vineri, 24 iunie 2016

Curajul britanic de a trai bine

Toata lumea a aflat deja despre rezultatul referendumului din Marea Britanie privind iesirea din Uniunea Europeana. 52% au votat pentru iesire... Pe toate mijloacele de informare in masa curg opiniile despre acest eveniment. Fiecare „judeca” dupa cum il ajuta puterile intelectuale, prevazand dezastre care mai de care mai infricosatoare. Am auzit chiar ca Regatul Unit se va desfiinta, dar si ca toate tarile membre UE vor parasi Uniunea cat de curand si muuuulte alte aberatii. Exista si opinii „tehnice” care incearca sa „calculeze” impactul pe care votul britanic il va avea in economia europeana si in particular in cea romaneasca...

N-am auzit, insa, nici o parere care sa evidentieze (si sa respecte!) principiul de baza al oricarei democratii: VOTUL NATIUNII! Daca natiunea britanica a votat in favoarea iesirii din UE, inseamna ca PENTRU EI e mai bine asa! Cand au votat in acest fel, britanicii nu s-au gandit la Romania sau la alta tara din UE, la cum o sa-i afecteze pe altii votul lor. S-au gandit si au votat IN INTERESUL LOR si bine au facut! 
Iesirea sau ramanerea in UE e o chestiune POLITICA. Spre comparatie, referendumul romanesc pentru un parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari era o chestiune de detaliu, nu una de politica majora. In treburi politice, de orientare a tarii in politica mondiala, votul popular este suprem si covarsitor in importanta, iar decizia politica a guvernului trebuie sa fie intotdeauna in spiritul vointei nationale. Vorbim de principii aici, iar daca lasam principiile sa guverneze, nu interesul privat al unuia sau altuia, atunci rezultatul nu poate fi decat unul BUN!

Rostul unei campanii electorale este sa explici populatiei care este impactul votului sau. Britanicii au avut parte de o campanie foarte puternica in continut despre ce inseamna un vot sau altul. Stiau ce voteaza. Daca ar fi hotarat sa ramana in UE era tot atat de bine precum e sa si iasa! Pentru ca ar fi fost tot VOINTA LOR si nu una impusa din exterior!

Romania.... Romania a trait 45 de ani in comunism. Dupa „eliberarea” de regimul acela criminal ne-am dorit cu totii (si cu disperare) sa fim primiti in marea familie europeana. Nu stiam atunci in detaliu ce inseamna asta, ce ne va aduce „Europa”. Eram fermecati de ideea ca vom putea calatori liberi prin Europa, ca vom putea muncii in orice tara din UE, ca vom avea pe piata locala cele mai bune produse de larg consum din Europa, incepand de la mancare, autovehicule, programe TV etc... Si am primit acest „cadou" si ne-am bucurat de el. Am constatat apoi ca in noua democratie romaneasca se traieste greu, foarte greu chiar. Ca supravietuirea printr-o viata cinstita in Romania este ceva de domeniul imposibilului. Cum posti sa ai casa, masa, copii, familie cu un salar de 3-400 euro lunar? Nici macar teoretic nu e posibil, daramite practic! Si asa s-a nascut si in Romania un puternic curent anti-UE! Dar...

Va intreb ceva... Daca in Romania salariul mediu ar fi undeva la doua mii de euro lunar v-ar mai interesa sa emigrati in UE? Ati mai merge „la munca” in Vest? Nu cred, corect? Daca institutiile statului ar functiona perfect v-ati mai plange de atatea nedreptati? Nu! In situatia aceasta se gaseste britanicul! La el in tara traieste foarte bine, are tot ce-i trebuie ca sa fie fericit. Loc de munca bine platit, un sistem care-i asigura absolut tot ceea ce are nevoie un om ca sa fie bucuros de viata sa, institutii cu veche traditie democratica (poate cea mai veche din lume!) care functioneaza ireprosabil, granite oricum deschise in America... Ce i-ar mai trebui? Nimic! Uniunea Europeana i-a adus englezului mai multe necazuri decat bucurii. In TARA LUI au venit toate popoarele sarace din Est. A crescut infractionalitatea, i-au fost ocupate locurile de munca, s-a produs un anumit dezechilibru social. I-a fost stricata ordinea cu care era obisnuit, i-a fost deranjata viata tihnita si buna pe care o ducea. De aceea englezul a reactionat asa! S-a gandit la el, la interesul sau! Si bine a facut!

Evident, in cazul altor tari, interesul cetateanului poate sa fie altul. Nu e gresit un anume mod de a vedea lucrurile sau altul. Important e ca votul natiunii sa exprime cu adevarat ceea ce vrea majoritatea poporului din tara respectiva. Iar noi, cei din afara, daca vrem sa fim „europeni” trebuie sa invatam sa respectam acest vot si... sa luam lectii!
Eu admir poporul britanic pentru curajul dovedit la acest referendum, pentru claritatea mesajului transmis astfel intregii lumi: „noua ne este bine asa cum suntem, lasati-ne-n pace cu Europa voastra unita, cu problemele voastre. Rezolvati-va necazul pe care-l aveti, dar nu pe spatele meu!”.

Cat despre IDEEA de Uniune Europeana... Asta este o alta poveste, pe care, poate, am sa v-o spun candva! Numai bine!

Pe curand...


Cornel SABOU

Niciun comentariu: