Era revolutiilor a inceput acum mai bine de 20 de ani. Atunci s-a prabusit blocul statelor comuniste din Europa. Liderii comunisti din Polonia, Bulgaria, Ungaria si chiar URSS au acceptat schimbarea, si au supravietuit pentru a-si vedea statele cum intra in capitalism. Liderii din Romania si Iugoslavia au fost singurii care s-au opus schimbarii! Ei au fost executati! Nicolae Ceausescu a sfarsit impuscat la Targoviste de cei care au preluat puterea in Romania, dupa ce mai intai a fost pus sub acuzare intr-un proces fictiv. Liderul sarb, Slobodan Milosevic, a rezistat mai mult, dar a trebuit sa vada cum statul sau se dezintegreaza treptat, apoi, cand s-a pus problema demiterii sale a ridicat armele. A sfarsit prizonier, dus in celula la Haga, unde a murit in conditii misterioase.
Dupa 10 ani de la aceste evenimente a avut loc "actul terorist" de la World Trade Center, din New York. A fost motivul de care s-au folosit americanii ca sa declanseze alte revolutii (numite "razboaie antiteroriste") in Afganistan si Irak. In ambele tari, liderii s-au opus, si si-au aparat functiile cu arma in mana. Talibanii au fost ucisi pe capete, iar Saddam Hussein a sfarsit prizonier. A fost judecat, condamnat la moarte, si executat de noua putere irakiana!
Dupa alti 10 ani, in 2010-2011, ne "lovim" de o noua serie de revolutii. De aceasta data in Africa de nord, si in Orientul apropiat. La fel ca in momentul caderii comunismului, liderii care au inteles sa se retraga pot trai linistiti. Cei care se opun vor fi executati. Deocamdata, singurul care pare sa se opuna (dupa modelul Ceausescu, Milosevici, talibanii si Saddam) e Gaddafi. Mie unul mi-e clara soarta care i se pregateste. Gaddafi va sfarsi la fel ca si cei care au ales sa isi apere functiile cu arma in mana: va fii ucis! EXECUTAT! Poate tot dupa un simulacru de proces. Poate il vor judeca "ai lui", sau poate va fi dus la Haga si va muri tot de o boala veche, dar noua! Metoda e deja veche. Ma mir ca liderul libian n-a avut in jurul sau minti suficient de luminate care sa-l fi pus in garda.
Toate aceste evenimente, derulate pe parcursul catorva decenii, ne pot duce cu gandul la faptul ca istoria prezentului nu mai este intamplatoare, ci este rezultanta unei vointe. "Vointa" devine fapta atunci cand se declanseaza brusc "evenimentele". Dintr-o data, lideri care aveau credit deschis la toate guvernele lumii devin "pericol public", "dictatori", "criminali", sunt arestati si executati. Daca pentru asta e nevoie sa mobilizezi armate intregi, ONU, Consiliul de Securitate etc, nu e nici o problema. Institutiile se mobilizeaza. Daca uneori acestea nu raspund la comanda (cum a fost in cazul Irakului) nu e o problema. SUA pot face singure un razboi, eventual in alianta cu... Romania!
Sigur, faptul ca mai sunt lideri care se opun acestor schimbari ma duce cu gandul la ideea ca nu toate "cartile" sunt jucate. De asemenea, inregistram multe alte acte de "independenta", de neutralitate din partea unor tari sau lideri care nu inteleg tot acest joc mondial cu focul. Forta militara a SUA (sustinuta neconditionat de Marea Britanie) intimideaza suficient de mult pentru a nu se inregistra proteste marcante. Ramane pentru mine un "mister" atitudinea extrem de rezervata a Rusiei in toate aceste probleme internationale. Rusia a facut o singura data o demonstratie de forta, atunci cand "Revolutia" de tip american s-a apropiat prea tare de granitile rusesti, in Georgia. Atunci, armata rusa a demonstrat ca in cateva ore poate distruge complet un inamic sustinut de SUA! Cred ca in planul politicii mondiale Rusia ar putea oferi mult mai mult! Desigur, nu in termenii vechi, comunisti, ci in ideea noua, europeana, moderna a dezvoltarii societatii. Dar Rusia tace! Si accepta tot! Vom mai vorbi insa despre asta....
Asadar, mai devreme sau mai tarziu, Gaddafi va muri executat! Aceasta este soarta care il asteapta! Ce ar putea schimba acest destin? Nu pot sa-mi dau seama acum... Militar, Libia nu se poate opune unei invazii, cum n-a putut nici Irakul lui Saddam, care era mult mai bine inarmat. Singura sa sansa ar fi o solidarizare a lumii musulmane, dar aceasta este deja dezbinata de conflicte religioase interne si externe. Lumea continua sa "evolueze"...Spre ce? Noi, poate, nu vom apuca sa vedem "destinatia", dar cu siguranta vom simti ca nu mai traim in aceiasi lume ca si cea de "ieri"! Pe curand...
Cornel SABOU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu