălcare a drepturilor omului care este justificată cu “argumente” de suveranitate culturală, că libertatea sexuală sau preferinţele de gen ar fi “o impunere culturală străină”.

Pentru a răspunde la toate aceste provocări, a fost dezvoltată, în 2004, iniţiativa pentru a crea “Ziua internaţională împotriva homofobiei şi transfobiei (IDAHO)”.

Niciun comentariu: