joi, 2 iunie 2011

Doi patroni din Piteşti arestaţi de DNA pentru spălare de bani şi evaziune fiscală

1 iunie 2011
Nr. 363/VIII/3


COMUNICAT DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Piteşti efectuează acte de urmărire penală faţă de inculpaţii
COSTESCU PAUL SORIN, administrator de fapt al SC STIPEX AG PREST SRL Piteşti,
VÎLCU MIHAI-GABRIEL, fost administrator de drept al S.C. VGM EXCLUSIVE S.R.L. Piteşti,
precum şi faţă de învinuiţii:
DUMITRACHE CORNEL NICOLAE, administrator cu procură al SC STIPEX AG PREST SRL Piteşti
TECUCEANU STELIAN, administrator de drept al S.C. STIPEX AG PREST S.R.L. Piteşti,
în sarcina tuturor celor patru reţinându-se infracţiunile de: asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, evaziune fiscală, spălare a banilor cunoscând că aceştia provin din săvârşirea de infracţiuni, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:

În perioada 2008 – 2009, inculpatul Vîlcu Mihai Gabriel, în calitate de asociat şi administrator al SC VGM EXCLUSIVE SRL, a iniţiat constituirea unei asocieri cu inculpatul Costescu Paul Sorin, şi cu învinuiţii Tecuceanu Stelian şi Dumitrache Cornel Nicolae, în scopul săvârşirii unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, în beneficiul său şi al celorlalte persoane ce au aderat la asocierea infracţională.
Aceştia au convenit să fraudeze bugetul statului prin derularea unor relaţii economice frauduloase, folosindu-se în acest sens de SC STIPEX PREST AG S.R.L. Piteşti, societate care a fost constituită tocmai în acest scop.
Astfel, sub coordonarea directă a inculpatului Vîlcu Mihai Gabriel, persoanele care făceau parte din asocierea infracţională au achiziţionat bunuri din spaţiul intracomunitar de la o serie de operatori economici, respectiv din Bulgaria şi Ungaria, precum şi din spaţiul naţional, însă nu au înregistrat şi declarat aceste operaţiuni comerciale. Pentru a justifica în faţa organelor fiscale provenienţa bunurilor comercializate pe plan naţional au declarat, în mod nereal, faptul că s-au efectuat achiziţii interne de mărfuri, însă de la firme care s-a dovedit că aveau un comportament fiscal disimulat, de tip fantomă.
În acest mod (prin neînregistrare, neevidenţiere şi nedeclarare) bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma totală de 7.022.575,85 lei, reprezentând T.V.A. sustras în sumă de 4.689.176,83 lei şi impozit pe profit sustras în sumă de 2.333.399,02 lei.
Mai mult decât atât, sub falsa motivaţie de „achiziţie de cereale” ori „materii prime sau materiale”, învinuiţii Dumitrache Cornel Nicolae şi Tecuceanu Stelian şi-au însuşit, în mod nejustificat, din conturile bancare ale societăţii SC STIPEX PREST AG S.R.L. Piteşti suma totală de 8.285.741 lei, ulterior banii fiind remişi inculpaţilor Vîlcu Mihai Gabriel şi Costescu Paul Sorin.

Celor patru persoane li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 31 mai 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor COSTESCU PAUL SORIN şi VÎLCU MIHAI-GABRIEL pentru 24 de ore. La data de 1 iunie 2011, cei doi sunt prezentaţi Tribunalului Argeş cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

În cauză, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I - Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş.


Actualizare (01.06.2011): La data de 1 iunie 2011,Tribunalul Argeş a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaţilor Costescu Paul Sorin şi Vîlcu Mihai-Gabriel.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Niciun comentariu: