marți, 21 februarie 2012

Becalisme anticreştine

"Isus în lanţuri, Barabas liber"! Aşa striga Gigi Becali (arătându-şi mâinile încătuşate către presă) atunci când era dus către instanţa de judecată care urma să decidă dacă îl eliberează sau nu. "Barabas" era hoţul ce-i furase maşina, iar el era "Isus". Toate astea (procesul lui Becali, dar şi faptele adevărate cu Isus şi Barabas) se întâmplau în ajunul Paştelui...

Pentru mine, Gigi Becali e un tip interesant. Gust, la fel ca oricare, glumele lui de prost gust, mă amuz de ieşirile patetice pe care le face deseori, dar şi apreciez acţiunile umanitare pe care le patronează. Inclusiv recentele deszăpeziri pe care le-a organizat personal în câteva sate sinistrate. Am însă o altă "problemă" cu el... De câte ori îl aud vorbind de Dumnezeu am impresia că Dumnezeul ăsta al lui Becali e un tip super-bogat la care nu poţi avea acces decât dacă îţi cumperi bilet la intrare! Un Dumnezeu exclusivist care stă la masă doar cu elitele! Gigi Becali pomeneşte mereu de Dumnezeu. El spune că Steaua va câştiga campionatul "dacă va vrea Dumnezeu". Tot aşa, "dacă va vrea Dumnezeu", Steaua poate să ia şi Liga Campionilor, iar "Tiki-Taka" e kaka-maka pe lângă ce joacă Steaua... dacă vrea Dumnezeu! Becali întotdeauna ne spune (e adevărat, ridicând vocea) că Dumnezeu e cel mai important şi că fără Dumnezeu nimic nu se poate. Am însă nişte nelămuriri...
Oare pentru Dumnezeu a dus Becali valiza aceea cu peste un milion de euro cash cu care a vrut să cumpere un joc la Cluj? Sau oare Dumnezeu l-a trimis să mituiască fotbaliştii, arbitrii, oficialii din fotbal? Sau hai să lăsm fotbalul şi să ne amintim altceva... Ascultaţi convorbirea de mai jos...Aţi avut răbdare s-o ascultaţi până la capăt? Nu contează. Ăsta e tot mesaj de la Dumnezeul lui Becali?
Sigur, în societatea de azi poţi avea mpresia că totul se poate cumpăra cu bani. Acuma mergi şi dai mită, apoi donezi ceva bani la Biserică şi se iartă! Apoi, le dai muie la toţi cei de la Antena 1 (inclusiv familiilor şi morţilor) după care ieşi în stradă, împarţi câte un milion la muritorii de foame care îţi pichetează poarta şi iar ai "rezolvat" problema. Eu, recunosc, nu pot face faţă la acest fel de creştinism! Dacă eu fac o greşeală nu pot să mi-o răscumpăr plătind! N-am cum. Am doi copii de crescut şi veniturile abia îmi ajung să le "donez" lor ceea ce au nevoie ca să crească frumoşi şi sănătoşi. Nu pot să-mi permit să plătesc cash (sau cu valiza) fiecare greşeală pe care o fac faţă de Dumnezeu!
Adevăru-i că multă vreme m-am lăsat înşelat de aparenţele astea becaliene. Credeam că omul e sincer credincios şi doar unele influenţe interlope îl fac să fie mai vagabond în exprimare şi comportament. Nu este însă aşa. În realitate, Becali nu are absolut nimic comun cu creştinismul pur, adevărat! Este, ca să spun aşa, în echipa cealaltă, echipă care ţine de un alt "lider", pe numele său Lucifer şi care joacă meciurile de acasă în Iad! Credinţa în Dumnezeu, iertarea, harul, mântuirea sunt lucruri care nu pot fi cumpărate cu bani, la fel ca şi dragostea. Mai mult decât atât, acestea sunt valori care nu se clamează, nu se strigă pe uliţe sau la televiziuni ci se trăiesc, se experimentează şi atât! Dacă le ai trăieşte cu ele fericit şi împarte "bogăţiile" tale şi cu alţii. Dacă nu le ai ce rost are să le tot pomeneşti, să le defineşti, să le invoci? Acestea nu vin la chemarea banilor tăi sau a influenţei tale. Nici nu ţin cont de procentele pe care le ai în popor. Când a fost crucificat, Isus a fost înjurat de toată lumea! Până şi ai săi s-au dezis de El! "Procentul" Lui de popularitate era atunci ZERO! Şi totuşi, din acel zero s-a născut cea mai frumoasă mişcare din istoria lumii: credinţa creştină!

De altfel, impostura becaliană a fost declarată chiar de Gigi Becali, conform zicalei "gura păcătosului adevăr grăieşte". Când a fost dus încătuşat la instanţa care avea să-i judece eliberarea Gigi a strigat: "Isus în lanţuri, Barabas liber". El făcea trimitere la un episod din Noul Testament când judecătorii lui Isus au întrebat lumea pe cine să elibereze din lanţuri în ajun de Paşte. Şi lumea l-a ales pe Barabas, iar pe Isus l-a trimis la moarte. Acum, Becali sugera faptul că el era acel Isus înlănţuit, în timp ce "Barabas" erau hoţii maşinii sale, care erau liberi. Dar ziua-i ziuă pân la noapte, nu?! Instanţa care l-a judecat pe Becali în ajun de Paşte l-a şi eliberat! Intrat cu cătuşe, Becali a ieşit de acolo zâmbitor şi fericit, liber! "Isus în închisoare şi Barabas liber"??? Adevărat!

De mult nu mai cred în Becali. Nici nu ştiu dacă am crezut vreodată, dar cel puţin pot spune că acum cu siguranţă nu mai cred în creştinismul său elitist. Ştiu însă că asta ar fi Biserica ideală pentru vagabonzii multimilionari! O Biserică scumpă, care îţi permite să faci orice, să spui orice pe ideea că fiecare greşeală se iartă contra unei sume de bani! Noroc că în istoria neamului nostru am avut şi exemple de genul lui Constantin Brâncoveanu, că altfel, cu impostura şi tupeul în prim-plan, ne-om trezi mâine-poimâine cu Gigi Becali Mare Preot ortodox peste România! Nu cred însă că morţii ăştia ai noştri (la care Becali le dă muie din când în când "ca să nu mai plătească femei") ar accepta ca faptele lor de sacrificiu să fie până într-atât blasfemiate şi batjocorite! Cât despre Isus... El n-a murit, aşa că a scăpat de blestemele lui Becali. Nu se încadrează în "schemă"! E adevărat, nu poate fi nici mituit, dar Becali a găsit soluţie pentru asta. La ce să-l mai mituiască pe Isus când îl poate cumpăra pe Lucifer???

Voi ce ziceţi, câştigă Steaua campionatul anul ăsta? Eu nu ştiu, sincer... Poate... dac-o vrea "Dumnezeu", nu?

Pe curând...

Cornel SABOU

2 comentarii:

Unknown spunea...

Cornel...sunt atat de multe lucruri pe care noi nu le cunoastem, cand e vb de bani...milionarii stiu...dar...am sa-ti spun un lucru...greu de rumegat.
Cand vrei sa faci bani...ii faci. punct dar cum?
Cum?= D-zeu
D-zeu al banilor
Nu cel adevarat
Defapt e vb de abilitatea de a te descurca ca o rama...in sistem...sa invarti sitemul... sa-l folosesti...sa te folosesti de el si sa-i mananci fructele...

Unknown spunea...

Nu e Becali , omul cea inventat sistemul Gould-ului...el doar il urmeaza, francmasoneria a facut asta...si el face parte din asta...
Cu fie care treapta care te ridici mai sus...in viata...
dai de noi principii.
daca esti sarac, faci parte din popor...ca atare respecti normele impuse, de catre clasa superioara.
asta e...merda
vor sa creeze o clasa muncitoare...
dar pt ei
Becali e o papusa in SISTEM!