miercuri, 15 februarie 2012

Posibil război în Iran

Se vorbeşte tot mai mult în ultima vreme despre un posibil război în Iran. Lucrurile se precipită şi trupele se pregătesc de luptă, atât de o parte cât şi de alta. Miezul problemei îl reprezintă, ca întotdeauna, interesele americane şi evreieşti în zonă. Statele europene, inclusiv România, au fost capacitate pentru a susţine aceste interese şi pentru a participa la acest viitor război, direct sau indirect, prin trimiterea de trupe sau punerea la dispoziţie a infrastructurii militare (cazul României, Turciei). La nivel mondial se fac calcule extrem de "savante" despre implicaţiile acestui război. Chiar şi preşedintele Băsescu este foarte preocupat de evoluţia evenimentelor şi şi-ar dori să joace un rol important în conflict, chiar dacă poporul român nu este deloc interesat de aşa ceva. De altfel, România nu mai are de mult timp o Armata capabilă să facă faţă unui război modern pentru că Guvernele din ultimii 20 de ani au făcut tot ce au putut ca să distrugă capacitatea combativă a soldaţilor noştri. Astăzi, dacă am avea parte de o invazie militară din partea rusă, Bucureştiul ar fi ocupat în câteva ore! Speranţa noastră idioată este legată de faptul că suntem membri NATO şi că posibilii noştri adversari sunt prea speriaţi de asta ca să ne atace! Să fim serioşi! S-a văzut foarte clar în scurtul război din Georgia de acum câţiva ani că atunci când Rusia vrea să se implice puţin îi pasă de NATO şi SUA. Atunci, deşi occidentul şi americanii sprijiniseră masiv puterea georgiană, ruşii i-au pus la pământ pe georgieni în câteva ore! Toată armata Georgiei a fost distrusă în primele ore de bătălie şi numai presiunile diplomatice internaţionale i-au oprit pe ruşi să nu ocupe şi capitala acestui stat!
Având în spate lecţia georgiană, ne putem îngrijora puţin pentru că în eventualitatea unui conflict în care Rusia ar fi de partea "celorlalţi" ţara noastră este foarte expusă, statutul de membru NATO neajutându-ne prea mult! Să fim realişti şi să întelegem bine situaţia!
Având o dotare nucleară de excepţie (plus o dotare militară convenţională de vârf), Rusia ştie că nimeni nu va îndrăzni vreodată să atace teritoriul său. În schimb, dacă va considera necesar, Rusia poate ataca şi ocupa România în câteva ore! Cine draq îi poate opri? Jandarmii ăştia care luau bătaie de la manifestanţi în Piaţa Universităţii? Noi, cu tancurile vechi de 50 de ani pe care le avem? Sau cu avoanele Mig-21? Sau cu două amărâte de fregate construite în timpul celui de-al doilea război mondial? NU AVEM NICI O ŞANSĂ, şi puţin le-ar păsa ruşilor de statutul nostru de membru NATO! Cine are curaj să spună că dacă România ar fi atacată s-ar apuca statele NATO să bombardeze Rusia sau să o atace terestru??? Asta nu se va întâmpla niciodată! Dacă noi vom fi atacaţi vreodată, nu se vor face decât presiuni diplomatice asupra Rusiei pentru retragerea trupelor de pe teritoriul ţării noastre, la fel ca în cazul Georgiei. Desigur, ruşii se vor retrage, dar nu înainte de a distruge tot ce vor în ţara asta, cum au mai făcut-o şi în trecut.
Aşadar, cred că actuala conducere a României ar trebui să fie extrem de responsabilă când se angajează în conflicte externe. România nu are nici un interes conflictual în Iran sau Siria, nu avem nici un motiv să ne implicăm în acest război. De ce să o facem? Doar ca să fim sluga Americii sau a Israelului? Până la urmă, un război în zona aceea înseamnă, printre altele, multe "victime colaterale" (o variantă mai modernă de a denumi crimele de război) şi nu cred că România trebuie să-şi încarce conştiinţa cu asemenea crime!

Merită să urmărim zilele acestea subiectul şi să vedem cum evoluează situaţia. Voi mai scrie despre acest posibil război, în funcţie de agravarea situaţiei în zona spaţiului asiatic.

Cornel SABOU

Niciun comentariu: