Ziar online de ATITUDINE, editat de Cornel SABOU (Baia Mare/Maramures); Tel. 0758.970059
vineri, 6 mai 2011
Baia Mare - date geografice
Baia Mare se află în vestul judeţului Maramureş, pe cursul Râului Săsar. Cu o suprafaţă a intravilanului de 234,7km2, municipiul cuprinde administrativ şi localităţile Blidari, Firiza, Valea Neagră şi Valea Borcutului.
Datorită poziţiei oraşului la poalele Carpaţilor Orientali, în proximitatea oraşului se află mai multe dealuri şi munţi, ca Dealul Florilor (367 m), Dealul Morgău (633 m), Dealul Crucii (501 m), Igniş (1.307 m), Mogoşa (1.246 m), Gutâi (1443 m), Creasta Cocoşului (1450 m), Piatra Şoimului (839 m), Pleştioara (803 m), Dealul Bulat (683 m) ş.a.
Reţeaua hidrografică este formată din râul Săsar, care traversează de la est la vest oraşul, râul Firiza din apropiere cu lacul de acumulare de la barajul Strâmtori, lacul Bodi de la Ferneziu şi lacul de la Mogoşa.
Regiunea are o climă temperat oceanică - ierni reci şi veri răcoroase. Temperatura anuală medie este de 9,6 °C.
Vegetaţia regiunii era alcătuită în proporţie de 80% din păduri de foioase (fagi, carpeni şi stejari), care au fost defrişate şi înlocuite cu culturi agricole. Pe rama depresiunii Baia Mare predomină pădurile de gorun în amestec cu carpen. Specifice regiunii sunt suprafeţele întinse cu castani comestibili, ele fiind cea mai mare suprafaţă împădurită cu castani din România.
Fauna cuprinde multe specii cunoscute din zona carpatică: cerb, căprior, lup, vulpe, iepure, jder, veveriţă. Păsările, prezente mai ales în zona pădurilor de fag, sunt: ieruncă, porumbel de scorbură, huhurezu mare, uliu porumbar, bufniţa, şoimul. În râurile de munte trăiesc lostriţa, păstrăvul, scobarul şi ştiuca.
Există mai multe rezervaţii naturale: Cheile Tătarului, Creasta Cocoşului, Lacul albastru din Baia Sprie.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
4 comentarii:
Text preluat din articolul "Baia Mare" publicat pe siteul wp.ro, sub licență Creative Commons cu atribuire și distribuire în condiții identice. Domnule Cornel Sabou, ați uitat să specificați acest aspect ce ține de legea protecției proprietății intelectuale. Wikipedia oferă liber domeniului public, conținutul său, cu o singură condiție: să fie citată ca sursă!
la ce bun sa mai citez eu sursa cand va am pe dumneavoastra??? care sunteti atat de grijuliu cu "problema"... bine domnule, am retinut! Uite, pentru linistea dumitale, promit ca data viitoare voi cita sursa, ok? Doar ca sa fii dta linistit... pe de alta parte te informez ca NIMENI nu are drepturi "intelectuale" de proprietate pe data la care s-a nascut Ion Creanga (de exemplu)! M-ai inteles? Nu conteaza... S-auzim de bine!
Nu, pe nicio dată calendaristică, nu există protecție conferită de dreptul de autor. Nici pe data de naștere al lui Creangă, nici pe a mea sau pe a dumneavoastră. Am impresia că, pornind de la o simplă rutină de rulare pe net a unui biet nou robot, am reușit să vă exasperez. Îmi pare rău, nu asta a fost intenția mea. Luați-o ca pe un simplu test(informatic). De fapt, v-am trimis un mesaj, via mail, prin care am încercat să vă expun, mai în detaliu, unele aspecte despre utilizarea wikipediei ca sursă. Toate cele bune, al dv., Z.
Se pare ca incepem sa ne intelegem... recunosc, m-ati exasperat, dar doar un pic :) va asigur ca nu cunosc pe nimeni care sa fie mai patimas decat mine in problema respectarii proprietatii intelectuale! Niciodata in viata mea profesionala nu mi-am insusitt vreun material scris de altii. In replica, am fost de multe alte ori pus in postura de a fi citat fara sa se specifice sursa! Ideea e ca eu nu pun accent pe date biografice si geografice ca fiind "creatie intelectuala". Dar poate gresesc eu, si ar trebui sa fiu mai atent pe viitor. Multumesc oricum!
Trimiteți un comentariu