Mihai Pop (n. 18 noiembrie 1907, satul Glod, comuna Strâmtura, Judeţul Maramureş - d. 8 octombrie 2000, Bucureşti), a fost un folclorist, antropolog cultural şi etnolog român, renumit cercetător al culturilor din sud-estul Europei, laureat al premiului Herder (1967), membru de onoare al Academiei Române (2000).
Mihai Pop provenea dintr-o străveche familie de nemeşi maramureşeni, iar tatăl său a fost preot greco-catolic.
A urmat studii universitare de literatură şi filozofie la Bucureşti (1925 – 1929), studii de specializare în slavistică (1929-1934) la Praga, Bonn, Varşovia, doctor în filologie al universităţii din Bratislava, cu o teză despre cuvintele compuse de origine slavă în limba română, doctor docent în ştiinţe filologice al Universităţii din Bucureşti, asistent universitar (1936-1939) la catedra de literatură română a Universităţii din Bucureşti condusă de Dumitru Caracostea; membru al grupului de cercetări sociologice, la Institutul Social Român (ISR), condus de Dimitrie Gusti (1929-1936).
În anii celui de-al Doilea Război Mondial (1941–1944) a fost numit ataşat cultural la ambasada română din Bratislava. Îndepărtat din învăţământ în 1948, Mihai Pop s-a ocupat, începând cu anul 1949, de organizarea Institutului de Folclor din Bucureşti, mai întâi în calitate de coordonator al activităţii ştiintifice (1949-1954), apoi ca director adjunct (1954-1965) şi ulterior ca director (1965-1974).
A revenit la catedră în anul 1957, fiind conferenţiar (1957-1962) şi apoi profesor de folclor (1962-1975) la Facultatea de limba şi literatura română a Universităţii din Bucureşti, şef al catedrei de literatură română veche şi folclor de la aceeaşi facultate (1968-1972).
În anul 1975 s-a retras la pensie, rămânând profesor consultant la Catedra de Etnologie şi Folclor a Universităţii din Bucureşti.
A mai deţinut şi funcţiile de preşedinte al Societăţii Internaţionale de Etnologie şi Folclor (1971), de preşedinte al societăţilor de etnologie din Paris şi New York, pe cea de membru al Academiei Americane de Ştiinte Sociale, precum şi al altor numeroase societăţi ştiintifice străine.
A fost profesor invitat la mari universităţi: Marburg (Germania), Berkeley şi Ann Arbor (SUA), Paris (Franţa).
Mihai Pop este primul român care a primit, în anul 1967, premiul internaţional "Johann Gottfried Herder".
Centenar MIHAI POP
Nascut la 18 noiembrie 1907, in localitatea Glod din Maramures, profesorul Mihai Pop a fost unul din cei mai mari cercetatori ai folclorului romanesc, pe care l-a predat, ca nimeni altul, la Universitatea din Bucuresti.
Elev al marelui profesor Ovid Densusianu, la numai 35 de ani devine doctor in Filologie, cu o teza scrisa in limba ceha, sub indrumarea reputatului filolog, profesorul M. Weigart.
Urmeaza o cariera stralucita, inceputa indata dupa terminarea studiilor, cand participa la anchetele sociologice complexe, sub conducerea profesorului Dimitrie Gusti, si incununata de o multime de lucrari stiintifice. Impreuna cu Anton Golopentia conduce un grup de cercetari sociologice, iar ca presedinte de onoare al Societatii Studentesti de Etnografie si Folclor organizeaza si conduce anchetele de teren ale studentilor si tinerilor cercetatori. Au fost ani in care Universitatea din Bucuresti ii avea profesori pe academicienii Alexandru Rosetti si Tudor Vianu, impreuna cu care profesorul Mihai Pop a coordonat activitatea Cercului de Poetica si Stilistica la care au participat - studenti pe-atunci - viitori cercetatori si profesori universitari. A stiut, ca nimeni altul, sa starneasca interesul cercetatorilor straini pentru satul romanesc, pentru folclorul nostru autentic, intr-o vreme in care infloreau manifestarile festiviste legate de arta populara.
Desi au trecut sase ani de la moarte, sunt de nesters, in amintirile celor care l-au cunoscut, silueta aristocratica, zambetul cald si lumina nestinsa de pe chipul profesorului. Studentilor sai le-a impartasit talcurile unei vieti traite in respectul profund fata de profesie, le-a dezvaluit frumusetile satului romanesc traditional, i-a indrumat sa descopere adevarata arta populara, alta decat cea "oficiala". Lectiile sale au ramas memorabile si l-au impus in istoria invatamantului etnologic romanesc ca nume de referinta. Si-a invatat elevii sa fie demni, sa nu se indoaie in fata loviturilor vietii, de care Profesorul insusi nu a fost scutit.
La 100 de ani de la nastere, Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti celebreaza memoria profesorului Mihai Pop, printr-o sesiune de comunicari ...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu