miercuri, 18 mai 2011

Poporul chiar vrea sange de magistrat?


scris de Iulian URBAN

Conflict deschis in justitie, intre Ministerul Justitiei si magistrati, pe tema raspunderii materiale a magistratilor. “In Romania, profesia de magistrat este printre putinele care nu raspunde pentru ce face”, a atacat, joi, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, in cadrul conferintei “Raspunderea magistratilor”. Iar replicile nu s-au lasat asteptate. “Se vrea sacrificat judecatorul pentru imaginea publica. Raspunderea materiala a judecatorilor e doar o chestiune de imagine”, a declarat Mona Pivniceru, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania.

O alta replica taioasa la discursul ministrului Justitiei a venit de la judecatorul Cristi Danilet, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. “Noi ce vrem? Sa punem magistratii in tepusa pentru ca asa vrea poporul? Carne si sange de magistrat? Haideti mai bine sa vedem cum putem face sistemul mai responsabil!”, a declarat acesta.

Care popor? Da-l dracului! Ce se baga el peste PROFESIA ta!? Si in plus din banii cui sunt magistratii platiti? Nu cumva din banii poporului? Si atunci, daca poporul este cel care plateste, de ce n-ar putea fi sanctionati de cei care dau banii? Unde in lume cel ce da banii nu poate sanctiona pe cel ce-i papa banii de pomana, ba mai mult, ii produce prejudicii si financiare si de imagine?

Dupa parerea mea, lucrurile stau asa:

Judecatorii isi exercita profesia prin aplicarea stricta a prevederilor din documentele de baza ale acestei profesii, codurile civil si penal, elaborate de experti. Orice incalcare a acestor coduri, de catre un judecator, in practicarea meseriei sale, conduce la erori cu consecinte asupra vietii oamenilor, sub o multime de aspecte. Inginerii, atunci cand proiecteaza, construiesc sau exploateaza constructii, masini, instalatii, sisteme de comunicare, isi exercita profesia pe baza unor normative, a unor coduri, a unor proceduri, elaborate de catre cei ce formeaza elita respectivei meserii, cei care concep si detaliaza (know how) acele acte normative, cei ce sunt ‘law-maker’-ii meseriei. Un inginer constructor nu dimensioneaza o constructie, la eforturi provoate de seismicitate, dupa bunul lui plac. Respectivul inginer aplica strict ‘codul de calcul la seismicitate’, elaborat de institutii autorizate (reputate) in materie. Un operator din centrul de diijare a zborurilor avioanelor nu actioneaza dupa inspiratia sa. El este obligat sa respecte (aplice) strict un cod de proceduri. In medicina moderna, toata activitatea se desfasoara respectandu-se strict coduri de proceduri specifice. Nerespectarea codurilor de lucru in meseriile (profesiile) de inginer, de doctor, etc. poate avea consecinte grave. Cei care, nerespectand strict codurile, din lipsa de responsabilitate sau din cauza unui profesionalism precar (personal), platesc pentru daunele provocate, cu bani, cu averea lor si/sau cu ani grei de puscarie.

Consecintele erorilor de nerespectare a codurilor sunt evaluate de catre experti in domeniul respectiv, actele intocmite de acestia constituindu-se in ‘probe la dosar’, pe care isi bazeaza decizia judecatorul acelui caz. Judecatorul este obligat sa aplice strict Codul penal. In unele cazuri, judecatorul poate gresi mai mult sau mai putin, prin decizia luata. Pentru greselile lui, trebue sa fie sanctionat, ca si in cazul altor profesionisti.

Raspunderea materiala a judecatorului nu cred ca trebuie sa ridice atatea probleme acestora daca se simt cu adevarat curati si cinstiti in actiunile intreprinse de la inaltimea pozitiei lor de magistrati. Judecatorii si procurorii (caci raspunderea materiala trebuie sa se aplice si acestora) trebuie sa fie constienti ca prin faptele lor pot schimba sau cel putin influenta destine. Tocmai de aceea munca lor trebuie sa fie una cu adevarat profesionista. Nu poate plati statul pentru lipsa de profesionalism, sau si mai rau, pentru lipsa de cinste a unora dintre magistrati. Raspunderea materiala a judecatorilor si procurorilor trebuie sa devina realitate.

Stimabililor care ieri l-ati pus la zid pe ministrul Predoiu: mai cititi ce scrie in Constitutia Romaniei ca “nimeni nu este mai presus de lege”. Impunerea unei raspunderi materiale a actului de justitie ar face din magistrati oameni. Ar apropia Justitia de popor si i-ar reda ceva din imensul deficit de imagine acumulat in ultimii 21 de ani. Acum sunt nimeni, caci Dumnezeu nu pot fi (numai EL este scutit de raspundere). Nimeni nu spune ca trebuie spanzurati, trasi in teapa, dar in orice meserie trebuie sa existe si o raspundere si este in privinta greselii cu intentie vadita si dovedita. Daca magistratii nu vor sa aiba responsabilitate pentru ce fac, de ce mai condamnam criminalii, hotii, accidentele de circulatie si altele. De ce mai avem nevoie de magistrati? Sa ne intoarcem la “batranii satului” si gata. E mai ieftin si tot fara nicio raspundere.

Pana si politicienii pe care toata lumea ii injura raspund pentru actiunile lor intr-un fel, adica nu mai sunt votati la urmatoarele alegeri.

Nu mai vorbesc de personalul medical care raspunde si pentru o tableta prescrisa, pentru o injectie administrata, chiar si pentru o masura neluata etc. Adica eu muncesc ca si cadru medical, administrez tratamente, urmaresc evolutia pacientului, trebuie sa stiu cand este cazul sa iau masuri si raspund pentru fiecare minut pe care-l petrec la munca, dar domnii magistrati muncesc, iau hotarari dar nu vor sa raspunda sub nici o forma, pai asta denota o frica de raspundere, inseamna ca au un motiv intemeiat sa se teama…

Iulian URBAN
senator, vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei

Niciun comentariu: