sâmbătă, 1 octombrie 2011

Pericol alimentar? Colorantul E120 (acidul carminic) se obtine din gandacii exotici!

Stim deja ca in spatele multor E-uri de pe eticheta se ascund adevarate pericole pentru sanatate. Exista insa un E care ascunde un adevar greu de digerat pentru cei mai sensibili. E 120 sau acid carminic, carmin ori cosenila este un colorant natural obtinut din gandaci exotici. Mai exact din carapacea femelei din specia Dactylopius coccus, si este folosit la colorarea alimentelor in roz, purpuriu sau rosu.

Colorantul E 120 a fost autorizat in Romania in urma cu noua ani, prin Ordinul nr. 438/295 din 2002 al Ministerului Sanatatii si Familiei si al Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor pentru toate tipurile de produse alimentare, ne confirma Anca Telniceanu, chimist principal in cadrul Institutului de Sanatate Publica. Aceasta spune ca denumirea de E 120 trebuie insotita, pe eticheta, si de unul dintre celelalte denumiri ale colorantului – acid carminic, carmin sau cosenila.

Aceasta spune ca aditivul nu prezinta riscuri pentru sanatate daca este utilizat in dozele admise de legislatie si se gaseste in toate tipurile de produse alimentare, de la produse zaharoase de cofetarie si bauturi racoritoare, la iaurturi si mezeluri, in cazul acestora din urma existand o doza maxima admisa de 100g la kilogram pentru anumite tipuri de mezeluri, precum chorizo.

Femelele cosenila sunt ucise prin inecare in apa, iar apoi sunt puse la uscare (artificiala sau solara). Cand ajung la aproximativ 30% din greutate pot fi prelucrate pentru obtinerea colorantului prin strivire sau stoarcere. Pentru producerea unui kilogram de carmin sunt necesare aproximativ 100.000-150.000 de insecte.

Radu Stoianov, sef serviciu Notificari din cadrul Institutului de Bioresurse Alimentare, din subordinea Ministerului Agriculturii, confirma, la randul sau, prezenta colorantului produs din gandaci cosenila in alimente, dar precizeaza ca acesta ar fi suspectat de producerea de rinite alergice, eruptii cutanate si ca ar trebui evitat la copiii hiperactivi. “Cu toate acestea, E 120 nu apare in regulamentul 1133 al Uniunii Europene, care are o anexa cu 5-6 coloranti pentru care trebuie trecute mentiuni speciale. E 120 nu apare in lista de posibili interzisi”, spune specialistul, adaugand ca, pana la urma, rau ti se poate face si de la painea calda.

Oficial, insa, colorantul nu este interzis si nici restrictionat de Uniunea Europeana.

Dr. Corina Zugravu, nutritionist, spune ca riscul pentru sanatate in cazul acestui colorant este destul de mare. “Este intens alergizant, iar la persoanele senzibilizate poate duce la fenomene grave, chiar si la soc anafilactic”, spune aceasta, precizand ca Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor intentioneaza sa limiteze folosirea colorantului tocmai ca urmare a numarului mare de alergii si pentru preintampinarea cazurilor in care persoanele alergice nu citesc etichetele.

Tot citirea etichetei este recomandata si pentru vegani. Inainte de a bea un suc sau de a manca pate vegetal, acestia ar trebui sa verifice daca produsul contine E 120. Pe de alta parte, pentru persoanele care cauta alimente cat mai naturale si evita aditivii sintetici, aceasta ar putea fi o veste buna.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a primit chiar o reclamatie din partea unui consumator referitoare la incadrarea produselor care contin cosenila in categoria produselor de post, dar Patriarhia Romana a stabilit ca aceste alimente sunt de post, chiar daca au colorant ce provine din gandaci.

Referitor la protejarea drepturilor veganilor de catre ANPC, reprezentantii institutiei mentioneaza ca nu exista o definitie ale notiunilor de “vegetarian” si de “vegan” la nivel european, implicit, nu exista cadru legal care sa impuna elemente obligatorii de etichetare in cazul acestor grupe de produse, acest lucru ramanand la latitudinea operatorilor economici care si-ar putea insusi, voluntar, un ghid de bune practici pentru aceasta problema.

codexalimentarius.info

Niciun comentariu: