Ziar online de ATITUDINE, editat de Cornel SABOU (Baia Mare/Maramures); Tel. 0758.970059
joi, 12 mai 2011
Ce învăţăm, şi ce uităm?
Că ne place sau nu, rezultatele alegerilor pentru funcţia de primar al municipiului Baia Mare ne oferă câteva învăţăminte. Dacă le asimilăm sau nu e alegerea noastră. “Lecţiile” însă există independent de voinţa noastră, şi aşteaptă să fie însuşite! Să le luăm pe rând...
Absenteismul
Prezenţa la vot a fost undeva sub 30%... Acest procent ne demonstrează faptul că marea majoritate a băimărenilor NU sunt interesaţi de viaţa politică a oraşului, de persoana care va conduce primăria. De unde să vină oare acest dezinteres? Cu siguranţă există mai mulţi facori care au determinat această stare de lucruri. Eu aş putea enumera aici câţiva: separarea clasei politice locale de interesul imediat al cetăţeanului simplu, arestarea lui Cristian Anghel, sărăcia, problemele curente ale omului de rând, mult mai stresante pentru acesta decât un banal vot, lipsa totala a unei adevărate educaţii civice, şi ar mai fi... Absenteismul la scară mare delegitimează primarul “ales”! La această oră, primarul Cătălin Cherecheş reprezintă voinţa exprimată prin vot a doar 13-14% din numărul total de alegători! Ceea ce este foarte puţin. Timp de un an, acest primar se va intitula “primarul băimărenilor”, dar în mod real el este doar primarul celor 30% prezenţi la vot, cu o susţinere de maxim 14% din numărul populaţiei. Foarte puţin pentru a legitima un adevărat conducător!
Concluzie: se impune un “program” de valorizare a actului alegerilor, de atragere a cetăţeanului spre acest moment de exercitare a puterii sale, pentru ca la viitoarele alegeri să avem parte de o prezenţă la vot mult sporită şi, prin aceasta, de aleşi care să fie cu adevărat legitimi în faţa comunităţii noastre.
Soluţie: mass-media şi clasa politică trebuie să colaboreze în acest sens pentru că promovarea unilaterală a “scandalurilor” (în detrimentul informaţiei cu adevărat utile) duce către o mai mare indiferenţă, şi un mai mare absenteism! Atâta timp cât viaţa publică a oraşului va fi marcată doar de orgolii, şi de mici şi insignifiante lupte pentru putere, cetăţeanul se va separa tot mai mult de această “realitate” care nu-l implică în nici un fel. Mesajul de valorizare a actului alegerilor trebuie să fie purtat de lideri ai comunităţii din toate domeniile vieţii publice, pe tot parcursul “mandatului”, cu ocazia oricărui eveniment important pentru comunitate. Mai departe, comunicarea puterii cu cetăţeanul trebuie să se realizeze constant, într-un mod respectuos şi profesionist, atât prin mass-media, cât şi prin acţiuni directe.
Procentele candidaţilor
Iată rezultatele oficiale:
1. Catalin Chereches (PNL-PSD) - 51,66% (18.298) – ALES
2. Mircea Dolha (independent ex-PSD) - 23,34% (8.268)
3. Mihai Patrascu (PD-L) - 13,07% (4.631)
4. Vasile Vlasin (indep ex-PD-L) - 4,68% (1.656)
5. Doru Dancus (PNTCD) - 3,93% (1.393)
6. Ciprian Chereches (PRM) - 2,18% (772)
7. Petru Tomoiaga - 1,14% (404)
Odată ce larga majoritate a băimărenilor s-a arătat dezinteresată de soarta primăriei, au rămas în “joc” doar voturile partidelor, plus cele care pot fi “cumpărate”. Partidele îşi construiesc organizaţii, unele mai active, altele mai pasive (în funcţie de banii care sprijină activitatea acestora). De regulă, membri de partid se grupează în jurul unui lider, acesta nefiind obligatoriu liderul de partid. Există partide, şi la noi, în Maramureş, care au în interior mai mulţi lideri “de teren”, care îşi “subordonează” zeci, sute, mii de membri. Un exemplu în acest sens ar fi chiar candidatul independent Mircea Dolha care, deşi a fost exclus din filiala Baia Mare a PSD, i-a adus alături de sine pe aproape toţi membri filialei! Un alt exemplu e Vasile Vlasin care a strans aproape 5% ca independent, desi el continua să fie membru PDL!
Aşadar, membri de partid au mers încolonaţi la vot, conform ordinelor primite de la liderii de partid care contează. Se poate remarca, după rezultatele din alegeri, că PDL are o “speranţă de vot” de 13+5% (Pătraşcu plus Vlaşin), adică aproape 18%... Despre alianţa PSD-PNL nu putem spune foarte sigur pe ce procent se poate baza. În rezultatul obţinut de candidatul acestora (51,66%) se includ şi voturile UDMR (aproximativ 10%) şi voturile obţinute de Cherecheş prin negociere directă cu liderii ţiganilor şi a altor categorii sociale mărginaşe care s-au organizat pe grupuri pentru a-şi vinde votul. Eu estimez acest procent ca fiind undeva în jurul lui 6-7% (cel puţin), adică 2-2.500 voturi. S-ar mai putea adăuga un procent asemănător (tot de 6-7%) pentru persoanele care au votat convinse de reclama agresivă făcută de Cătălin Cherecheş pe parcursul campaniei electorale, persoane despre care am putea spune că ar fi votat cu Cătălin chiar dacă acesta candida ca independent sau din partea altui partid. Dacă scădem aceste procente din totalul obţinut de Cătălin Cherecheş, rămân vreo 26 procente care ar putea fi “alocate” către USD! FOARTE PUŢIN! Mircea Dolha, de unul singur (independent) a obţinut aproape la fel de mult ca întreaga alianţă PSD-PNL! Nu e de mirare, în acest context, că liderii PSD de la Bucureşti l-au şi contactat pe Mircea Dolha pentru a-l rechema în partid, şi asta după ce au refuzat să-l primească înapoi chiar înainte de alegeri! Dacă adunăm aceste procente (reale, pentru că au fost exprimate prin vot) observăm că şi Mircea Dolha, dacă ar fi candidat din partea Alianţei PSD-PNL ar fi câştigat alegerile din primul tur! Şi asta fără să cheltuiască un milion de euro în campanie, aşa cum a făcut actualul primar ales, fără să cumpere voturi, şi fără să mituiască liderii centrali ai USD (cum ar fi, ca exemplu întâmplător, Crin Antonescu)!
Merită să mai menţionez scorul peste aşteptări obţinut de Doru Dăncuş, scor care cu siguranţa îi va aduce acestuia vreo două-trei oferte serioase din partea partidelor active pe scena politică.
Învăţămentele rezultatelor: PSD-PNL nu e atât de tare pe cât se laudă. Reachiziţionarea lui Mircea Dolha (şi eventual a lui Doru Dăncuş) ar întări considerabil alianţa! Rămâne însă de clarificat care vor fi candidaţii alianţei din 2012, pentru că Dolha şi Cherecheş nu pot convieţui în aceiaşi “barcă”, având aceleaşi ambiţii!
PDL trebuie să-şi facă un program mai serios de creştere dacă vrea să aibe speranţe reale la primăria Baia Mare. Înţeleg că Mircea Man are sechele din perioada Anghel, când a pierdut de fiecare dată în faţa acestuia, şi poate s-a sictirit şi el de alegerile pentru municipiu, dar poate că alţi lideri PDL ar putea obţine scoruri mai bune dacă ar fi lăsaţi să “lucreze” în acest sens. Un exemplu de asemenea lider e chiar Vasile Vlaşin!
Cam atât deocamdată.... Vom mai discuta despre alegeri, şi despre semnificaţia votului dat de băimăreni la 8 mai... Pentru că avem ocazia să tragem nişte învăţăminte! Ca să nu mai repetăm “istoria”! Pe curând...
Cornel SABOU
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu