joi, 23 februarie 2012

Aranjamente obscure pentru localele băimărene: Cherecheş primar şi Dolha viceprimar?

Cine va câştiga alegerile locale din iunie în Baia Mare? Este o întrebare pe care, surprinzător, nu şi-o pun prea mulţi! Funcţia cea mai vizată, cea de primar al municipiului Baia Mare, pare să fie aranjată şi în acest an pentru Cătălin Cherecheş, actualul primar. Cherecheş a câştigat anul trecut alegerile pentru primar, post rămas vacant prin arestarea lui Cristian Anghel, primarul care a condus 17 ani acest municipiu. Între timp, s-ar părea că primarul în funcţie şi-a aranjat situaţia astfel încât, în campania electorală, să nu aibă contracandidaţi serioşi.
Aparent, pentru Cătălin Cherecheş, adversarul cel mai puternic pare a fi Mircea Dolha. Dolha a candidat independent anul trecut şi s-a clasat pe locul doi. Acum, Dolha este în UNPR şi ar putea fi candidatul acestei formaţiuni la postul de primar, susţinut în acelaşi timp de PDL! Cel puţin aşa circulă bârfele în Baia Mare. Dar Dolha s-a remarcat în ultimul timp prin aprecieri publice extrem de pozitive la adresa lui Cherecheş, fapt care mă face să bănuiesc că între cei doi există un fel de "aranjament" care să-i permită lui Cherecheş să-şi păstreze funcţia.
Dolha a mai fost suspectat şi în trecut că a luptat fals în campanie împotriva lui Cristian Anghel dându-i acestuia (prin non-combat) posibilitatea să câştige la pas alegerile, el alegându-se cu postul de viceprimar. Nu ar fi exclus ca acesta să fie aranjamentul şi acum, Cherecheş să fie reales primar, iar Dolha viceprimar. Ori, dacă cei doi s-au înţeles în acest fel şi ţinând cont că susţinerea politică pentru cei doi va cuprinde cam toată forţa politică locală (Cherecheş susţinut de USL, iar Dolha de PDL + UNPR) aranjamentul va putea fi implementat cu uşurinţă.
Eu, personal, nu înţeleg (mă rog, vorba vine!) de ce Dolha s-a lăsat păgubaş şi nu mai luptă pentru primărie! Desigur, în mod fictiv el va candida şi va zornăi nişte texte subţiri de campanie, dar dacă înţelegerea cu Cherecheş este deja făcută toate aceste manevre de campanie vor fi doar praf în ochi! Cu susţinerea partidului de guvernământ şi cu forţele proprii Dolha chiar ar putea câştiga competiţia cu acest Cherecheş anost şi care îşi bazează forţa sa exclusiv pe capacitatea de a cumpăra voturi cu bani cash! Este posibil însă ca Dolha să fii primit asigurări ferme de la primar că va fi lăsat să-şi facă de cap în următorii patru ani cu condiţia să nu-l încurce în acţiunea de realegere! Mi se pare o gândire stupidă. Să ai încredere în Cherecheş este ca şi cum ai lăsa oile în paza lupilor!

O eventuală surpriză ar putea veni din partea PP-DD. Această formaţiune (cu forţă la nivel naţional) nu are încă un reprezentant vizibil în Baia Mare. Este posibil însă ca pe ultima sută de metri acest partid să scoată în faţă un personaj influent care să vină pe val şi cu susţinerea centrală a lui Dan Diaconescu, fapt care ar putea încurca puţin calculele duetului Cherecheş-Dolha! Nu mai este mult (o lună-două) şi ne vom lămuri asupra acestui aspect.

Ca o concluzie personală însă, îmi permit să spun că sunt foarte dezamăgit de faptul că Dolha a abandonat lupta politică reală lăsându-i loc lui Cherecheş să domine zona! Asta, bineînţeles, dacă suspiciunile mele în ceea ce priveşte aranjamentul cu Cherecheş sunt reale. De regulă însă nu mă prea înşel în privinţa aranjamentelor de acest tip. Am învăţat să-i citesc pe politicienii ăştia şi ei nu m-au "dezamăgit" aproape niciodată. Oricum, merită semnalată (în acest trist şi compromis peisaj politic local) abilitatea extraordinară a actualului primar de a-şi anula contracandidaţii şi a rămâne singur pe piaţă! Cătălin Cherecheş nu glumeşte! El chiar este disperat să se menţină în top şi deocamdată pare că strategia asta de a-şi cumpăra adversarii are succes. Asta e... Mai trebuie să aşteptăm până la viitoarele alegeri locale ca să apară din nou în joc Cristian Anghel! Abia atunci vom putea spune că viaţa politică locală este cu adevărat marcată de o COMPETIŢIE între candidaţi. Dar asta va fi peste alţi patru ani...
Până atunci, în iunie 2012 ne vom alege cu Cătălin Cherecheş primar şi Mircea Dolha viceprimar! Aşa se pare că au hotărât cei doi. Vreţi voi altceva???

Cu respect,

Cornel SABOU


foto sus-stânga: Cătălin Chereceheş
foto jos-dreapta: Mircea Dolha

Niciun comentariu: