luni, 30 mai 2011

În atenţia Parchetului: Fostul director al REMIN Baia Mare, Vasile Pintea, şi-a falsificat dosarul de pensie!


Despre mineritul maramureşean s-au scris multe zeci (sute) de pagini în ultimii ani. Nu a fost un domeniu ignorat de presă. Pentru că Baia Mare a fost timp de decenii un sector minier prosper. Zeci de mii de oameni lucrau sub conducerea a ceea ce azi se numeşte Compania REMIN (fostă Centrala Minelor şi Regie Autonomă a Plumbului şi Zincului). Odată ce mineritul românesc, pe ansamblul său, a fost pus la pământ şi minerii maramureşeni s-au trezit fără slujbe. Unii au putut să se reorienteze, alţii au plecat dincolo... În domeniu au rămas activi mai mult cei din personalul TESA, din birouri... Despre un astfel de personaj vorbim azi. Despre cel care a condus timp de trei ani mineritul maramureşean. Se numeşte Vasile PINTEA...

Numele său nu are nimic în comun cu celebrul haiduc maramureşean Pintea Viteazul. Pintea al nostru (cel de azi) a fost director, timp de 10 ani, la cariera de la Răzoare, o exploatare de suprafaţă, după ce înainte de asta lucrase câţiva anişori în subteran, pe la Nistru şi Băiuţ. În 2005 ajunge director al Companiei REMIN, o companie devenită, cu voia guvernanţilor, falimentară. În 2008, Pintea pune în practică o şmecherie învăţată în sistem care îl ajută să se pensioneze înainte de termen. Legea spune că muncitorii încadraţi în gradul I de muncă (condiţii grele, speciale) se pot pensiona la vârsta de 45 de ani. Pintea nu avusese parte de acest “noroc” deoarece munca de la Răzoare (la suprafaţă) nu era inclusă în categoria I. Pintea însă cunoştea expresia care spune că “nu contează cine votează, contează cine numără voturile”. În cazul său, nu contează că a muncit peste 10 ani la suprafaţă. Cu o simplă declaraţie, el poate răsturna realitatea, poate afirma că a lucrat de fapt în subteran, şi poate astfel beneficia de facilitatea legii în privinţa pensionării. Aşa că a dat o declaraţie rectificativă către ITM Maramureş prin care precizează că la cariera de la Răzoare a fost încadrat în gradul I de muncă, fapt complet neadevărat! ITM însă nu-şi face probleme cu privire la declaraţia mincinoasă a lui Pintea, şi şi-o însuşeşte. În baza acelei declaraţii, activitatea în muncă a acestui haiduc modern este reevaluată, şi se decide pensionarea sa la vârsta de 45 ani.

Apare însă o problemă... Cei de la Oficiul de Pensii se sesizează asupra unei “nereguli”. O fi dat el, Pintea, declaraţia rectificativă care modifică realitatea, şi ITM a închis ochii acceptând-o, dar problema e că, în toţi cei 10 ani petrecuţi la Răzoare, Pintea nu contribuise la bugetul de pensii cu sumele corespunzătoare gradului I de muncă. Cum de ce? Pentru că nu fusese în gradul I de muncă!!! Nu-i clar? E clar şi pentru cei de la Oficiul de Pensii, dar în loc să fie blocată acţiunea ilegală declanşată de Vasile Pintea, i se dă acestuia o idee menită să “salveze” situaţia. Pintea plăteşte retroactiv sumele pe care le “datorează” bugetului de pensii pentru cei 10 ani petrecuţi la Răzoare! De fapt, plăteşte diferenţa dintre impozitele impuse celor din subteran, faţă de cei de la suprafaţă. El, lucrând la suprafaţă, a plătit timp de 10 ani impozite mai mici. Acum, minţind că a lucrat în subteran, trebuia să acopere diferenţa asta de impozit pentru pensie. Pintea n-are nici o greaţă şi plăteşte integral sumele necesare. Prin urmare, este pensionat şi de atunci a rămas în mână cu o pensie lunară (ilegală, nemeritată) de peste 20 milioane lei vechi...

În trecut, se spune că Pintea Viteazul lua bani de la bogaţi şi îi dădea la săraci. Pintea cel Modern face altfel. Ia de la Statul Român, îşi umple propriile buzunare, apoi ia din nou de la Statul Român şi dă la prietenii săi, care nu sunt deloc săraci. Dacă tot şi-a rezolvat pensia ilegală, de ce să nu rezolve aceiaşi “problemă” şi pentru un prieten? Este vorba de fostul său subaltern de la Răzoare, IOAN NECHITA.

Fost şef serviciu mecano-energetic la Răzoare, Ioan Nechita a stat aproape de Vasile Pintea, slujindu-l cu veneraţie de-a lungul anilor. Ajuns la “centru”, director de REMIN, Pintea nu-l uită pe Nechita şi îl numeşte – pentru început - director la Răzoare, în locul său. După câteva luni, deşi nu obţinuse nici o performanţă care să-l recomande, Nechita este promovat director tehnic la REMIN, funcţie pe care o ocupă şi astăzi. La data avansării însă, a fost numit director “cu derogare” de la lege, pentru că nu avea studiile corespunzătoare funcţiei, fiind doar subinginer. Abia ulterior avea să-şi termine facultatea şi să devină inginer. Alt “inginer” făcut la normă, cu inginerii made in România! În fine... Nechita îşi face şi el aceleaşi acte false cu care speră să obţină pensionarea la 45 de ani. Pe acelaşi model... Declaraţie falsă cum că la Răzoare a lucrat în gradul I de muncă, însuşirea acesteia de către ITM, plata retroactivă a diferenţei de impozit şi ulterior pensionarea! Organele de cercetare şi anchetă ar putea opri încă acest abuz deoarece, din câte ştiu eu, Nechita n-a apucat încă să se pensioneze. El speră să poată rezolva “treaba” asta în cursul acestui an, când împlineşte 45 de ani...

În plan politic, Ioan Nechita a fost o slugă, un lingău, o unealtă liderului PDL Maramureş, Mircea Man. Dacă nu mă înşel, în trecut, Nechita a şi candidat ca primar la Tg Lăpuş din partea PDL. În mediul politic, Nechita este perceput ca şi “copil de suflet” al preşedintelui CJ Maramureş. Ce înseamnă asta? Veţi aflla în episodul viitor, când am să dau exemple foarte concrete despre comenzi politice (date de Mircea Man, dar şi de alţi lideri politici) către REMIN, comenzi care erau executate orbeşte de Vasile Pintea şi Ioan Nechita! Miliarde furate de la bugetul Companiei cu un telefon pe linia scurtă, şi prin obedienţa acestor nulităţi umane şi profesionale!

Solicit oficial organelor de anchetă ale statului să deschidă un dosar pentru falsificarea dosarelor de pensie întocmite pe numele fostului director al REMIN, Vasile PINTEA, şi pe numele actualului director tehnic al REMIN, Ioan Nechita! Actele doveditoare sunt foarte simplu de obţinut. De asemenea, să fie verificaţi la sânge inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş, şi de la Oficiul de Pensii pentru a vedea de ce aceştia i-au ajutat pe cei doi să-şi falsifice dosarul de pensionare.

În atenţia DNA: urmează dezvăluiri concrete despre acte de corupţie în care sunt implicaţi atât cei nominalizaţi în acest articol, cât şi alţi lideri politici, ofiţeri, oameni de afaceri. Vă voi da “mură-n gură” TOT! Procurorii DNA nu trebuie decât să se obosească să ridice documentele de acolo de unde le spun eu, şi apoi să aibe tăria de caracter de a nu cădea “la pace” cu vinovatul (vinovaţii)! Va urma... Pe curând!

Cornel SABOU

Niciun comentariu: