miercuri, 29 februarie 2012

Un avocat care se lăuda că mituieşte judecători a ajuns la închisoare

Mulţi dintre noi ştim că în breasla avocaţilor există mulţi şmecheraşi care îţi promit marea cu sarea numai să-ţi ia banii, după care tu (client) rămâi cu ochii-n soare! Un astfel de individ (avocat din Iaşi) a fost condamnat recent la 3 ani de închisoare pentru că lua bani de la clienţi promiţându-le acestora că mituieşte judecători pentru a le rezolva dosarele. Acum, avocatul s-a rezolvat pe el însuşi cu câţiva ani de puşcărie... Cazul este preluat de pe siteul juridice.ro...

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Iasi au dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
MIRSANU Christy Gabriel, avocat in cadrul Baroului Iasi, in sarcina caruia au fost retinute infractiunile de:
- trei infractiuni de trafic de influenta
- inselaciune
- instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor;
MOCREI (CIRILLO) Mihaela, fost consilier clientela persoane fizice din cadrul BRD Gropue Societe Generale, Sucursala Iasi, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor;
MIHAI Lucian Cosmin, avocat in cadrul Baroului Iasi, in sarcina caruia a fost retinuta infractiunea de marturie mincinoasa;
PAVAL Mihaela, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de marturie mincinoasa.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In cursul lunii mai 2007, in calitate de aparator al unei persoane cercetate pentru trafic de persoane, inculpatul Mirsanu Christy Gabriel a pretins si primit de la membrii familiei acesteia suma de 6.000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra a doi judecatori de la Tribunalul Iasi, in scopul obtinerii unei solutii favorabile in cauza penala respectiva.
De asemenea, la data de 4 mai 2007, inculpatul Mirsanu Christy Gabriel l-a indus in eroare pe un alt client de-al sau (care era arestat pentru savarsirea infractiunii de trafic de persoane), in sensul ca l-a determinat sa semneze un ordin de plata in valuta, creandu-i acestuia impresia ca semneaza o imputernicire avocatiala. in aceasta modalitate, inculpatul a retras din contul clientului sau suma de 11.579 euro din care si-a insusit 10.579 euro, justificand in mod eronat fata de partea vatamata ca a cheltuit banii pentru a da mita unui functionar bancar, pentru achitarea unor taxe de barou si pentru onorariul sau. Diferenta de 1.000 euro a remis-o familiei clientului sau.
Inculpatul Mirsanu Christy Gabriel a realizat transferul bancar fiind ajutat de cumnata sa, inculpata Mocrei Mihaela, pe care a determinat-o sa nu respecte o norma bancara ce impunea ca operatiunea sa se efectueze doar de catre titularul contului bancar sau de persoana imputernicita de acesta.
Pe parcursul cercetarilor, inculpatul Mirsanu Christy Gabriel a propus audierea in calitate de martori, in apararea sa, pe inculpatii Mihai Lucian Cosmin si Paval Mihaela. Cu aceasta ocazie, martorii au facut afirmatii mincinoase pentru a ascunde infractiunea de inselaciune.
De asemenea, s-a mai retinut ca in cursul lunii august 2007, inculpatul Mirsanu Christy Gabriel a pretins de la un denuntator suma de 3000 euro, lasand sa se creada ca are influenta asupra unui procuror de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi pentru solutionarea favorabila a unui dosar penal in care denuntatorul fusese cercetat pentru o infractiune savarsita in strainatate. Din suma pretinsa, inculpatul a primit 2.500 euro, iar din acesti bani denuntatorul a recuperat 2.000 euro.
Pentru judecarea cauzei a fost sesizata Curtea de Apel Iasi.

UPDATE, 29 februarie 2012: Inalta Curtea de Casatie si Justitie a respins recursurile declarate de DNA si avocatul MIRSANU Christy Gabriel, mentinand hotararea Curtii de Apel Ploiesti. Astfel, avocatul va avea de executat 3 ani de inchisoare cu executare.

Sentinţa de condamnare AICI

Niciun comentariu: